Identium® – Precisie afdrukmateriaal voor kroon- en brugwerk

Identium® – Precisie afdrukmateriaal voor kroon- en brugwerk

Digitaal en toch blijven afdrukken – dat kan met Identium®. Identium® voor kroon-, -brug en implantaatwerk een superieur afdrukmateriaal wat u meer zekerheid biedt, zowel conventioneel als digitaal. Niet alleen de Identium afdruk maar ook het scan-geoptimeerde Silginat® (als tegenafdruk) en het Futar® Cut & Trim Fast (voor de beetregistratie) kunnen probleemloos en zeer nauwkeurig door uw laboratorium gedigitaliseerd worden.
Identium VSXE afdrukmateriaal

Dit Vinylsiloxanether® (VSXE®) afdrukmateriaal heeft een unieke samenstelling. Identium® heeft de beste eigenschappen van polyether en additiesiliconen. Identium® biedt u meer zekerheid door een zeer betrouwbare 3-dimensionale stabiliteit en een optimale scheurweerstand.

Reuk- en smaakneutraal met meer comfort dankzij het gemakkelijker uit de mond nemen van de afdruklepel.

Identium® Light
Dankzij de unieke vloei- en hydrofi ele eigenschappen en met behulp van de intraorale tip vloeit Identium® Light uitstekend in de sulcus en strak tegen de geprepareerde randlocaties. Dit VSXE precisie afdrukmateriaal laat zich, in de 1 fase techniek, prima combineren met Identium® Medium en Heavy in de afdruklepel (Eventuele wattenrollen eerst verwij deren). Identium® behoort niet met andere soorten afdrukmaterialen (in dezelfde afdruk) gecombineerd te worden.

U kunt Identium® natuurlij k ook gebruiken als afdrukmateriaal voor uw edentate patiënt!

indentium

Materiaal keuze Implantologie
Dankzij de hoge eindhardheid – direct al na de mond uitname – zijn Identium® Medium en Heavy (ook de fast variant) zeer geschikt voor al uw implantaatafdrukken. Indien er een afdrukcombinatie met Identium® Light gemaakt wordt, dan is het belangrijk dat de transferstiften voldoende door het sterkere Identium® Medium of Heavy afdrukmateriaal omsloten wordt.

De volgende stappen zijn belangrijk voor het vervaardigen van een goede afdruk

✓ Sluit alle externe factoren uit die de uitharding van afdrukmaterialen nadelig kunnen beïnvloeden.
✓ Individualiseer de afdruklepel met voldoende gelijkmatige afdrukruimte.
✓ Gebruik de juiste adhesief (Identium®) en laat deze eerst goed op de lepel drogen voordat er afgedrukt gaat worden.
✓ Mengpistool, -spuit en –apparaat gereed maken voor gebruik en zet de timer op de gewenste verwerkingsc.q. uithardingstijd.
✓ Vul de afdruklepel met voldoende afdrukmateriaal
✓ De lepel met afdrukmateriaal rustig en gelijkmatig aandrukken en deze met twee vingers, zonder druk, blijven vasthouden totdat u de afdruk voorzichtig uit de mond kunt halen.
✓ Na controle de afdruk met water schoonspoelen en desinfecteren.

Kettenbach GmbH & Co. KG
Im Heerfeld 7 35713 Eschenburg · Germany
www.kettenbach.de

Meer informatie
Voor meer informatie vraag uw dental depot of direct via ons.
I dental4.nl
E info@dental4.nl
T 06 16 79 15 91

Lees meer over: Afdrukmaterialen, Partnernieuws, Partnernieuws, Producten/
Schülke mikrozid® universal wipes: voor desinfectie van medische hulpmiddelen, telefoon, tablet en display

Schülke mikrozid® universal wipes: voor desinfectie van medische hulpmiddelen, telefoon, tablet en display

Nieuw. mikrozid® universal wipes van schülke zijn speciaal ontwikkeld voor reinigen en desinfectie van medische hulpmiddelen, telefoon, tablet en display. Snel en eenvoudig. Het is niet nodig hiervoor eerst handschoenen aan te trekken. De mikrozid® universal wipes kennen een snelle effectieve werking. Bekijk de introductieprijzen.

Desinfecterende RTU (ready to use) doekjes zijn heden ten dage niet weg te denken uit de dagelijkse praktijk binnen de zorgsector. RTU wipes worden gebruikt in vele zorginstellingen: ziekenhuizen, verzorgings- en verpleeghuizen, dentale –, huisarts e.a. zorgpraktijken tot zelfs in de thuiszorg.

mikrozid® AF wipes en mikrozid® sensitive wipes

schülke+ is één van de belangrijkste aanbieders van dergelijke doekjes:

mikrozid® AF wipes worden zeer veel gebruikt voor desinfectie van oppervlakken die tegen alcohol bestand zijn.

mikrozid® sensitive wipes worden zeer veel gebruikt voor desinfectie van oppervlakken die niet tegen alcohol bestand zijn (plexiglas, (kunst)leder, e.d.).

Nb: deze doekjes zijn wettelijk toegestaan voor desinfectie van medische hulpmiddelen en algemene oppervlakken (geregistreerd als biocide).

mikrozid® universal wipes: reinigen en desinfectie van telefoon, tablet en display

Binnen de zorg anno nu is ook moderne communicatie apparatuur niet meer weg te denken. Iedereen is bereikbaar via de mobiele telefoon, cliënten- en patiënten dossiers worden op een tablet bijgehouden waarmee deze apparatuur onmisbaar is geworden. Maar zoals de afgelopen tijd regelmatig in de media is aangegeven, worden deze hulpmiddelen niet of nauwelijks gereinigd en gedesinfecteerd en zijn daarmee een groot risico binnen het infectiepreventiebeleid.

Speciaal voor deze hulpmiddelen zijn de mikrozid® universal wipes ontwikkeld. Oppervlakken van medische hulpmiddelen zoals schermen van mobiele telefoons, tablets en displays kunnen met deze geprepareerde doekjes eenvoudig en snel worden gedesinfecteerd. En het is niet nodig hiervoor eerst handschoenen aan te trekken.

Schulke-hoe-vaak-reinig-jij-je-telefoon

mikrozid® universal wipes kennen een snelle effectieve werking

De mikrozid® universal wipes kennen een snelle effectieve werking. Volgens testnorm EN13727 in slechts 15 seconden bactericide en binnen 30 seconden virucide waaronder het norovirus conform testnorm EN14476.

Introductieprijzen mikrozid® universal wipes

Vanaf mei t/m september 2019 zijn de volgende introductieprijzen van toepassing:

mikrozid® universal wipes 20x20cm, 100 doekjes/soft pack, 6 softpacks/doos
adviesverkoopprijs € 8,75/sp –> nu voor 6,25 per soft pack 1)

mikrozid® universal wipes 25x25cm, 80 doekjes/soft pack, 6 softpacks/doos
adviesverkoopprijs € 9,45/sp –> nu voor 6,75 per soft pack 1)

1) Bij afname per doos van 6 soft packs

Bestellingen kunt u bevestigen aan salesbenelux@schuelke.com of uw eigen groothandel. Indien u rechtstreeks bij schülke besteld, vergeet dan niet aan te geven hoeveel dozen u wilt afnemen alsmede via welke groothandel afgeleverd moet worden.

Lees meer over: Infectiepreventie, Partnernieuws, Partnernieuws, Producten/
Curaprox CS Tandenborstels met witrand

CURAPROX CS Tandenborstels

Tandartsen en mondhygiënisten adviseren ze graag en onze klanten zijn even zo enthousiast. We hebben zelfs de opmerking gehoord: ‘Ik denk dat mijn tandvlees verliefd is!’

Mooi en fijn

Mensen die houden van een eenvoudig design zijn verrukt van onze CS tandenborstels en van alle kleuren van de regenboog. Het geheim van al onze tandenborstels – voor kinderen en volwassenen, specialist of CS – zijn de borstelharen: deze zijn niet van nylon maar van CUREN® gemaakt, wat ze ongelooflijk mild en fijn in gebruik maakt.

De beste tegenstander van plak:  de zachtheid van CUREN® borstelharen.

Curaprox tandenborstels voorkomen niet alleen schade aan tanden of tandvlees , maar verwijderen en verstoren plak optimaal.  De CUREN® borstelharen zijn sterker dan nylon en blijven stabiel tijdens het poetsen. De CUREN® borstelharen van de CS tandenborstel vormen een uiterst compact en efficiënt reinigingsoppervlak.

Samengevat

 • De CS – CURAPROX tandenborstels – verstoren en verwijderen plak aanzienlijk grondiger – dankzij het  extreem groot aantal borstelharen.
 • Zacht – dankzij CUREN® borstelharen
 • Efficiënt reinigingsoppervlak dankzij CUREN® borstelharen die onvoorstelbaar dicht bij elkaar staan
 • Door de licht gebogen steel kun je alle plekjes van je gebit bereiken
 • Door het achthoekige handvat hou je de borstel altijd in de juiste stand: 45°

Producten

De CS tandenborstels zijn er in vele kleuren in Soft, Super Soft en Ultra Soft. Ook zijn er de Smart tandenborstels met een kleinere kop en nog fijnere CUREN® borstelharen, geschikt voor kinderen maar ook voor volwassenen die dit prettiger vinden poetsen.

 

Curaprox CS Tandenborstels

Wie eenmaal de CS tandenborstels heeft geprobeerd, wil niet meer anders.

Bestellen via www.curaprox.nl of T +31 35-2031023

Vragen? Mail naar info@curaprox.nl

Lees meer over: Mondhygiëne, Partnernieuws, Partnernieuws, Producten/
QuietOn 400x230

Dental QuietOn Gehoorbescherming

Dental professionals worden constant blootgesteld aan onregelmatig tandheelkundig geluid, zowel hoorbaar als niet hoorbaar. En toch, wordt dit vaak ontkent omdat we wennen aan deze geluiden. Dit kan schadelijke gevolgen hebben op langere termijn. QuietOn dental active noise cancelling earplugs zijn slimme, gecertificeerde gehoorbeschermers uit Finland.

Dankzij QuietOn dental gehoorbescherming worden alle schadelijke en hinderlijke geluiden gedempt maar kunt u toch ‘gewoon’ met uw patiënten en collega behandelaars praten/communiceren alsof u geen gehoorbescherming draagt.

QuietOn In Praktijk

Geoptimaliseerde gehoorbescherming voor Dental professionals

Dental QuietOn, voordelen in de tandheelkunde

 • Gecertificeerd gehoorbeschermingsapparaat (EN 352)
 • Binnen 1 uur volledig opgeladen
 • Klein en gemakkelijk in gebruik, geen draden, geen instellingen
 • Extra lang batterij vermogen van 50 uur
 • Uiterst efficiënt in hoge en lage geluidsfrequenties
 • Hygiënisch en veilig, geen elektro magnetische storingen (interference)
 • Gemakkelijke, gelijkblijvende communicatie tussen patient en behandelaars
 • Patiëntvriendelijk : vermindert hinderlijk geluid in uw praktijk
 • Reduceert sterk de storende tandheelkundige geluiden en dagelijkse stress
 • Verhoogt uw welbevinden door het verminderen van geluid in de praktijk

Beroepsgerelateerd risico op gehoorbeschadiging: dental professionals

Dental professionals (tandartsen, mondhygiënisten, techniekers etc) zijn constant blootgesteld aan onregelmatig tandheelkundig geluid, zowel hoorbaar als niet hoorbaar. En toch, wordt dit vaak ontkent en gemakkelijk aan voorbijgegaan omdat we wennen aan deze geluiden. Echter de schadelijke gevolgen blijven en openbaren zich pas op langere termijn. QuietOn dental active noise cancelling earplugs zijn slimme, gecertificeerde gehoorbeschermers uit Finland. Dankzij QuietOn dental gehoorbescherming worden alle schadelijke en hinderlijke geluiden gedempt maar kunt u toch ‘gewoon’ met uw patiënten en collega behandelaars praten/communiceren alsof u geen gehoorbescherming draagt. Hierdoor is QuietOn dental bij uitstek geschikt voor de tandheelkunde.

QuietOn Grafiek

Bovenstaande grafiek toont u de reductie niveaus en het verschil van tandheelkundig geluid met gebruikmaking van Dental QuietOn active noise cancelling gehoorbescherming ten op zichtte van standaard gevormde oor bescherming(doppen) .

Tandheelkundige apparatuur produceert geluid in verschillende frequenties. Het hoogste geluidsniveau verschilt tussen de verschillende merken apparatuur en daardoor is het alleen mogelijk om geluidreductieniveaus te vergelijken. Dental QuietOn presteert het meest optimaal bij hoge – en lage frequentie geluiden.

Menselijke spraak ( praten) is een medium frequentieniveau. Het reductiegeluidsniveau van Dental QuietOn bij medium frequenties is heel laag en daar door is het mogelijk om ‘gewoon’ te blijven communiceren met uw dental team en patiënten. Met andere woorden; Dental QuietOn dempt niet het geluid van spraak en lijkt het alsof u geen gehoorbescherming draagt.

Daarnaast en niet te vergeten, kunnen ook niet-hoorbare geluiden uw gehoor op langere termijn beschadigen. De Ultrasoon scaler is een voorbeeld van tandheelkundige apparatuur welke een gemiddeld geluidsniveau produceert van rond een frequentie van 30kHz. Dit niveau is buiten het bereik van het menselijk gehoor (20Hz-20kHz).

Verdere wetenschappelijke studies zijn nodig om te onderzoeken welk effect deze zeer hoge of zeer lage geluidsfrequenties hebben op het menselijk gehoor.

INIRC/IRPA bevelen de onderstaande limieten aan voor beroepsmatige gehoorbescherming:

 • 16Hz-20kHz limiet 75dB
 • Ultrasoon geluid 25-100kHz : limiet 100dB

Meer informatie over Dental QuietOn Gehoorbescherming

 

Meer informatie en bestellen

Matrix-Dental
I www.matrix-dental.com
E info@matrix-dental.com
T +31 0 (10) 416 31 93

Lees meer over: Partnernieuws, Partnernieuws, Producten, Veiligheid/
foto-waaier-Bio2dental

Bio2Dental presenteert de biofilmwaaier

Alle kenmerken van de belangrijke subgingivale micro‐organismen staan duidelijk beschreven in deze 78 pagina’s dikke biofilmwaaier. Op de voorzijde van elke pagina staat de beschrijving van een micro‐organisme in begrijpelijke taal voor de patiënt, inclusief een foto ter verduidelijking. Op de achterzijde staat de uitvoerige beschrijving voor de behandelaar. Ook komen de opbouw en de eigenschappen van de subgingivale biofilm uitgebreid aan bod. Bovendien is er voldoende ruimte om uw eigen aantekeningen te maken. Kortom, een mooi naslagwerk voor u en uw patiënt!

De waaier kost slechts € 30,‐ (excl. BTW, incl verzendkosten).

Bio2Dental presenteert de biofilmwaaierWaarom testen?

Alle in de biofilmwaaier beschreven bacteriën, zijn terug te vinden in de meest complete test van Bio2Dental, namelijk de Paro21 test. Dit is de meest uitgebreide parodontitis test op de Nederlandse markt. Naast een flink aantal van de belangrijke parodontale bacteriën, wordt ook de exogeen Enterococcus faecalis bepaald. Deze bacterie kan betrokken zijn bij refractaire parodontitis en is resistent voor de meest gangbare antibiotica. Verder wordt de aanwezigheid van een aantal vroege “gunstige” kolonisatoren bepaald. Deze analyse maakt het mogelijk om een dysbiose/homeostase profiel op te stellen. Onze adviezen zijn erop gericht om de biofilm van uw patiënt weer in een stabiele homeostase te krijgen. Onze evidence based testen kunnen eenvoudig in uw behandelplan worden geïmplementeerd. Daarnaast dienen ze als extra motivatie voor uw patiënt.

Bio2Dental: moleculaire biologie

De afgelopen decennia zijn de ontwikkelingen in de dentale microbiële diagnostiek snel gegaan. Waarbij men in de jaren ‘80 enkel losse bacteriën kon kweken, zijn we nu in staat om grote delen van de orale biofilm in kaart te brengen. Dit is vooral te danken aan de intrede van moleculair biologische technieken in de orale diagnostiek. Dankzij de moleculair biologische testen van Bio2Dental krijgt u een zeer nauwkeurig beeld van de microbiologische samenstelling van bijvoorbeeld de pocket van uw patiënt. Dit resulteert in een optimale behandelstrategie voor uw patiënt.

Waarom kiezen voor Bio2Dental?

Bio2Dental staat voor kwaliteit, service en betrouwbaarheid. Als u voor ons kiest, kiest u voor diagnostiek op het hoogste niveau dankzij het gebruik van de sequentiële real‐time (q)PCR. Dit is de meest betrouwbare analyse op de markt en veel nauwkeuriger dan andere methoden. Met deze techniek is het mogelijk om niet alleen DNA in levende bacteriën, maar ook DNA in dode bacteriën te bepalen. Bovendien zijn speciale voorzorgsmaatregelen tijdens transport niet nodig en kunt u 7 dagen per week en 24 uur per dag uw bacterietesten insturen naar ons. Ondertussen worden onze testen wereldwijd ingezet.

Interesse en nog geen klant van Bio2Dental?

Om u te overtuigen van onze kwaliteit en mogelijkheden kunt u een parotest uitproberen. U kunt een welkomstpakket telefonisch aanvragen, maar ook via de website of email.
Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

Banner Bio2dental

T 0487‐84199
E info@bio2dental.nl
I www.bio2dental.nl

 

 

Lees meer over: Mondhygiëne, Partnernieuws, Partnernieuws, Producten/

Nieuwe documenten Dental Management Toolkit: Aandachtspunten voor creëren van loyale patiënten, met voorbeeldbrieven

De communicatie met patiënten is zeer bepalend voor de ervaringen van patiënten. En als je als praktijk in staat bent hierbij de verwachtingen van de patiënt te overtreffen, dan zullen patiënten loyaal worden. De verschillende voorbeeld brieven zorgen enerzijds voor duidelijkheid naar de patiënt (over de uitgevoerde behandeling), maar zorgen ook voor goede patiëntervaringen.

Nieuwe documenten in de Dental Management Toolkit

Neem een abonnement en download de voorbeelddocumenten

Dental Management Toolkit: online protocollen, video’s en tips

Dental Management Toolkit: Online protocollen, video’s en tipsHet management van een praktijk vraagt net zo veel passie en gedrevenheid als de uitoefening van uw vak als tandarts of mondhygiënist. Voor veel praktijken is het een uitdaging om het praktijkmanagement – het ‘smeermiddel’ binnen een praktijk – net zo goed uit te voeren als de zorgverlening aan de patiënt. De Dental Management Toolkit helpt u hierbij met protocollen, video’s en tips.

“Het wiel is vast al uitgevonden, maar niet bij mij bekend”

Iedere praktijk heeft grotendeels te maken met dezelfde vragen en problemen op management gebied. Vanuit onze ervaring bij veel praktijken kunnen we gericht adviseren en oplossingen aandragen. Met de Dental Management Toolkit worden de kennis én praktische oplossingen op een laagdrempelige manier beschikbaar gesteld voor praktijken. Deze toolkit is bedoeld voor alle praktijken – van klein tot groot – die continu willen verbeteren en daarvoor praktische oplossingen aangedragen willen krijgen.

Toegang

U heeft gedurende 365 dagen toegang tot de Dental Management Toolkit na eenvoudige aanmelding. Via deze online omgeving heeft u vrije toegang tot veel voorbeeld protocollen en formulieren. Van hygiëne protocollen en voorbeeldformulieren voor het functioneringsgesprek tot video’s met tips en handige documenten voor praktijkmanagement. Naast de vrije toegang van de toolkit wordt de praktijk op verschillende manieren getriggerd zich verder te verbeteren. Zo ontvangt u regelmatig een advies of tip en worden nieuwe protocollen of formulieren beschikbaar gesteld, bijvoorbeeld om te voldoen aan nieuwe wetgeving zoals de WKKGZ.

Wat biedt een abonnement op Dental Management Toolkit?

Met de Dental Management Toolkit ontvangt u gedurende 365 dagen één gebruikersaccount per praktijk, dat recht geeft op:

 • Toegang tot de afgeschermde Toolkit
 • De mogelijkheid voorbeeld protocollen en formulieren vrij te downloaden en te gebruiken.
 • Het bekijken van (instructie) video’s voor verdere uitleg en achtergronden.
 • Update of aanvulling van protocollen en formulieren en regelmatig nieuwe video’s, adviezen en/of tips.

Tarief

Het tarief voor toegang tot de Dental Management Toolkit bedraagt € 250,00 (exclusief 21% BTW) en kan individueel of per praktijk worden afgesloten. De toegang geldt voor een periode van 1 jaar.

Initiatiefnemers

Dental Management Toolkit is een initiatief van Kuiken Praktijkmanagement en dental INFO. Heeft u vragen? Mail naar info@dentalinfo.nl of bel 06-1498 0141.

Registreren jaarabonnement

Lees meer over Dental Management Toolkit

Lees meer over: Infectiepreventie, Partnernieuws, Praktijkorganisatie, Producten/
KaVo Kerr promoties januari – april 2019

KaVo Kerr promoties mei – augustus 2019

Ontdek de nieuwe KaVo Kerr News & Promotion. Bekijk en download de KaVoKerr promoties, geldig van 1 mei/m 31 augustus 2019.

Of vraag meer informatie aan via het KaVo Kerr-contactformulier – Voor mondzorgprofessionals in Nederland

Of vraag meer informatie aan via het KaVo Kerr-contactformulier – Voor mondzorgprofessionals in België

 

 

Lees meer over: Behandelunits, Instrumenten, Materialen, Mondhygiëne, Partnernieuws, Partnernieuws, Producten, Restauratie, Röntgen en beeldsystemen/
3M Impregum Super Quick Polyether Afdrukmateriaal: vraag een demonstratie aan

3M Impregum Super Quick Polyether Afdrukmateriaal: vraag een demonstratie aan

In 2 minuten elk detail vastleggen? Ja, het is mogelijk.

Impregum Polyether Afdrukmateriaal is altijd de vertrouwde keuze geweest voor complexe situaties en implantaten. Zou het dan niet fijn zijn als u ook gegarandeerd bent van een accurate en gedetailleerde afdruk bij enkelvoudige casussen? Om aan de hoogste verwachtingen tegemoet te komen zonder de productiviteit te verminderen, is Impregum Super Quick Polyether Afdrukmateriaal gemaakt. Impregum Super Quick combineert het betrouwbare resultaat van polyether met de snelheid van VPS. Diepe marges en een vochtige omgeving zijn geen obstakel meer voor u.

Button-vraag-een-demonstratie-aan

Impregum
Vertrouwde precisie. Snellere uitharding.

Heel snel, maar ook heel goed. Met slechts 45 seconden verwerkingstijd en 2 minuten uithardingstijd zorgt het Super Quick materiaal voor een snellere afdruk bij minder complexe casussen, zoals enkelvoudige kronen, implantaten, inlays/onlays en kleine bruggen tot 3 elementen.

Impregum 2
Gemaakt voor succes.

Een échte polyether met een nieuwe formule die resulteert in een super snelle uithardingsreactie en een verbeterde smaak.

 

 

Impregum 4
Meer comfort voor uw patiënten.

Een verbeterde, frisse mintsmaak gecombineerd met minder tijd in de mond verhoogt het comfort van uw patiënt.

 

 

Impregum 4.2
Polyether en de CAD/CAM workflow.

Impregum Super Quick is scanbaar met de huidige generatie mondscanners, zodat u efficiënt kunt samenwerken met uw lab.

De snelste route naar precisie, omdat uw tijd telt.

Het nieuwe Impregum Super Quick afdrukmateriaal is verkrijgbaar in medium en light body voor monofase en 1-staps afdruktechnieken.

Bestelinformatie

Impregum Super Quick afdrukmateriaal – Bewezen voordelen voor betrouwbare precisie.

 

Impregum 5

Vocht? Geen probleem!

Door de ongekende vochttolerantie verdringt Impregum Polyether Afdrukmateriaal bloed en speeksel direct na het eerste contact met het weefsel, wat resulteert in een gedetailleerde en luchtbelvrije reproductie. Dit is een groot voordeel in subgingivale casussen.

 

Impregum 6

Ongeëvenaarde precisie.

De uitstekende vloei-eigenschapen van Impregum Polyether Afdrukmateriaal maken het mogen om elk detail vast te leggen: Het vloeit geleidelijk, zelfs op de meest lastige plekken, waardoor het een luchtbelvrije afdruk produceert met ongeëvenaarde precisie.

 

Impregum 7

Neem alle tijd die u nodig hebt.

In tegenstelling tot VPS materiaal toont Impregum Polyether Afdrukmateriaal consistente vloei-eigenschappen. U kunt vertrouwen op de aangegeven verwerkingstijd, waardoor u de kans op problemen door vroegtijdig uitharden elimineert. Nadat de verwerkingstijd is verstreken, start direct de uitharding. Dit verzekert u van een betere reproductie van details en minder vervormingen.

Downloads

Brochure 3M™ Impregum™ Polyether Afdrukmaterialen (pdf, 1,8 MB)
Volledig assortiment 3M™ Impregum™ Polyether Afdrukmaterialen.

Brochure 3M™ Impregum™ Super Quick Polyether Afdrukmateriaal (pdf, 11,25 MB)
Indicatieoverzicht

Alles wat u nodig hebt voor eenvoudig afdrukken.

 

Impregum 8

Retractie

3M™ Astringent Retraction Paste
Snelle en zachte manier van retractie van gingivaal weefsel en het controleren van bloedingen.

 

Impregum 9

Mengen & Omspuiten

3M™ Intra-Oral spuit Paars
Praktisch wash-materiaal aanbrengen met extreme precisie en minder verspilling.

3M™ Pentamix™ 3 Automatisch mengapparaat
Luchtbelvrij mengen van afdrukmateriaal op hoge snelheid.

 

Impregum 10

Afdrukken

3M™ Impregum™ Polyether Afdrukmateriaal
Ongeëvenaarde precisie voor perfect passende restauraties met minder herkansingen.

3M™ Afdruklepel
Eenvoudig te individualiseren tray voor een volledige kaak met zelfklevende fleece lining. Gebruik van lepeladhesief is niet meer nodig.

 

Button-vraag-een-demonstratie-aan

 

Lees meer over: Afdrukmaterialen, Partnernieuws, Partnernieuws, Producten/
easyfit® e-max facings

Ontdek de ultradunne easyfit® e-max facings

Protilab heeft de exclusiviteit van de gepatenteerde ultradunne easyfit® e-max facings wat de perfecte oplossing is voor patienten die de mooiste esthetiek willen zonder enige beperking.

Slijtvast en duurzaam

Zo dun als contactlenzen, dankzij de expertise van de door Protilab ontwikkelde facings, die perfect aansluiten aan de natuurlijke dentitie zonder te prepareren.

Slijtvaste ultradunne facings die een snelle, esthetische en duurzame oplossing zijn tegen tandverkleuring, diastemen en het corrigeren van de tandboog.

Voor meer informatie

Neem contact op met Protilab: 0800-0525 of klik hier

Lees meer over: Esthetiek, Materialen, Partnernieuws, Producten/
CLEARFIL Universal Bond Quick; APPLY & GO!

CLEARFIL Universal Bond Quick; APPLY & GO! – Vraag een sample aan

De universele bonding die direct werkt: aanbrengen, drogen en uitharden. Een betrouwbare bonding voor alle (in)directe restauraties. Gebruik het zoals u wilt: in een total-etch, selective-etch of self-etch methode. Nu nóg gebruiksvriendelijker dankzij de nieuwe flip-top dop. Zelf uitproberen? Vraag een sample aan.

 

 

Lees meer over: Aanbiedingen, Materialen, Partnernieuws, Producten/
lactona

Lactona voorjaarsactie: 5 + 1 gratis of 10 + 2 gratis

Voorjaarsactie: Bestel uw Lactona producten nu met 5 + 1 of 10 + 2 gratis

 • 10 + 2 dozijn gratis voor alle tandenborstels
 • 5 + 1 verpakking gratis voor EasyGrip, Interdental Cleaners en EasyDent
 • 10 + 2 dozijn gratis voor alle Blue Floss, Blue FlossTape en tongreinigers
 • 5 + 1 dozijn gratis voor alle Intersticks
 • 5 + 1 gratis voor de AftenCarePlus en ClearBreath

Aanbiedingen van deze voorjaarsactie zijn geldig van 12 april t/m 14 juni 2019.

 

Thema van deze voorjaarsactie is demonstratie en actie

NIEUW: de nieuwe Lactona iQ demonstratieborstel

NIEUW: de nieuwe Lactona iQ demonstratieborstel en het grote gebitsmodel zijn ideaal voor het geven van poetsinstucties in de praktijk.

Lactona-iQ-demonstratieborstel

Goed gepoetst?

Eenvoudig diagnosticeren van plaque? Oude plaque kleurt donkerblauw en recente plaque kleurt lila. Lactona Duo- Active Disclosing in tablet vorm of vloeistof geschikt voor toepassing vanaf 4 jaar.

NIEUW : ONE SIZE FITS ALL

Een extra groot werkblad EN een houder voor optimale grip, dat kan met deze nieuwe Universele houder. De houder is geschikt voor alle maten Interdental Cleaners en EasyDent A, B en C. De Interdental Cleaners zijn eenvoudig in de houder te plaatsen en te vervangen.

Bestellingen gaan via uw dental depot, kijk voor de deelnemende depots en informatie over het complete Lactona assortiment op www.lactona.nl (ik ben professional)

 

Lees meer over: Aanbiedingen, Mondhygiëne, Partnernieuws, Partnernieuws, Producten/
Bijeenkomst Journal Club team Mondzorgkunde HU: Is er evidence voor het gebruik van groene thee binnen de mondzorg?

Bijeenkomst Journal Club team Mondzorgkunde HU: Is er evidence voor het gebruik van groene thee binnen de mondzorg?

Het doel van de Journal Club HU (Hogeschool Utrecht) is om op laagdrempelige wijze bij te dragen aan deskundigheidsbevordering en professionalisering van mondhygiënisten in Nederland.

Journal Club team Mondzorgkunde

Is er evidence voor het gebruik van groene thee binnen de mondzorg?

Datum en tijd: 5 juli 2019 van 15.00 – 17.00 uur.
Locatie: Padualaan 99, Utrecht. Ruimte 0.018, presentatieruimte ‘the Inspirator’
Kosten: geen
Accreditatie: 2 KRM punten

Hebben we je kunnen enthousiasmeren en kom jij bij ons ‘op de thee’? Stuur dan een mail naar: liesbeth.haverkort@hu.nl

Groet en tot 5 juli,

Liesbeth en Timea

 

Lees meer over: Kennis, Partnernieuws, Scholing/
Miele Data Diary

Miele: Al 120 jaar perfecte kwaliteit

Miele Professional ontwikkelt al 120 jaar lang innovatieve oplossingen die uw dagelijkse werkzaamheden verlichten. Vier dit met ons en profiteer van aantrekkelijke jubileumvoordelen. Bij aanschaf van een Miele thermodesinfector PG 8581 of PG 8591 ontvangt u nu het draadloze DataDiary procesregistratiesysteem t.w.v. €529,- geheel gratis.*

Al 120 jaar perfecte kwaliteit

De dentale thermodesinfectoren PG 8581 en PG 8591 van Miele bieden het hoogste niveau van hygiëne en veiligheid bij het reinigen van tandheelkundige instrumenten – met een capaciteit voor maximaal 44 handstukken. Voor schone resultaten in de dagelijkse praktijk!

Data diary van MieleBij aanschaf van een Miele thermodesinfector PG 8581 of PG 8591 ontvangt u nu het draadloze DataDiary procesregistratiesysteem t.w.v. €529,- geheel gratis.* 

 

Miele Data Diary

Meer informatie

* Kijk voor meer informatie en de actievoorwaarden op www.miele.nl/pro/120series

Lees meer over: Partnernieuws, Partnernieuws, Producten, Steriliseren/
3M-Filtek

3M Filtek Universal Restorative: Simpelweg eenvoudiger

Esthetisch universeel nanocomposiet met lage krimpspanning en vereenvoudigde kleurkeuze.

1 kleur, 1 universele opaciteit

Eenvoudiger wordt het niet

Een druk schema vraagt om efficiëntie, vandaar dat tandartsen bij circa 80% van alle restauraties kiezen voor één kleur.*
Dankzij 3M™ Filtek™ Universal Restorative kunt u deze keuze vereenvoudigen, zonder verlies van esthetiek en duurzaamheid.

 • Dankzij onze NaturalMatch technologie – die gebruik maakt van nanofillers, gepatenteerde monomeren met minder krimp en zorgvuldig geselecteerde pigmenten – kunt u zelfs met één kleur een natuurlijk ogend eindresultaat bereiken.
 • Fluorescerende pigmenten maken de aanblik nog levensechter.
 • De gepatenteerde TRUE nanofiller technologie van 3M zorgt voor een verbeterde radiopaciteit.

Belangrijkste eigenschappen

 • Vereenvoudigde kleurkeuze met slechts  8 designer kleuren: A1, A2, A3, A3.5, A4, B1, B2, D3
 • Verbeterde Extra Wit (XW)
 • Roze Opaak om metaal en verkleurd dentine te maskeren
 • Capsules kunnen verwarmd worden
 • Gepatenteerde 3M nanotechnologie voor hoge slijtageweerstand en uitstekende glansretentie
 • Innovatieve monomeren voor lage krimpspanning
 • Zonder Bisphenol A
 • Hoge radiopaciteit
 • Uniek ontwerp van de capsuletip voor eenvoudige toegang tot diepe caviteiten
 • Beschikbaar in capsules van 0,2 g en spuitjes van 4 g

Indicaties

 • Directe anterieure en posterieure restauraties
 • Core buildups
 • Spalken
 • Indirecte restauraties waaronder: inlays, onlays en facetten

Voor meer informatie, neem contact op met uw 3M vertegenwoordiger of via 3M.nl/FiltekUniversal of www.3M.be/OralCare

 

 

Lees meer over: Partnernieuws, Partnernieuws, Producten, Restauratie/
Biodentine

Biodentine™: meer dan dentine in een capsule

Als cariës, trauma of slijtage tot verlies van tandweefsel leiden, wordt dit vaak vervangen door een inert dentaal vulmateriaal dat in bulk wordt aangebracht. Voor een succesvol klinisch resultaat is de materiaalkeuze doorslaggevend. De beschikbare hydrocalciumsilicaatcementen variëren onderling sterk. De clinicus moet dus voor elke behandeling de juiste optie kiezen. Ontdek hier de verschillende klinische toepassingen van Biodentine™ (Septodont), door prof. J. Camilleri.

De studie van prof. J. Camilleri

Tandweefsel gaat verloren door cariës, trauma of slijtage en wordt dikwijls vervangen door een inert dentaal vulmateriaal dat in bulk wordt aangebracht. Als de gezondheid van de pulpa in het gedrang komt moet men een aantal interventies overwegen. In eerste instantie moet men de vitaliteit van de pulpa trach ten te bewaren. In een verder stadium is men verplicht om, na het verwijderen van de infectie, de ont stane pulpa ruimte op te vullen. Bij een pulpaire verwikkeling dient men een andere benadering te vol gen en zijn materialen die een interactie aan gaan met de pulpa of de dentine geïndiceerd. Interactieve dentale materialen bevatten verschillende vormen van calciumhydroxide en meer recentelijk, hydrofiele calciumsilicaatcementen. De hydro calciumsilicaatcementen bieden als grote voor deel hun hydrofiele karakter, zodat men deze materialen kan gebruiken in een vochtige omgeving zonder gevaar voor desintegratie. Deze cementen zijn dus geschikt voor apicale vulling en het herstel van perforaties. Een andere belangrijke eigenschap bestaat in het vrijgeven van calciumhydroxide als bijproduct van de hydratatie-reactie. Dit maakt hen uitermate geschikt voor pulpa-overkapping, apexificatie en apexogenese, en recentelijk ook voor regeneratieve endodontische toepassingen. Het cal- ciumhydroxide creëert een omgeving waarin calcium ionen worden vrijgegeven en waar de antibacteriële activiteit hoog is. Voor een succesvol klinisch resultaat is de materiaalkeuze uiterst belangrijk. Zoals aangetoond in Tabel 1 zijn er een aantal hydro calciumsilicaatcementen voor verschillende toepassingen beschikbaar. Deze materialen variëren onderling in ruime mate, en de clinicus moet dus voor elke behandeling de juiste optie kiezen. In dit artikel brengen we de verschillende klinische toepassingen van Biodentine™ (Septodont, Saint-Maur-des-Fossés) onder de aandacht.

Eigenschappen van Biodentine™

Biodentine™ wordt aangeboden in een poeder/vloei – stof verpakking. Het poeder bevindt zich in een cap – sule en de vloeistof in een flacon (Fig. 1). Het poeder bevat tricalciumsilicaat, zirkoniumoxide, calciumcarbonaat en een kleine concentratie ijzeroxide voor de radiopaciteit. De vloeistof is een waterige oplossing die calciumchloride en een wateroplosbaar polymeer be vat. Biodentine™ poeder en zijn gehydrateerde producten werden duidelijk gekarakteriseerd. Het Biodentine™ ontwerp verzekert optimale eigenschappen en dus een uitstekende klinische performantie. Het poeder is fijner dan elk ander cement – type in deze categorie (Tabel 2), met een hoger reactie vermogen als gevolg. Het poeder bevat vooral tricalciumsilicaat (Tabel 3) in tegenstelling tot de andere watergebaseerde cementen die voornamelijk bestaan uit Portland cement, zoals blijkt uit Tabel 1. Het zuivere tricalciumsilicaat bevat geen alumi – nium (1,2) en metaalsporen (3) zoals die aanwezig zijn in de producten op basis van Portlandcement. In tegenstelling tot de materialen die bismutoxide als opaker gebruiken, geeft zirkoniumoxide een adequate en stabiele radio-opaciteit zonder risico op lekkage en verkleuring (4-6). De RX-diffractie analyse laat duidelijk de voornaamste bestanddelen zien van het Biodentine™ poeder (Fig. 2). Ter verbetering van de eigenschappen bevat Biodentine™ additieven waaronder calciumcarbonaat in het poeder, calciumchloride en wateroplosbaar polymeer in de vloeistof. Het calciumcarbonaat zorgt, na het mengen van poeder en vloeistof tot een oplossing, voor een bron van vrije calciumionen. Deze zorgen voor een vroegtijdige warmte-

 

figure 2
Fig. 2: RX-diffractie analyse van Biodentine™ poeder om de voornaamste bestanddelen aan te tonen, met name: tricalciumsilicaat, zirkoniumoxide en calciumcarbonaat. Met toestemming van Camilleri et al. 2013.

ontwikkeling tijdens de reactie, waardoor deze inten- siever gaat verlopen, zoals aangetoond in Fig. 3. Calciumchloride vermindert de uithardingstijd van Biodentine™ aanzienlijk in vergelijking met andere ge – lijkaardige materialen (7,8). Het wateroplosbaar poly – meer vermindert het waterige aandeel in de cement wat de fysische eigenschappen van Biodentine™ ten goede komt. Inderdaad, de druksterkte en micro- hardheid van Biodentine™ zijn beduidend hoger dan deze in andere vergelijkbare cementen (7). De microstructuur van Biodentine™ (Fig. 4) toont hoe door de hydratatie het tricalciumsilicaat reageert en rond de calciumcarbonaat partikels neerslaat (9). Er wordt een grote hoeveelheid calciumhydroxide geproduceerd, zoals aangetoond op de RX-diffractie scan van de gehydrateerde materialen (10). Men ziet een duidelijke piek bij 18 graden (Fig. 5). De specifieke chemische samenstelling, de kleine partikelgrootte, de lage waterconcentratie en de aanwezigheid van calciumcarbonaat dragen allemaal bij tot de optimale materiaaleigenschappen die nodig zijn voor een klinische performantie. Bovendien is het materiaal weinig poreus (Tabel 4) in vergelijking met de andere materialen (11), wat ook een klinisch voordeel oplevert. Vermits het een watergebaseerd materiaal is mag men het niet laten uitdrogen, wat zou leiden tot scheuren ter hoogte van de interface (Fig. 6) en in het materiaal zelf (11).

Figure 3
Fig. 3: Uitgesproken warmteontwikkeling in Biodentine™ vroeg in de hydratatie-reactie. (TCS: Tricalciumsilicaatcement; TCS-20-Z is een tricalciumsilicaatcement met 20% zirkoniumoxide). Met toestemming van Camilleri et al. 2013.

 

Figure 4
Fig. 4: Electromicrografische scan van de Biodentine™ reactie toont de microstructuur. Met toestemming van Camilleri et al. 2013.

 

Figure 5
Fig. 5: RX-diffractie kaart van de Biodentine™ reactie toont de voornaamste fases na de reactievorming. Calciumhydroxide overheerst. Met toestemming van Camilleri et al. 2014.

 

Figure 6
Fig. 6: De confocale laser microscopie van Biodentine™ in droge en natte HBSS ( Hanks Balanced Salt Solution) omgeving bevestigt dat men het product altijd vochtig moet houden. Met toestemming van Camilleri et al. 2014.

 

Table 4
Tabel 4: Percentage porositeit in Biodentine™ vergeleken met gelijkaardige materialen. Met toestemming van Camilleri et al. 2014.

 

Meer informatie of praktijkdemonstratie

Vraag meer informatie of uw praktijkdemonstratie aan via info@septodont.nl of tel. 0800 2 425 60 37.

 

Klinische toepassingen

Pulpakapping en dentine vervanging

Biodentine™ stelt calciumionen vrij (10,12) in een hogere concentratie dan andere vergelijkbare materialen (12,13), dus is het een ideaal overkappingsmateriaal. Het Biodentine™ oppervlak vertoont de dikste calciumlaag vergeleken met ProRoot MTA, Dycal en Theracal (14). Bij een directe pulpakapping met Biodentine™ zien we klinisch een duidelijke dentinebrug (15,16,17). Bij klinische gevallen waarbij een irreversibele pulpitis behandeld werd met Biodentine™ constateren we met een Cone Beam op – name (18) een reductie van de ontsteking ter hoogte van de apicale regio. De pulpaire reactie op Biodentine™ kan men vergelijken met andere gelijkaardige materialen zoals mineraal trioxide aggre – gaat (19), met celproliferatie en alkalinefosfaat activiteit uitgaande van humane dentale pulpacellen (20). Men nam dezelfde reactie waar bij testen met Biodentine™ percolaat (13). Het vrijstellen van calcium draagt ook bij tot de belangrijke antimicrobiële eigen schappen, omdat dentale cariës immers een bacterieel gebaseerde ziekte is. Biodentine™ bezit lagere antimicrobiële eigenschappen (13) dan calciumhydroxide overkappingsmaterialen, maar deze materialen vertonen een hogere cytotoxiciteit (21).

Door zijn fysische kwaliteit kan men dit materiaal bovendien in bulk gebruiken zonder te moeten layeren, waardoor het risico op randlekkage en bij komend falen van de restauratie vermindert. Biodentine™ toont inderdaad minder microlekkage dan kunsthars gebaseerde vulmaterialen (22). Het plaatsen van een definitieve restauratie over het watergebaseerde Biodentine™ betekent een uitdaging. Men stelt dit best minstens 2 weken uit, waarbij men zowel de total-etch als self-etch techniek kan gebruiken (23). De total-etch techniek kan tot microstructurele veranderingen (24) in het materiaal leiden, maar hoewel het verlies van alle in vitro geplaatste composiet restauraties te wijten was aan de thermocyclus, bleek total-etch toch efficiënter dan self-etch (25). Fig.7 toont de micro – structuur en interface van Biodentine™ en composiet bij gebruik van total-etch en self-etch adhesieven. Men kan Biodentine™ tot 6 maanden als basis vulmateriaal gebruiken, waarna men het overkapt met een composiet en zo een doeltreffend dentine vervangend materiaal verkrijgt (26).

Andere tricalciumsilicaatmaterialen voor pulpakapping die kunsthars bevatten bieden het voor deel dat ze kunnen gelayerd worden met het composiet restauratiemateriaal, en zo een sterke binding tot stand brengen (25). Hun effect op de pulpa is echter minderwaardig (27). De vrijstelling van calciumionen door deze materialen is laag en er wordt geen kristallijne calciumhydroxidelaag gevormd (10). De penetratie en hydratatie van de actieve component tricalciumsilicaat in kunsthars gebaseerde

 

FIgure 7
Fig. 7: Micro-structuur en interface van Biodentine™ en composiet bij gebruik van total-etch en self-etch adhesieven. Met toestemming van Meraji en Camilleri et al. 2017

overkappingsmaterialen zoals Theracal, hangt af van de omgevende vochtigheid. Deze vochtpenetratie is onvoldoende zoals een model met geëxtraheerde tanden die 15 dagen in een medium werden bewaard, aantoont (28). In overeenstemming met vroeger onderzoek bevestigen in-vitro (29) en in-vivo (30) studies dat Theracal-geconditioneerde media beduidend minder proliferatie van pulpa- fibroblasten vertoonden, en dat ze bij in cultuur gebrachte pulpa-fibroblasten en volledige tanden de vrijstelling van pro-inflammatoire interleukine 8 induceerden.

Het volledige tandcultuur model (31) en een recente klinische studie (30) volgend, is het duidelijk dat Bio – dentine™ betere biologische en klinische eigen- schappen bezit dan de kunsthars gebaseerde materialen. Biodentine™ blijkt in alle gevallen het meest geschikt om in te staan voor een volledige genezing van de pulpa (30).

Pulpotomieën

Vooral bij melktanden zal een diepere beschadiging van de pulpa uitmonden in pulpotomie-procedures. In contact met stamcellen uit humane melk – tandfollikels toont Biodentine™ een hogere cytocompabiliteit en bio-activiteit dan MTA Angelus, Theracal en IRM (32). Op een dierlijk model waarbij men Biodentine™ als pulpotomie-agens gebruikte, zag men in vergelijking met MTA een dikkere gemineraliseerde weefselbrug, die ook veel gemakkelijker op radiografie te detecteren viel (33).

Het klinische succes van Biodentine™ bij pulpotomie op melkmolaren ligt veel hoger dan de stan – daard procedures met formocresol (34,35). Biodentine™ en calciumhydroxide tonen hetzelfde regeneratieve potentieel en activiteit, behalve de fysische en klinische beperkingen van dit laatste (36). Pulpotomieën die uitgevoerd werden met Biodentine™ vertoonden hetzelfde voorspelbaar klinische resultaat als die met MTA (37-41), en waarderen hoger dan de minder courante behandelingen met laser (41) en propolis (39). Biodentine™ geeft ook geen verkleuring van de behandelde gebitselementen (42).

Behandeling van de onvolgroeide apex

Het verlies van pulpaweefsel vergt een wortel kanaalvulling. Onvolgroeide tanden stellen hierbij een anatomisch probleem vanwege de korte en dunne wortels waardoor een breuk niet ondenkbaar is. Door de specifieke configuratie van het wortelkanaal is een kanaalvulling dan ook een uitdaging.

Een apexificatie behandeling bestaat in het afsluiten van de apex ten opzichte van de peri-apicale ruimte door het vormen van een gecalcificeerde barrière. Hiervoor creëert men een omgeving waar – bij calciumionen uit de omgevende dentine worden vrijgesteld om een calciumbrug te vormen. Men doet dit met materialen die calciumhydroxide afgeven waarbij de veelgebruikte, oplosbare calciumhydroxide pasta’s. Dit calciumhydroxide stelt de nodige calciumionen vrij om een ideale omgeving voor de brugvorming te creëren (43). Deze pasta’s bieden het bijkomend voordeel dat ze een anti bacteriële werking hebben, vermits het meestal gaat om genecroseerde elementen die ten prooi vielen aan bacteriële invasies (44). De behandeling met deze oplosbare pasta’s moet in verschillende zittijden verspreid over een aantal maanden uitgevoerd worden, en de gevormde calciumbrug blijkt vrij poreus te zijn (45).

Het sluiten van de apex met een hydro calciumsilicaat plug kan in twee zittijden uitgevoerd worden. Dit was nodig omdat MTA een lange uithardingstijd heeft en men pas dan de definitieve vulling kan plaatsen. Recentelijk toonde men echter aan dat dezelfde behandeling met Biodentine™ slechts één zittijd behoeft omdat vocht geen invloed heeft op de eigenschappen van dit materiaal (46).

Zo krijgt men een voorspelbaar resultaat en een alternatief voor het gebruik van calciumhydroxide (47). Door hun hydrofiele karakter en de vorming van calciumhydroxide zijn dit ideale materialen voor deze behandelingen. Biodentine™ stelt meer calciumionen vrij dan MTA (2) en is uiterst succesvol als apicale plug bij apexificatie (48-53). De toevoeging van calciumcarbonaat geeft de reactie in het begin – stadium een boost, met een optimale hydra tatie als resultaat. De toevoeging van calciumchloride accelerator en het wateroplosbaar polymeer zorgt voor een lage water/poeder verhouding (2). Er worden geen pozzolanen of andere cementsubstanties aan toegevoegd, zoals blijkt uit Tabel 1. Men stelde vast dat deze materialen de calciumhydroxide vorming afremden (54,55). De breukweerstand van onvolgroeide tanden met een apicale Biodentine™ plug blijkt dezelfde als die van MTA, maar hoger dan de controlegroep (52).

Biodentine™ werd ook succesvol gebruikt bij rege- neratieve endodontie (56-58). Ook hier was de breuk- weerstand identiek aan die van MTA (59), maar met de minste verkleuring (60); dus het keuzemateriaal bij regeneratieve endo, vooral waar esthetiek belangrijk is.

Apicale vulling en herstelling van perforaties

Apicale vulcementen dienen aan specifieke eisen te voldoen omdat ze hun klinisch succes moeten bewijzen in zeer ongunstige omstandigheden. Het hydrofiele karakter van tricalciumsilicaat lijkt dus een belangrijk pluspunt. Men ontwikkelde deze materialen dan ook voor dit specifieke doel. Hydrofiele cementen hebben de eigenschap te reageren met de omgeving waarin ze geplaatst worden, en apicaalwaarts komen ze in contact met bloed.
Maar ze staan eveneens in contact met de wortel – dentine, guttapercha-en sealer resten die gebruikt werden voor de kanaalvulling. Weefselvocht en bloed hebben geen effect op de fysische eigenschappen van Biodentine™ (61), en bovendien bindt het sterker dan MTA. Beide materialen kunnen noch – tans door bloed gecontamineerd worden (62). Men vond minder bacteriën in een apicale regio behandeld met Biodentine™ ten opzichte van MTA (63), wat bewijst dat Biodentine™ een sterker antimicrobiële vermogen heeft. Ook de biocompabiliteit van Biodentine™ ligt hoger dan die van MTA, met een betere celadhesie bij gebruik als apicaal vulmateriaal (64). Ook voor het herstellen van perforaties lijkt Biodentine™ uitermate geschikt (65), omdat het een positieve weefselreactie en een minerale afzetting uitlokt ter hoogte van de perforatiesite. Deze reactie is te wijten aan de vrijstelling van opgeloste calciumhydroxide ionen. Ook sluit Biodentine™ het defect hermetisch af, wat noodzakelijk is in een zone die toch altijd sterk geïnfecteerd is.

Materialen voor het herstellen van een perforatie kunnen ook loskomen tijdens de verdere restauratie van het element. Biodentine™ toont een sterke initiële binding tegen trekspanning die niet verloren gaat in contact met bloed (68). Bovendien wordt het niet beïnvloed door irrigatiemiddelen (69), wat duidt op stabiliteit.

Besluit

Biodentine™ is een tweede generatie hydro calciumsilicaatmateriaal dat vooral samengesteld is uit tricalciumsilicaat, aangevuld met zirko niumoxide als opaker en enkele andere additieven. Het werd wetenschappelijk ontworpen met als specifieke doelstelling om gebruikt te worden als een den tine vervangmateriaal. Dit wordt bevestigd door de bestaande onderzoeken, maar ook andere klinische toepassingen bieden zich aan. Het is dus zeker meer dan dentine in een capsule.

Meer informatie of praktijkdemonstratie

Vraag meer informatie of uw praktijkdemonstratie aan via info@septodont.nl of tel. 0800 2 425 60 37.

logo septodont

IMG080

Door: Josette Camilleri B.Ch.D., M.Phil., Ph.D., FICD, FADM, FIMMM, FHEA (UK) School of Dentistry, Institute of Clinical Sciences College of Medical and Dental Sciences The University of Birmingham Birmingham U.K.

Professor Josette Camilleri obtained her Bachelor of Dental Surgery and Master of Philosophy in Dental Surgery from the University of Malta. She completed her doctoral degree, supervised by the late Professor Tom Pitt Ford, at Guy’s Hospital, King’s College London. She has worked at the Department of Civil and Structural Engineering, Faculty for the Built Environment, University of Malta and at the Department of Restorative Dentistry, Faculty of Dental Surgery, University of Malta. She is currently a senior academic at the School of Dentistry, University of Birmingham, U.K. Her research interests include endodontic materials such as root-end filling materials and root canal sealers, with particular interest in mineral trioxide aggregate, Portland cement hydration and other cementitious materials used as biomaterials and also in the construction industry. Josette has published over 100 papers in peer-reviewed international journals and her work is cited over 4000 times. She is the Editor of “Mineral trioxide aggregate. From preparation to application” published by Springer in 2014. She is a contributing author to the 7th edition of “Harty’s Endodontics in Clinical Practice” (Editor: BS Chong) and “Glass ionomer cements in Dentistry” (Editor: SK Sidhu). She is an international lecturer, a reviewer and a member of the scientific panel of a number of international journals including the Journal of Endodontics, Scientific Reports, Dental Materials, Clinical Oral Investigation, Journal of Dentistry, Acta Odontologica Scandinavica and Acta Biomaterialia.

Referenties

Figuren

Lees meer over: Partnernieuws, Producten, Restauratie/
Kerr_OP3D-banner_400x230px_NL---witrand.jpg

Nieuw KaVo OP 3D: Innovatieve beeldvorming in één apparaat

Met de KaVo OP 3D™ is een röntgensysteem zo gekozen. Het is een compleet röntgenplatform met gebruiksvriendelijke functies die gedurende de hele workflow van dentale beeldvorming kunnen worden gebruikt. Met zijn veelzijdige beeldvormingsprogramma’s en intuïtieve gebruikersinterface biedt de KaVo OP 3D met zijn verschillende configuraties uitstekende beeldvorming voor verschillende gebruikers, van tandartsen tot orthodontisten en zelfs maxillofaciale chirurgen.

De voordelen van de nieuwe KaVo OP 3D in één oogopslag

 • Configureerbaar apparaatplatform: panoramisch, cefalometrisch en 3D.
 • Snelle scan: 2D-panoramabeelden in slechts 9 seconden.
 • ORTHOfocus™-functie voor automatische productie van optimale 2D panoramische lagen.
 • Innovatief en gepatenteerd ORTHOceph™ Plus-ontwerp met snelle scantijden voor cefalometrische beeldvorming en verstelbare veldafmetingen voor perfecte beeldkwaliteit met minimale doses.
 • 4 resoluties voor 3D (lage dosis, standaard, hoog en endo) in combinatie met MAR-technologie.
 • 4 vooraf ingestelde volumes: 5x ø 5, 6x ø 9, 9x ø 11 en (optioneel) 9x ø 14 cm, vrij te positioneren en in hoogte verstelbaar met stappen van 5 mm tussen 5 en 9 cm voorafgaand aan de opname, dankzij SMARTVIEW 2.0, die in totaal 36 mogelijke FOV-afmetingen mogelijk maakt.
 • Met QUICKcompose™ verschijnen beelden automatisch na de scan, zodat ze snel kunnen worden bekeken.
 • Apparaat bevat geen lood.

Meer informatie KaVo OP 3D

Lees meer over: Partnernieuws, Partnernieuws, Producten, Röntgen en beeldsystemen/
Veilig en snel witte tanden met de Bite&White ABC Masterkit

Het Cavex Bite&White ABC Systeem, Uniek 3-staps bleeksysteem

Een mooie glimlach is een van de meest aantrekkelijke kenmerken van mensen. Whitening behandelingen zijn dan ook één van de meest gevraagde cosmetische behandelingen in de wereld. Anderzijds heeft tandenbleken ook een twijfelachtige reputatie vanwege de associatie met pijn en schade aan het gebit. De Cavex Bite&White ABC Masterkit garandeert een stralen witte lach zonder gevoeligheid en schade.

Cavex heeft de unieke ABC Mastkerit ontwikkeld, waarbij AB&C staan voor Activeren, Bleken en Conditioneren. Uiteraard gebeurt dit met een op maat gemaakte bleeklepel. Met het volgen van die drie stappen staat Cavex garant voor een uiterst effectieve, veilige en bovenal pijnloze bleekbehandeling.

3 Eenvoudige stappen naar succes:

 1. Activeren is de eerste stap en hiervoor wordt Cavex Bite&White StainLess toegepast. Deze tandpasta vervult twee functies. Dit product is verbluffend goed in staat om oppervlakte-vlekken en tandplak te verwijderen, waardoor het bleekproduct in direct contact met het glazuur komt. Cavex Bite&White StainLess heeft tevens de bijzondere eigenschap dat de pH-waarde in de mond wordt verhoogd en daarbij wordt een perfecte omgeving gecreëerd waarin de bleekbehandeling optimaal werkt.
 2. Bleken wordt gedaan met behulp van Cavex Bite&White whitening gel, een bewezen, effectief en vooral veilige bleekgel met 16% carbamideperoxide (staat gelijk aan 6% waterstofperoxide). De toevoeging van natriumfluoride werkt mee aan de versterking van het glazuur terwijl kaliumnitraat meehelpt om eventuele gevoeligheid te voorkomen. Bij een behandeling van slechts 30 tot 60 minuten is de Cavex Bite&White whitening gel al effectief; het is niet nodig om de bleeklepel langer in de mond te houden. Uitdroging van het glazuur, dat ook gevoeligheid kan veroorzaken, wordt zo voorkomen.
 3. Conditioneren wordt uitgevoerd met Cavex Bite&White ExSense. Cavex Bite&White ExSense biedt een snelle en langdurige vrijwaring van gevoelige tanden dankzij een revolutionaire mix van hydroxyapatiet en een zogenaamde hydro-dispersing gel. Dankzij de samenstelling van Cavex Bite&White ExSense dringt de hydroxyapatiet extra diep door in de tubuli en microscheurtjes in het glazuur. Dit betekent dat de gebieden die gevoeligheid veroorzaken, volledig worden afgesloten; tevens vindt er een kristallisatieproces plaats dat bijdraagt aan herstel van de micro-hardheid en het re-mineralisatieproces versnelt.

Met het Bite&White ABC-systeem heeft Cavex een veilig bleeksysteem ontwikkeld, dat garant staat voor fantastische resultaten zonder risico en zonder gevoeligheid. Vandaar het motto van Cavex: Whitening shouldn’t be frightening!

Volgens Europese richtlijnen ontwikkeld

Alle Cavex Bite&White producten zijn ontwikkeld aan de hand van Europese richtlijnen en voldoen 100% aan de Europese wetgeving op tandbleek-middelen en kunnen derhalve vrij worden gebruikt.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u terecht op de website van Cavex

Lees meer over: Esthetiek, Partnernieuws, Producten/
Lunos® overtuigt als een premium profylaxesysteem met vele unieke productvoordelen

Lunos® overtuigt als een premium profylaxesysteem met vele unieke productvoordelen

Het premium profylaxe merk Lunos® biedt in veel gebieden van professionele gebitsreiniging het beste van het beste, en met een systeem. Het huidige programma varieert van de mondspoeloplossing, het poederstraal handstuk met het unieke wisselingskamer principe met verschillende poeders en pasta’s, tot het wellness doekje voor een verfrissende afsluiting van de behandeling, zodat “Making Smiles Brighter”, de slagzin van Lunos® merk, ook echt tot zijn recht komt.

Het assortiment bestaat uit een groot aantal producten die een samenhangend systeem vormen en elk voor zich unieke voordelen hebben ten opzichte van andere marktvertegenwoordigers. Het Lunos® development team heeft rekening gehouden met alle medische aspecten en zich gelijktijdig consequent gebaseerd op de principes van een minimaal invasieve en pijnloze procedure.

Poederstraal handstuk MyLunos

Een voorbeeld is het poederstraal handstuk MyLunos. Het slimme wisselkamerprincipe biedt het team een ongeëvenaard comfort. Het poederreservoir kan gemakkelijk worden omgewisseld, waardoor het vervelende bijvullen tijdens de behandeling van de patiënt geëlimineerd wordt. Bovendien maakt het wisselkamerkamerprincipe de voorbereiding van poederreservoirs voor de hele dag mogelijk. Deze poederreservoirs zijn op eenvoudige wijze bij te vullen door middel van de ergonomische flessen die met behulp van de kiep-hevel-vergrendeling met één hand te openen zijn.

Het poederstraal handstuk stelt ook nieuwe normen in de reiniging. Alle onderdelen zijn volledig machinaal te reinigen zowel in de thermodesinfector als in de autoclaaf. Dankzij de goede oplosbaarheid van het poeder in water en het eenvoudige onderhoud, bespaart dit tijd tijdens de dagelijkse werkzaamheden en biedt het dus meer vrijheid voor de behandeling. Daarnaast heeft de MyLunos een aantrekkelijk design en is het ontwerp, als gevolg van de bijzondere manier waarop functionaliteit en comfort zijn verenigend, in 2017 bekroond met de prestigieuze iF design award 2017 en met de Good Design Award 2017 en werd in 2018 de Duitse design award gewonnen.

Lunos® profylaxe poeder

Lunos® profylaxe poederMyLunos werkt met verschillende profylaxe poeders. De variant Gentle Clean van Lunos® omvat nieuwe polijstdeeltjes op basis van niet-cariogene disacharide trehalose voor zachte reiniging in het supragingivale gebied en is in drie smaken beschikbaar (Spearmint, Orange, Neutral). De tip voor de MyLunos is momenteel alleen beschikbaar voor supragingivale behandeling, maar binnenkort komt daar de subgingivale tip bij.

Het Lunos® profylaxe poeder Perio Combi kan worden gebruikt voor supra- en subgingivale maatregelen. De uitstekende oplosbaarheid in water maakt een veilige, bijna residu-vrije oplossing van het poeder in de parodontale pocket mogelijk. Het typische “zanderige gevoel” in de mond van de patiënt komt daarom niet voor bij dit product. Nog een voordeel van de wateroplosbaarheid: de opvang-cassette van de amalgaamafscheider wordt veel minder belast door het profylaxe poeder en hoeft daarom veel minder vaak te worden vervangen.

 Lunos® polijstpasta Two in One en Lunos® Polishing Paste Super Soft

 Lunos® polijstpastaEr zijn ook twee soorten polijstpasta beschikbaar: De polijstdeeltjes van Lunos® polijstpasta Two in One worden tijdens het polijsten kleiner zodat bij aanvang vlekken worden verwijderd en er vervolgens moeiteloos gepolijst wordt. Hiermee worden de verkleuring verwijderd zonder dat de oppervlakken van de restauraties worden aangetast. Een nog zachtere glans is mogelijk met de Lunos® Polishing Paste Super Soft. Met een lage RDA-waarde is het geschikt voor gevoelige oppervlakken, bijvoorbeeld bij kinderen en patiënten met implantaten. De polijstpasta’s van Lunos® zijn ook verkrijgbaar in verschillende smaken.
De ergonomisch gevormde Lunos® Profy Ring maakt een eenvoudige toepassing van de pasta’s mogelijk. Het is bijzonder flexibel, past zich aan de individuele werkwijze aan en is volledig recyclebaar.

Lunos® mondspoeloplossing

Lunos_spoelmiddelHet assortiment omvat ook de alcoholvrije Lunos® mondspoeloplossing, ideaal voor routinematig gebruik vóór elke profylaxe behandeling. De subtiel verse muntsmaak onderscheidt dit middel op een aangename manier van conventionele producten.

Meer Lunos® producten voor praktijkgericht totaalconcept

Lunos® profylaxe kussen De Lunos® profylaxe omvat ook de producten Lunos® fluoride lak, Lunos ®Fluoride gel, de Lunos® Fissuursealing op basis van composietmaterialen, het Lunos® profylaxe kussen van Tempur-achtige schuim voor comfortabele positionering van de patiënt en de huidverzorgende Lunos® profylaxe Wellness doek met aloë vera.

Het beste is één systeem

Volgens dit motto combineert Lunos® een uitgebreid programma van premium profylaxe-producten tot een praktijkgericht totaalconcept. Kwalitatief voldoet elk afzonderlijk onderdeel aan de hoogste normen die gebruikelijk zijn voor Dürr Dental. Samen zorgen ze ervoor dat de behandeling – zonder afbreuk te doen aan de werking – op veel plaatsen een stuk comfortabeler is. Dit bespaart kostbare tijd voor het praktijkteam en maakt de behandeling tegelijkertijd een stuk aangenamer voor de patiënt. Dus, de Lunos® profylaxe lijn is een overwinning voor alle betrokkenen.

Meer informatie vindt u op de website van Dürr Dental

Lees meer over: Apparatuur, Materialen, Mondhygiëne, Partnernieuws, Partnernieuws, Producten/
Dé Vakbeurs Mondhygiëne

Dé Vakbeurs Mondhygiëne, 16 mei 2020

Op 16 mei 2020 bent u van harte welkom op de 8e editie van Dé Vakbeurs Mondhygiëne. In het gastvrije en authentieke Congrescentrum 1931, nabij het centrum van ’s-Hertogenbosch, komt mondzorgkundig Nederland samen.

Tijdens de voorgaande edities heeft de Vakbeurs Mondhygiëne zich ontwikkeld tot een evenement met een gevarieerd aanbod aan activiteiten. Naast de vertrouwde exposanten zijn er zoals ieder jaar weer nieuwkomers waar u informatie kunt vergaren en worden er diverse inspirerende workshops georganiseerd.

Toegang De Vakbeurs Mondhygiëne

De toegangsprijs voor De Vakbeurs Mondhygiëne bedraagt slechts € 19,50,- en is inclusief onbeperkt koffie en thee, parkeerkosten en deelname aan de workshops op basis van beschikbaarheid. Maak van uw beursbezoek een dagje uit en geniet van een lunchbuffet tegen een kleine meerprijs en sluit uw dag af met een bezoek aan de meest gastvrije stad van Nederland!

Via Facebook, Twitter en digitale nieuwsbrief houden wij u graag op de hoogte over de laatste updates en acties.

Graag tot ziens op 16 mei 2020.

De initiatiefnemers,
Joanne Alkemade, mondhygiënist
Daphne Jacobs, Congress Care

Meer informatie

www.vakbeursmondhygiene.nl

 

 

Lees meer over: Kennis, Partnernieuws, Partnernieuws, Scholing/
PROPHYflex 4: Zo wordt polijsten leuk.

PROPHYflex 4: Zo wordt polijsten leuk

Twee handstukken in één: ideaal voor supragingivale en subgingivale toepassingen. Perfecte ergonomie met ongeëvenaarde flexibiliteit. Probeer de PROPHYflex 4 in uw praktijk.

Flexibiliteit was nog nooit zo ergonomisch verantwoord. Echte tevredenheid. Voor, tijdens en na de behandeling. De nieuwe PROPHYflex 4: met dit alles-in-een apparaat kunt u haast toveren. Of u nu supragingivaal of subgingivaal behandelt, de PROPHYflex 4 is geschikt voor bijna alle klinische situaties.

Mondhygiënist Elisa Giovanardi bespreekt de nieuwe PROPHYflex 4

Probeer de PROPHYflex 4 in uw praktijk.

Lees meer over de KaVo PROPHYflex 4

 

Lees meer over: Mondhygiëne, Partnernieuws, Producten/