Nieuwe, interdisciplinaire onderzoeksgroep gaat zich richten op tandheelkundige materialen

Nieuwe, interdisciplinaire onderzoeksgroep gaat zich richten op tandheelkundige materialen

De Duitse Onderzoeksstichting (DFG) heeft een nieuwe, interdisciplinaire onderzoeksgroep opgericht genaamd ‘InterDent’. De groep, gevestigd bij het Charité-Universitätsmedizin Berlin en Technische Universität Berlin, heeft als doel om door middel van materiaalkunde inzicht te krijgen in hoe tandheelkundige restauraties kunnen worden gemaakt die langer mee gaan.

Zware belasting

Restauratieve tandheelkunde maakt gebruik van synthetische biomaterialen zoals keramiek, legeringen en composieten om beschadigde tanden te herstellen. Deze materialen moeten bestand zijn tegen zware en herhaalde belasting om jarenlang te kunnen blijven functioneren.

Samenwerking medische experts en materiaalwetenschappers

Restauraties mislukken echter vaak vroegtijdig of raken los. De nieuwe onderzoeksgroep is een samenwerkingsverband tussen medische experts en materiaalwetenschappers en wil dit onderwerp aanpakken door benaderingen uit beide hoeken te gebruiken. Het doel is om een beter begrip te krijgen van de samenstelling en structuur van de materiaal-weefsel-grensvlakken en de spanningen die erop worden uitgeoefend. Zo hopen de onderzoekers een weg te banen naar meer veerkrachtige zogenoemde interzones en betere tandheelkundige materialen.

Sleutelparameters identificeren

“De onderzoeksgroep is georganiseerd in vier deelprojecten en één overkoepelend, coördinerend project, dat als basis dient voor een nauwe interactie tussen experts uit de materiaalkunde en tandheelkunde in verschillende instituten. Het doel van deze interdisciplinaire samenwerking is om sleutelparameters te identificeren die kunnen worden gebruikt om het risico van degradatie te voorspellen en die kunnen worden geïmplementeerd in de klinische praktijk”, zegt Dr. Paul Zaslansky, projectleider bij Charité’s Instituut voor Tandheelkundige, Orale en Maxillaire Geneeskunde.

Vier deelprojecten

Een van de deelprojecten beoogt de manier te voorspellen waarop dentine in de loop van de tijd verandert, afhankelijk van het materiaal dat wordt gebruikt voor de vulling waaraan het is bevestigd. Een ander deelproject zal zich richten op de structuur en mechanische eigenschappen van een natuurlijke tandinterzone die wordt blootgesteld aan zware belasting: de overgang tussen dentine en cement eromheen. Verder wordt de vorming en groei van biofilms onderzocht, net als hoe de tanden na wortelkanaalbehandelingen beter kunnen worden afgedicht tegen bacteriën.

Tandheelkundige behandelingen verbeteren

Het coördinerende project heeft onder andere als hoofddoelstelling om een cultuur van interdisciplinaire samenwerking te creëren. Dat zal moeten leiden tot een beter begrip van de tandheelkundige interzones om zo uiteindelijk tandheelkundige behandelingen te verbeteren. InterDent ontvangt een initiële financiering van €2,1 miljoen over een periode van drie jaar.

Bron:
Charité Universitätsmedizin Berlin

 

 

Lees meer over: Implantologie, Thema A-Z