Afstudeeronderzoek: De effectiviteit van sonische en ultrasone scalers

Afstudeeronderzoek De effectiviteit van sonische en ultrasone scalers

Voor hun afstudeerproject voerden studenten mondzorgkunde Dilan Kakoo en Rabia Ok een systematisch literatuuronderzoek uit naar het verschil in effect en de voor- en nadelen van de sonische en ultrasonische scalers die worden gebruikt voor de niet-chirurgische behandeling van parodontitis.

 

Methode

Voor dit systematisch literatuuronderzoek werden de databases ‘Medline via PubMed’ en ‘Dentistry and Oral Sciences’ doorzocht. Er werd een zoekopdracht uitgevoerd naar studies die tussen 2007 en 2021 waren gepubliceerd. Inclusiecriteria waren randomized controlled trials, clinical controlled trials, in vitro en in vivo studies, volwassenen of dummy’s met parodontitis.

De twee onderzoekers selecteerden onafhankelijk van elkaar de studies op basis van titel, abstract, full-tekst. De methodologisch kwaliteit van de geïncludeerde studies werd onafhankelijk van elkaar beoordeeld m.b.v. de beoordelingscriteria van The Cochrane Collaboration, waarna er een mate van bewijs werd toegewezen aan de studies.

Voor de beschrijvende analyse van de resultaten zijn subgroepen gecreëerd wanneer sprake was van heterogeniteit. Aan de hand van de verkregen resultaten trokken Kakoo en Ok een conclusie en deden ze een aanbeveling aan de beroepspraktijk.

Resultaten

Het literatuuronderzoek leverde in totaal 34 studies op, waarvan er vijf overbleven op basis van de inclusiecriteria: vier in vitro studies en één klinische studie. In 3 studies werd het verschil in effect op de hoeveelheid plaque onderzocht. De parodontale conditie werd onderzocht in 3 studies. De voor- en nadelen van sonische en ultrasonische scalers kwamen aan bod in 4 studies. Om heterogeniteit te reduceren werden twee subgroepen gecreëerd voor de analyse: in vivo en in vitro studies.

Uit de literatuur blijkt dat de sonische scaler effectiever is in het reduceren van plaque in een kortere behandeltijd. Gemiddeld duurde de behandeling met de sonische scaler 0,48 minuut korter. Ook resulteert de sonische scaler in minder polsafwijking, hoewel dit verschil niet significant is (p = .52).

De ultrasonische scaler is volgens de literatuur effectiever in het creëren van minder oppervlakteruwheid en leverde minder beschadiging aan de elementen (p < .001, p = 0.15). Zowel de ultrasonische als sonische scaler zorgen voor een significantie reductie van het aantal paropathogenen na drie maanden (p < .001). Patiënten ervaren zowel de sonische als ultrasonische scaler als aangenaam.

Afstudeeronderzoek De effectiviteit van sonische en ultrasone scalers

Klik hier voor de vergrote versie

Conclusie

Beide scalers worden in de literatuur beschreven als niet vermoeiend en makkelijk in gebruik door de behandelaars. De sonische scaler is effectiever in het verwijderen van tandplaque ten opzichte van de ultrasonische scaler. Een voordeel van de sonische scaler is dat het een kortere behandeltijd vereiste en dat het zorgde voor minder polsafwijking bij de behandelaars. De sonische scaler heeft echter als nadeel dat het zorgt voor meer beschadiging aan de worteloppervlakte. De ultrasonische scaler laat wel minder beschadiging zien aan de worteloppervlakte.

Afstudeeronderzoek | poster door:
Dilan Kakoo en Rabia Ok, studenten mondzorgkunde, Hogeschool Utrecht

Bekijk ook andere afstudeerprojecten van studenten Mondzorgkunde

Deze afstudeerprojecten werden beoordeeld met een cijfer 7 of hoger en zijn een selectie uit de onderzoeken die interessant zijn voor werkzame mondhygiënisten.

 

 

Lees meer over: Kennis