Mond belangrijke infectieplaats COVID-19

Ondanks het feit er meerdere orale symptomen zijn wordt de betrokkenheid van de mondholte bij COVID-19 nog altijd slecht begrepen. Recent onderzoek heeft nu aangetoond dat infectie en transmissie van het virus vaak in de mond plaatsvindt.

De betrokkenheid van de mond bij corona

De tweede coronagolf rolt momenteel over de wereld en er wordt steeds meer bekend over het virus. Zo blijkt ongeveer 45% van alle gevallen orale manifestaties te betreffen en komen orale symptomen als smaakverlies en droge mond voor mij de meeste COVID-19-patiënten. Er is echter weinig bekend over de betrokkenheid van de mond bij SARS-CoV-2-infectie en -overdracht, merkten onderzoekers van het National Institute of Dental and Craniofacial Research bij de National Institutes of Health en het ADA Science & Research Institute op.

Het is onbekend of SARS-CoV-2 de weefsels in de mondholte kan infecteren en zich daar kan vermenigvuldigen. Een beter begrip van dit onderwerp zou licht kunnen werpen op de rol van de mond bij de intermucosale overdracht van het virus naar de longen of het maagdarmkanaal via speeksel.

Onderzoek naar ACE2 en TMPRSS2

De onderzoekers gebruikten de eerste geïntegreerde menselijke orale eencellige RNA-sequentieatlassen om cellulaire bronnen te voorspellen die vatbaar waren voor SARS-CoV-2-infectie. In situ hybridisatie op autopsie- en poliklinische monsters werden vervolgens gebruikt om te bevestigen dat angiotensine-converterend enzym 2 (ACE2) en transmembraanprotease serine 2 (TMPRSS2) daadwerkelijk tot uiting komen tot het epitheel van de speekselklieren en het mondslijmvlies van het orofaryngale slijmvlies. Het virus gebruikt ACE2 en TMPRSS2 om cellen binnen te vallen, schrijven de auteurs in medRxiv. Het artikel heeft nog niet geen proces van peer-review ondergaan.

Speekselklieren, tong meest geinfecteerd

Uit een klinische proef met 40 coronapatiënten bleek dat de virale lading in epitheelcellen langs de mond positief correleerde met smaak- en geurveranderingen. De speekselklieren, amandelen en tong bevatten de hoogste niveaus van ACE2. Dit zijn waarschijnlijk de plekken die SARS-CoV-19 het meest infecteert. De auteurs schrijven daarom dat “de mondholte een belangrijke locatie voor COVID-19-infectie vertegenwoordigt”.

Speeksel als virusdrager

Bovendien toon het onderzoek de rol van speeksel in COVID-19 aan. Het virus kan zich in de speekselklieren vermenigvuldigen en vervolgens worden ingeslikt. Dit kan mogelijk tot langdurige ziekte leiden wanneer geïnfecteerd speeksel door het maagdarmkanaal reist of in de longen wordt ingeademd waar het longontsteking kan veroorzaken.

Het belang van mondkapjes en afstand houden

Wanneer de besmette weefsel worden afgeworpen kunnen ze een rol spelen bij symptomatische en asymptomatische overdracht via ademhaling, praten en hoesten. De bevindingen benadrukken het belang van het dragen van mondmaskers en het handhaven van voldoende afstand tussen tandheelkundige teams en patiënten. Als gevolg van dit onderzoek is het Oral and Craniofacial Biological Network opgezet om orale gezondheid en ziekten beter te begrijpen.

Bron:
medRxiv

 

 

Lees meer over: Corona, Thema A-Z