Meer tandheelkundestudenten zonder extra middelen en planning? Dat kan niet, zeggen Vlaamse universiteiten

les, studenten, college

De Vlaamse universiteiten in België maken zich zorgen om de plannen om de studiequota voor geneeskunde en tandheelkunde te verhogen. Zonder overleg, extra middelen en planning zullen de opleidingen kwaliteit verliezen en zal het plan niet het beoogde effect hebben, zeggen de rectoren.

Valentijnsbesluit: meer opleidingsplekken

Op 14 februari 2020 werd door de Vlaamse regering besloten dat er het volgende academisch jaar 1276 geneeskunde- en 180 tandheelkunde plekken zullen zijn in Vlaanderen. Dit zijn er significant meer dan eerder aangegeven in de federale quota.

Geen overleg met universiteiten

Minister van Onderwijs Ben Weyts zei tijdens de persconferentie waarin dit werd aangekondigd dat “uit overleg is gebleken dat deze verhoging haalbaar is voor onze universiteiten’. In een ingezonden column in De Tijd schrijven de rectoren en decanen van de Vlaamse universiteiten echter dat er überhaupt niet met ze is overlegd en dat het niet zomaar haalbaar is.

Onderwijskwaliteit waarborgen is essentieel, maar heel lastig zonder extra middelen

Er zijn verschillende redenen waarom de universiteiten grote problemen voorzien. Zo geven ze aan dat het lastig wordt om de onderwijskwaliteit te waarborgen. Een stijging van het aantal studenten brengt logischerwijs meer kosten mee. Volgens het advies van de Inspectie van Financiën zal er daarentegen niet meer worden uitgegeven door de Vlaamse regering als gevolg van het besluit.

Tandheelkunde is een erg dure opleiding omdat het onderwijs niet alleen bestaat uit hoorcolleges in een zaal, maar ook uit communicatieonderwijs, skillslabs en activerende onderwijsvormen. De universiteiten verwachten dat jaarlijks 21,3 miljoen euro nodig is.

Planning nodig om knelpunten op te lossen

Daarnaast is er behoefte aan artsen in specifieke specialismes. Meer studenten betekent niet meteen dat er ook meer studenten zo’n knelpuntspecialiteit kiezen. Zorgvuldige planning en subquota zijn dan ook essentieel om ervoor te zorgen dat de knelpunten daadwerkelijk worden opgelost.

Vlaamse regering moet financiële verantwoordelijkheid nemen

De rectoren en decanen vragen de Vlaamse regering om haar financiële verantwoordelijkheid te nemen en te beginnen met plannen. Door middel van overleg met de universiteiten hopen ze “het overlegde draagvlak voor deze beslissing te verhogen en de kritische randvoorwaarden te vervullen”.

Ook in Nederland moet er aandacht worden besteed het aantal opleidingsplaatsen voor tandheelkunde. Tijdens Prinsjesdag werd in de rijksbegroting aandacht besteed aan dit onderwerp, maar sindsdien is er geen nieuwe informatie meer naar buiten gekomen.

Bron:
De Tijd

 

Lees meer over: Kennis, Scholing