UV-licht laat zien hoe goed persoonlijke beschermingsmiddelen werken

Zelfs wanneer zorgmedewerkers genoeg goede persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) tot hun beschikking hebben geeft dat geen garantie voor effectiviteit. De materialen moeten ook juist worden behandeld en gebruikt. Volgens een recente publicatie is dit echter vaak niet het geval.

Nieuwe trainingstechniek

Een arts en medewerkers van verschillende Amerikaanse universiteiten hebben een nieuwe trainingstechniek uitgevoerd bij werknemers in de gezondheidszorg die voor patiënten moeten zorgen. Zo willen ze het belang van het gebruik van de juiste procedures voor het aan- en uittrekken van PBM benadrukken tijdens deze coronapandemie.

Oplossing van markeerstifvulling

Ze maakten gebruik van een niet-toxische fluorescerende oplossing die alleen zichtbaar is onder ultraviolet licht, schrijven ze in Medical Education. De oplossing werd gemaakt door een markeerstiftvulling gedurende 15 minuten in een warmwaterbad te plaatsen.

Etalagepop met nepbesmetting

Werknemers in de gezondheidszorg namen deel aan een trainingsoefening waarbij ze volledige PBM droegen, waaronder N95-maskers, handschoenen en jassen. Eenmaal aangekleed gingen de deelnemers een kamer in om voor een patiënt te zorgen. De patiënt in kwestie was een etalagepop die was bespoten met de nepbesmetting. Ook werd het markeerstiftmengsel toegevoegd aan een albuterolvernevelaar waarmee de poppen werden behandeld.

UV-licht laat blootstelling zien

Na de behandeling werden de zorgmedewerkers naar een kamer gebracht waar met een UV-licht de gesimuleerde besmetting op de PBM werd bekeken. De handschoenen en jassen lieten logischerwijs door hun directe contact met de patiënt infectie zien. De gebruikte aerosoloplossing zorgde ervoor dat het verder werd aangetroffen op de gelaatsschermen en maskers.

Ook huid onder PBM besmet

Hierna werden de deelnemers geïnstrueerd om de beschermingsmiddelen te verwijderen. Het bleek dat het licht dat de fluorescerende oplossing gaf vaak ook op de huid werd gevonden. Dit gaf aan dat de deelnemers waren blootgesteld aan de gesimuleerde besmetting als gevolg van oneigenlijk gebruik van de PBM.

Richtlijnen volgen

Het experiment liet zien dat de meest voorkomende fout die door het zorgpersoneel werd gemaakt is dat ze het gezicht of de onderarmen verontreinigen tijdens het verwijderen van de beschermingsmiddelen. Degenen die dit volgens de richtlijnen deden hadden echter geen tekenen van nepbesmetting.

Visueel bewijs

De onderzoekers zeggen dat de trainingsmethode de techniek van elk individu blootstelt waarna de tekortkomingen gecorrigeerd kunnen worden. Daarnaast biedt het visueel bewijs van bescherming wat bij zorgmedewerkers vertrouwen in hun training en persoonlijke beschermingsmiddelen wekt.
Een van de auteurs zei: “Dit experiment toonde aan dat het volgen van PBM-training de veiligheid op de werkplek verbetert en het risico op overdracht verkleint. Deze op simulatie gebaseerde aanpak biedt een efficiënte, goedkope oplossing die in elk ziekenhuis kan worden geïmplementeerd.”

Bron:
Medical Education 

 

 

Lees meer over: Corona, Thema A-Z