Meldcode kindermishandeling op orde? 6 punten waar de inspectie naar kijkt
Laatst hoorde een deelneemster van een training van Bureau Bespreekbaar dat de inspectie was langs geweest bij haar in de organisatie. Er waren dossiers van patiënten, waarover zorgen waren, onderzocht. Er werd bekeken in hoeverre de stappen van de Meldcode kindermishandeling hierin herkenbaar aanwezig waren. Hieruit blijkt maar weer dat de implementatie van de Meldcode een serieuze zaak is.
Toch blijken veel organisaties de Meldcode nog niet op orde te hebben. Hieronder vindt u de noodzakelijke elementen die in de praktijk ingevoerd moeten zijn. Het zijn eisen die gelden voor alle organisaties en praktijken in gezondheidszorg, kinderopvang, onderwijs, maatschappelijke ondersteuning, jeugdzorg en justitie.
1. Aanwezigheid van een stappenplan
Elke organisatie moet een meldcode hebben die in ieder geval de volgende 5 stappen bevat:
1. Signalen in kaart brengen
2. Collegiale consultatie
3. Gesprek met betrokkene(n)
4. Wegen van het risico op geweld of verwaarlozing
5. Hulp organiseren of melden
2. Voldoende deskundigheid
De professionals binnen de organisaties moeten gefaciliteerd worden in scholing en ondersteuning om adequaat te kunnen signaleren, te kunnen handelen volgens het protocol en om vermoedens bespreekbaar te kunnen maken.
3. Ondersteuning
De aanpak van kindermishandeling en huiselijk geweld vraagt om een veilig werkklimaat. Alleen dan kan op zorgvuldige wijze op deze kwetsbare problematiek worden gereageerd. Verder moeten professionals begeleid worden in het omgaan met dilemma’s bij vermoedens van kindermishandeling en huiselijk geweld. Aandacht voor en ondersteuning van medewerkers zijn dan ook een essentiële onderdelen van de implementatie.
4. Verdeling van taken en verantwoordelijkheden
Het moet duidelijk zijn wie welke stappen dient te zetten. Wie kan worden geraadpleegd in stap ‘collegiale consultatie’? Wie is eindverantwoordelijk bij het doen van een melding? En met welke organisaties kan worden samengewerkt?
5. Handelen volgens het stappenplan
De Meldcode wordt gezien als toetssteen voor zorgvuldig handelen. Uit dossiervorming moet blijken dat bij zorgelijke signalen over het welzijn van de veiligheid van patiënten, cliënten of leerlingen, de stappen van de Meldcode worden gevolgd.
6. Rapportage en gegevensuitwisseling
De signalen en de afwegingen en besluiten die worden genomen in het kader van de Meldcode moeten zorgvuldig worden vastgelegd. Daarnaast moet duidelijk zijn op welke wijze, met inachtneming van het beroepsgeheim, privacy-gevoelige informatie wordt gedeeld met samenwerkend instanties.
Door:
Ninke van der Leck van Bureau Bespreekbaar
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!