Duurzamer woon-werkverkeer stimuleren? Zo doe je dat

Duurzamer woon werkverkeer stimuleren Zo doe je dat

Duurzaamheid is belangrijker dan ooit. Ook mondzorgpraktijken kunnen hun steentje bijdragen aan het milieu. Bijvoorbeeld door duurzamer woon-werkverkeer te stimuleren onder werknemers. Zo pak je dat aan.

Duurzaamheid staat al jaren op de agenda. Maar nu het steeds duidelijker wordt dat we met de huidige maatregelen de opwarming van de aarde niet genoeg gaan dempen, is een duurzaam beleid relevant geworden voor elke sector. En aangezien de coronacrisis veel bedrijven sowieso dwingt om hun bedrijfsvoering te vernieuwen, is dit het perfecte moment om te verduurzamen.

Het woon-werkverkeer van iedereen in de praktijk biedt vaak veel mogelijkheden tot verduurzaming. In dit artikel zetten we een paar tips op een rij.

Thuiswerken

Patiënten vanuit huis behandelen, is lastig (behalve als je een praktijk aan huis hebt, natuurlijk). Maar je kan er natuurlijk wel over nadenken wat wél vanuit huis kan. Misschien kan de administratie gewoon op afstand gedaan worden? Net zoals sommige intakegesprekken en consulten. Of misschien dat je sommige congressen voortaan digitaal kan volgen.

Kijk wat er in jouw praktijk op afstand kan. Dat scheelt reistijd, het geeft jou en je medewerkers meer flexibiliteit, en het is bovenal een stuk duurzamer. Want elke dag dat je thuis werkt, stoot je geen CO2 uit met je woon-werkverkeer.

Onthoud wel dat je altijd met je collega’s moet overleggen voordat je thuiswerken invoert. Sommige collega’s hebben misschien een thuissituatie die niet uitnodigt tot thuiswerken. Ga hier met respect en discretie mee om. Dat geldt overigens voor alle tips in dit artikel: voer ze altijd door in goed overleg met je collega’s.

Openbaar vervoer stimuleren

Wist je dat de treinen van NS sinds 2017 CO2-neutraal rijden? Dat betekent dat je netto geen CO2 uitstoot als je met de trein reist. En ook als je de auto inruilt voor de bus, metro of tram maak je je reis een stuk duurzamer. Het is dus een goed idee om het reizen met het openbaar vervoer te stimuleren.

Biedt elke medewerker bijvoorbeeld een NS-business kaart aan. Of biedt een reisvergoeding die (aanzienlijk) hoger is dan de reisvergoeding voor de auto. Daarmee maak je het financieel aantrekkelijker om het openbaar vervoer te pakken. Nog een schepje er bovenop doen? Geef medewerkers dan een eersteklas-abonnement, zodat ze zelfs in de drukke spitsuren extra comfortabel met de trein reizen.

Fiets van de zaak

Wonen je collega’s in de buurt van de praktijk? Geef ze dan een fiets van de zaak. Dat is samen met lopen nog steeds de meest milieuvriendelijke keuze. En het is ook nog eens goed voor de vitaliteit!

Er zijn verschillende manieren waarop je een ‘fiets van de zaak’ kan vormgeven. In veel steden kan je werken met een leaseconstructie, bijvoorbeeld die van Swapfiets. Je kan natuurlijk ook gewoon fietsen kopen voor je medewerkers. Maak het extra aantrekkelijk om de fiets te pakken door voor elektrische fietsen te kiezen.

Een fiets van de zaak is bovendien goed te combineren met een ov-abonnement. Breid het NS-abonnement uit met een ov-fiets-abonnement. Of betaal voor veilige parkeerplekken in de buurt van het station voor de fietsen van je collega’s.

Elektrisch rijden met subsidies

Niet elke woon-werkroute is goed te doen met het ov of met de fiets. Bijvoorbeeld als je medewerkers van het kleine dorp waar ze wonen naar de praktijk in een ander klein dorp kilometers verderop moeten komen. Dan is een auto vaak de enige realistische optie. Gelukkig kan ook dat vaak duurzamer.

Elektrisch rijden wordt steeds meer de norm. Dat komt onder andere omdat de overheid elektrisch rijden stimuleert met verschillende subsidies en belastingvoordelen. Elektrische auto’s zijn bijvoorbeeld vrijgesteld van BPM en wegenbelasting. Je bespaart dus niet alleen het milieu, je bespaart ook geld! Als je je collega’s dan ook kan stimuleren om te carpoolen, ben je helemaal goed bezig.

Duurzaam woon-werkverkeer

Zoals je ziet zijn er verschillende opties om het woon-werkverkeer van personeel naar de praktijk te verduurzamen. Kijk wat er in jouw praktijk mogelijk is. En bespreek de verschillende opties met je collega’s. Zo kom je tot een duurzamer beleid waar iedereen achter kan staan en dragen jullie je steentje bij aan een beter milieu.

 

 

Lees meer over: Duurzaamheid, Ondernemen