ANT: Opleiding op maat voor tandartsassistenten
De term tandartsassistent is een verzamelnaam geworden voor een breed scala aan functies en daardoor niet meer transparant voor de patiënt. De ANT komt daarom met een standpunt over de vereiste opleidingsniveaus voor verschillende werkzaamheden van het assisterend personeel.
In de afgelopen jaren is de definitie van de werkzaamheden van de tandartsassistent heel divers geworden. Patiënten hebben behoefte aan inzicht en hebben recht op transparantie, zegt ANT-voorzitter Jan Willem Vaartjes. Wie behandelt mij? Is deze behandelaar bevoegd en bekwaam? Voor tandartsassistenten is er tot op heden geen consistent beleid voor een professionele standaard van eisen waaraan ze moeten voldoen.
Generieke opleidingseis niet zinvol
Na een periode van overleg tussen de beroepsverenigingen liet de KNMT onlangs weten een verplichte uniforme opleidingseis te willen stellen, namelijk MBO-4 voor alle tandartsassistenten. De ANT was en is hier geen voorstander van. Vaartjes legt uit waarom: Gezien de grote variëteit in taken en verantwoordelijkheden is het niet zinvol om aan iedere soort assistent de MBO-4 opleidingseis te stellen. Voor een groot aantal assistenten is dit gezien hun takenpakket overbodig, voor anderen zal dezelfde opleidingseis gezien hun werkzaamheden juist onvoldoende zijn.
De ANT is volgens Vaartjes niet tegen de MBO-4-opleiding tot tandartsassistent, maar wel tegen het verplicht stellen van deze opleiding voor al het assisterend personeel. Er zou cijfermatig gezien een verkeerd beeld kunnen ontstaan van een groep assistenten waar de tandarts taken aan kan delegeren, omdat ze ertoe opgeleid zouden zijn. Een dergelijke misinterpretatie kan leiden tot verkeerde beleidsbeslissingen in de toekomst.
Opleiding op maat
Wij vinden dat je moet kijken naar het risico voor de patiënt van de verschillende werkzaamheden, legt de kersverse secretaris van de ANT, Ravin Raktoe uit. Door de werkzaamheden in te delen in risicocategorieën – waarbij het karakter van de behandelingen duidelijk is gedefinieerd – kunnen we de individuele assistent voorzien van een opleiding op maat. De ANT pleit dan ook voor variabele opleidingseisen op basis van de mate van tandheelkundig risico bij afgebakende werkzaamheden. Kortom, minder opleiding als het kan, méér als het nodig is. Alleen met aantoonbare bekwaamheid bieden we de patiënt echt duidelijkheid en transparantie en bovenal echte kwaliteit en veiligheid. Patiënten krijgen hiermee de garantie van bevoegd en bekwaam personeel aan de stoel en dat geeft houvast. Het is dan immers duidelijk wat een specifieke assistent wel en niet mag doen en dat de assistent is opgeleid voor de handelingen die hij of zij verricht.
Voordelen
In het ANT-voorstel kan een assistent zowel intern als extern opgeleid worden, afhankelijk van de werkzaamheden. Dit heeft voor alle partijen grote voordelen, vertelt Raktoe: Tandartsen kunnen assistenten selecteren uit een grotere arbeidsmarkt. Na een gerichte opleiding zijn de assistenten bevoegd en bekwaam voor het uitvoeren van de specifiek beoogde taken. Op deze manier creëren we geen kunstmatige schaarste. Die schaarste ontstaat juist wel bij een verplichte generieke minimale opleidingseis. Uiteraard houden we de kosten hiermee ook beheersbaar. Voor de assistenten zelf is het grote voordeel dat ze snel aan de slag kunnen en zelf hun opleidingsniveau en functie kunnen kiezen, zonder daarbij op onnodige drempels te stuiten. Een opleiding op maat levert meer werkgelegenheid op voor verschillende opleidingsniveaus.
Daarnaast wijst Raktoe op het maatschappelijke voordeel van het ANT-voorstel: De overheid wordt door ons voorstel niet geconfronteerd met de noodzaak om de capaciteit van de ROCs uit te breiden. De hoge maatschappelijke kosten die dat met zich meebrengt, blijven nu achterwege.
ANT-standpunt lezen?
Bekijk hier het volledige document ANT standpunt werkzaamheden assisterend personeel
“Een systematische rubricering en afbakening van werkzaamheden aan de hand van heldere risicoprofielen en op maat gesneden opleidingsniveaus”
Indeling in risicocategorieën
Lees ook het artikel NVM: Wildgroei van mondzorgmedewerkers brengt kwaliteit en patiëntveiligheid in gevaar