Congres Micro-organisme: Vriend en vijand, 7 oktober, Utrecht.

Congres over micro-algen

Het microbioom is de verzamelnaam voor alle bacteriën, schimmels en virussen op de huid en in de mond, darmen, longen en vagina. Dus overal waar het lichaam grenst aan de buitenwereld. De mens wordt steriel geboren maar direct daarna begint de ontwikkeling van het menselijk microbioom en raakt het lichaam bevolkt met miljarden bacteriën, schimmels en virussen.

Goede samenstelling microbioom

Een juiste ontwikkeling van het microbioom in het vroege leven blijkt van grote invloed op de gezondheid later. Bij ouderen wordt gezien dat de biodiversiteit van het darmmicrobioom  afneemt en dit kan negatieve gevolgen voor de gezondheid met zich mee kan brengen.
Het microbioom blijkt geen statisch geheel; medicamenten, beweging en voeding kunnen het microbioom (on)gunstig beïnvloeden.
Er zijn steeds meer aanwijzingen dat een goede samenstelling van het microbioom een gunstig effect heeft op het immuunsysteem en de mondgezondheid. Een ongunstig microbioom daarentegen wordt in verband gebracht met huid- en darmaandoeningen, allergieën, obesitas en het metabool syndroom.

Inhoud en sprekers congres Micro-organisme: vriend en vijand

Tijdens het congres ‘Micro-organisme: vriend en vijand’ op 7 oktober vinden in de ochtend plenaire lezingen plaats terwijl in de middag subsessies gevolgd kunnen worden. De dagvoorzitter van het congres is wetenschapsjournalist Job de Vrieze, bekend van onder andere het BNN televisieprogramma Katja’s Bodyscan met Katja Schuurman.
Michiel Kleerebezem staat in de ochtend stil bij het microbioom in zijn algemeenheid. Wat houdt het exact in? In de middag kunt u onder andere de subsessie van Bart Keijser volgen die meer komt vertellen over de invloed van het microbioom op de mondgezondheid.

Datum en locatie

7 oktober, 09:00 – 16:30
Van der Valk, Breukelen

Organisator

Hogeschool Utrecht

 

Het KRM heeft dit congres geaccrediteerd met 5 punten.

Lees ook het interview met Liesbeth Haverkort over het Congres Micro-organismen 

 

 

Lees meer over: Kennis, Partnernieuws, Partnernieuws, Scholing