Alcohol verslechtert bacteriehuishouding in de mond

Alcohol verslechtert bacteriehuishouding in de mond

Amerikaans onderzoek heeft uitgewezen dat het drinken van alcohol van invloed is op de bacteriehuishouding in de mond. Zowel bij stevige als bij matige drinkers neemt de hoeveelheid goede bacteriën af en de hoeveelheid ziekteverwekkende bacteriën toe.

Onderzoek

Voor het onderzoek is bij 1000 proefpersonen bekeken wat de relatie is tussen alcoholgebruik en de aanwezige bacteriën in de mond. De groep werd verdeeld in sterke drinkers, matige drinkers en niet-drinkers en er werd gekeken naar wat ze dronken: wijn, bier of sterke drank.

Bij analyse van de bacteriehuishouding in de mond van de proefpersonen bleek dat zowel bij de sterke als bij de matige drinkers de hoeveelheid lactobacillen sterk was afgenomen. Deze bacteriën bevorderen een goede mondgezondheid. Van de bacteriesoorten Streptococcus, Actinomyces en Leptotrichia werden juist grote hoeveelheden gevonden. Deze bacteriën zijn schadelijk voor de mondgezondheid.

Conclusie

De resultaten van het onderzoek geven aan dat alcoholconsumptie, en in het bijzonder een grote hoeveelheid, gevolgen heeft voor de bacteriehuishouding in de mond. Een verstoorde bacteriehuishouding kan leiden tot mondaandoeningen en kanker in hoofd, nek en spijsverteringskanaal. Met de resultaten kan ook inzicht worden gekregen in de mogelijke rol die mondbacteriën spelen bij alcoholgerelateerde ziekten.

Verder onderzoek

Het aantal proefpersonen in dit onderzoek was te gering om te bepalen of het voor de mondbacteriën uitmaakt of iemand wijn, bier of sterke drank drinkt. Verder onderzoek kan dit wellicht uitwijzen.

Bron:
BMC Microbiome 

 

 

Lees meer over: Medisch | Tandheelkundig, Mondhygiëne, Thema A-Z/