Samenwerkingsovereenkomst UZ Gent, UGent en Arteveldehogeschool voor bachelor mondzorg

samenwerken voor bachelor mondzorg

De Arteveldehogeschool, de Universiteit Gent en het Universitair Ziekenhuis Gent hebben vandaag een unieke samenwerkingsovereenkomst getekend.

Dankzij de samenwerking krijgen de studenten van de (nieuwe) opleiding Mondzorg van de Arteveldehogeschool en de studenten Tandheelkunde van de UGent samen praktijkopleiding in de tandheelkundige infrastructuur van het Gentse UZ. De drie partners investeren samen verder in de uitbouw van hypermoderne infrastructuur voor tandheelkundige praktijkopleiding.

Meer dan 100 studenten zijn in september gestart in de nieuwe opleiding tot bachelor in de mondzorg. Ze worden opgeleid tot een nieuw beroep: dat van mondzorgkundige. Dankzij de samenwerking kunnen de drie partners investeren in de vernieuwing en uitbreiding van de infrastructuur voor de praktijkopleiding van de studenten Mondzorg en Tandheelkunde.

Vernieuwing en uitbreiding infrastructuurDankzij de samenwerking tussen de drie partners kan geïnvesteerd worden in de vernieuwing en uitbreiding van de infrastructuur voor de praktijkopleiding van de studenten mondzorg en tandheelkunde. Zo worden alle units in de huidige prekliniek (waar de praktijkopleiding zonder patiëntencontact plaatsvindt), dit academiejaar volledig vervangen door gloednieuwe werkposten. Twee halve dagen per week is de prekliniek voorbehouden voor de praktijklessen voor de mondzorgkundigen. De eigenlijke kliniek, waar studenten in contact komen met patiënten, is vandaag reeds voorzien van 50 state-of-the art werkposten voor tandheelkundigen. Deze wordt binnenkort uitgebreid met 10 extra units.

Tandheelkundig manager
“Aan de nieuwe opleiding bachelor in de mondzorg is meer dan 2 jaar voorbereiding voorafgegaan”, zegt professor Luc De Visschere, vakgroepvoorzitter Tandheelkunde UGent. “In twaalf landen in Europa zijn er al bacheloropleidingen in de mondzorg. Vandaag kunnen wij daarbij aansluiten.” De nieuwe bachelors in de mondzorg nemen een aantal taken van de tandarts over en spelen een belangrijke educatieve en preventieve rol. “Dankzij de komst van de nieuwe bachelors in de mondzorg neemt de tandarts steeds meer de rol op van een tandheelkundig manager, die samenwerkt met de mondzorgkundigen en logistieke en administratieve medewerkers”, zegt professor Guy De Pauw, diensthoofd Tand-, Mond- en Kaakziekten UZ Gent. “Het model van de tandarts die alleen tussen zijn vier muren tandheelkundige zorgt biedt, behoort stilaan tot het verleden.”

Wachtlijsten wegwerken
“Het feit dat de studenten mondzorg hun (pre)klinische praktijkopleiding krijgen zij aan zij met de studenten tandheelkunde, in gedeelde infrastructuur, is een sterke troef”, zegt Patricia Claessens, opleidingsdirecteur Bachelor in de mondzorg aan de Arteveldehogeschool. “Zo zijn de nieuwe mondzorgkundigen uitstekend opgeleid om een deel van de taken van de tandarts over te nemen, waardoor die zich kan concentreren op de meer gespecialiseerde zorg. Zo helpen de mondzorgkundigen om het huidige tekort aan tandartsen, met lange wachtlijsten voor de patiënt tot gevolg, weg te werken.”

Lees meer over: Kennis, Scholing