Belgische regering besluit suikerbelasting niet door te voeren

suikerbelasting

De Belgische regering heeft besloten toch af te stappen van het plan om belasting te heffen op producten met een hoog suikergehalte.

Accijnzen op frisdrank
Eind 2015 is er tijdens de onderhandelingen over de programmawet besloten een suikertaks in te voeren om de suikerconsumptie te verminderen. De eerste stap is al gezet door accijnzen op frisdrank te verhogen: sinds 2016 is de prijs van een blikje met een eurocent verhoogd en de prijs van een literfles frisdrank met 3 eurocent. Deze regeling zou jaarlijks al vijftig miljoen opbrengen. Daarnaast zou er in 2017 ook een suikertaks ingevoerd worden op alle suikerproducten. In zijn meest efficiënte vorm zou dit ruim 250 miljoen euro kunnen opbrengen. Echter is er toch besloten van het plan af te zien.

Koopkracht stimuleren
De voornaamste reden om de belasting niet door te voeren is volgens Maggie de Block, minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, het volgende: “De regering wil geen extra lasten leggen op de koopkracht.” Dit omdat het in strijd is met de doelstelling de koopkracht te versterken. Echter zal dit besluit wel zorgen voor een gat in de begroting.

Uit artikelen van de Belgische krant ‘De Tijd’ blijkt dat dit niet de eerste keer is dat de Belgische regering worstelt met belastingen. Zo wordt bijvoorbeeld de dit jaar ingevoerde speculatietaks in 2017 al weer afgeschaft.

Bron: De Tijd

 

Lees meer over: Mondhygiëne, Thema A-Z