Mannen twee keer meer kans op mondkanker dan vrouwen

Mannen twee keer meer kans op mondkanker dan vrouwen

Uit nieuw onderzoek is gebleken dat mannen twee keer zoveel kans hebben op het ontwikkelen van mondkanker. Waar in het Verenigd Koninkrijk jaarlijks zo’n 2,500 vrouwen met mondkanker worden gediagnosticeerd, is dit het geval voor wel 5,300 mannen.

Lagere leeftijd

Hiernaast bleek uit het onderzoek dat de gemiddelde leeftijd waarop mensen worden gediagnosticeerd met mondkanker lager ligt dan het geval is voor de meeste andere vormen van kanker. Over het algemeen genomen is mondkanker de op 10 na meest voorkomende vorm van kanker, terwijl het de op 3 na meest voorkomende vorm is onder mannen in de leeftijd van 45 – 49.

Roken en drinken

Mondkanker bevat vormen van kanker in de mond, tong, lippen, amandelen en het middelste gedeelte van de nek. 9 van de 10 vormen van mondkanker, in het Verenigd Koninkrijk, worden gelinkt aan oorzaken als roken, alcohol en het humaan papillomavirus. Een reden voor het feit dat dat meer mannen dan vrouwen last krijgen van mondkanker kan zijn dat mannen over het algemeen vaker roken.

Algemene stijging in mondkankerpatiënten

Zowel het aantal mannen als vrouwen dat met mondkanker wordt gediagnosticeerd is toegenomen de afgelopen jaren. Waar halverwege de 2000s in het Verenigd Koninkrijk zo’n 10/100,000 mensen per jaar werden gediagnosticeerd met mondkanker, zijn dit er nu 13/100,000.

Tegengaan van verdere groei

Om een verdere groei in mondkanker tegen te gaan heeft Cancer Research UK een online pakket gecreëerd waarmee tandartsen en huisartsen kunnen leren over hoe zij de ziekte eerder kunnen herkennen, waar ze patiënten het best naar door kunnen verwijzen en hoe ze de ziekte kunnen voorkomen.

Bron:
Cancerresearchuk.org

Lees meer over: Medisch | Tandheelkundig, Orthodontie, Thema A-Z