Prof. dr. C. van Loveren ontvangt van NWVT de Dr. Th. Dentz medaille

medaille

Het bestuur van de NWVT heeft de Dr. Th. Dentz medaille uitgereikt op 3 november aan prof.dr. C. van Loveren op grond van wetenschappelijke prestaties en uitzonderlijke kwaliteiten, die vooral betekenis hebben voor de beroepsuitoefening door de algemeen practicus en die de patiënt ten goede komen.

Cor van Loveren

Cor van Loveren, Hoogleraar Preventieve Tandheelkunde namens het Ivoren Kruis aan het Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam – ACTA, waar hij in 2018 zijn afscheidscollege gaf.

Afgestudeerd in 1976 als tandarts aan de Universiteit van Utrecht werd hij kort daarna aldaar aangesteld als docent en onderzoeker op de afdeling Sociale en Preventieve Tandheelkunde.

In 1986 kreeg hij een aanstelling bij ACTA Amsterdam op de afdeling Cariologie, Endodontologie en Pedodontologie.

Meerdere publicaties in nationale en internationale tijdschriften over preventieve tandheelkundige onderwerpen verschenen van zijn hand. Tevens werd hij regelmatig uitgenodigd te spreken tijdens nationale en internationale bijeenkomsten over preventieve tandheelkundige onderwerpen. Zoals voeding in relatie tot cariës, fluoride, erosie en evidence based tandheelkunde.

Visie op preventie en toekomst

Momenteel is hij Voorzitter van het Adviescollege Preventie Mond en Tandziekten van het Ivoren Kruis.

Prof.dr. Van Loveren heeft deze avond een lezing verzorgd: Nooit meer gaatjes? Visie op preventie en toekomst

Onder de titel “Nooit meer gaatjes?” reflecteert Van Loveren op de resultaten van de preventieve mondzorg in de afgelopen decennia. Hij concludeert dat gemiddeld de preventie erg succesvol is geweest, maar dat er risicogroepen zijn waar het preventieprotocol niet aanslaat. Hij concludeert dat voor deze personen gaatjes niet alleen niet gezien moet worden als het resultaat van een medisch-biologisch proces maar ook als een symptoom van onderliggende problematiek, zoals dat ook geldt voor andere gedragsgerelateerde gezondheidsproblematiek zoals overgewicht, ongezonde voeding, roken, alcoholmisbruik.

Dit betekent dat mondzorgpreventie zich niet alleen moet afspelen in de mondzorgpraktijk maar ook daarbuiten op het consultatiebureau, in projecten als de gezonde school en de gezonde wijk. Maar ook op landelijk beleidsniveau verdient preventie t.b.v. een gezonde mond een plaats om “ïllness factories” en “manufacturers” te beteugelen. Besef van achterliggende problematiek zal ook de preventie in de praktijk veranderen. Niet meer stapelen van preventieve behandelingen, maar coachen van de patiënt om zelfzorg mogelijk te maken. Volharding zal nodig zijn omdat dit lastige problematiek is.

Wat is de dr Th Dentz medaille

De Dentz medaille is de oudste en hoogste tandheelkundige onderscheiding in Nederland. De medaille werd in 1927 voor het eerst uitgereikt aan Dr. Theodore Dentz zelf door de NVT – de voorloper van de NWVT.

De Dentz medaille wordt toegekend op grond van wetenschappelijke prestaties en uitzonderlijke kwaliteiten, die vooral betekenis hebben voor de beroepsuitoefening door de algemeen practicus en die de patiënt ten goede komen.

Een medaille die altijd is uitgereikt door de NWVT – voorheen NVT – een vereniging, die kwaliteit hoog in het vaandel heeft staan en zich richt op de tandarts algemeen practicus.

Wie was Dr. Theodore Dentz?

Hij leefde van 1840 tot 1933 en stamde uit een geslacht van tandmeesters. Dentz ging medicijnen studeren. Na zijn studie begreep hij het belang van tandheelkunde en goede tandheelkundige hulp voor de algemene gezondheid. Daardoor ging hij zich oa bij Sir John Tomes in Londen bekwamen in de tandheelkunde en zo werd hij in Nederland de eerste arts die uitsluitend de tandheelkunst beoefende.

Dentz stelde zich als ideaal de tandheelkunst een wetenschappelijke basis te verschaffen. Zo werd hij in 1877 benoemd tot lector in de tandheelkunde aan de universiteit van Utrecht. Dit was het begin van de wetenschappelijke opleiding tot tandarts in Nederland. 30 jaar later in 1927 kreeg Dr. Dentz voor al zijn inzet de Dentz medaille uitgereikt. Hij werd gezien als de grondlegger van de universitaire, tandheelkundige opleiding in Nederland.

Overzicht van personen die de Dentz-medaille ontvingen tot en met heden;

Jaar uitreiking medaille:

Dr. Th. Dentz 1927*
J.M. Klinkhamer Sr. 1927*
Dr. Ch.F.L. Nord 1929*
B.R. Bakker 1934*
L.M. Willemse 1934*

 

 

Lees meer over: Carrière, Thema A-Z