Poster: De ervaring van mondhygiënisten met de PPS als vervanger van de DPSI

De ervaring van mondhygiënisten met de PPS als vervanger van de DPSI

 Een grote populatie in Nederland lijdt aan tandvleesontsteking. Om deze aandoening vroegtijdig op te sporen is het regelmatig screenen van het tandvlees relevant. In 2020 is de richtlijn parodontologie uit 1998 vernieuwd. Binnen de nieuwe richtlijn parodontologie wordt per 1 januari 2021 gebruik gemaakt van de PPS, in plaats van de DPSI.

Het doel van dit onderzoek was om kennis en inzicht te verkrijgen in hoe de mondhygiënisten de PPS als vervanger van de DPSI ervaren. Op basis van de resultaten van dit onderzoek kunnen de ervaringen van de participanten gedeeld worden met mondhygiënisten en mogelijk andere mondzorgprofessionals.

Materiaal en methode

In dit kwalitatieve onderzoek zijn een focusgroep-interview en vijf individuele semigestructureerde interviews uitgevoerd.  De deelnemers zijn geworven volgens een gemakssteekproef in het netwerk van de onderzoekers. De steekproef bestond uit vijf afgestudeerde mondhygiënisten.

De deelnemers hebben de PPS twaalf dagen toegepast tijdens hun werk als mondhygiënist. Na de twaalf dagen zijn de participanten individueel geïnterviewd. Aan de hand van de vooraf opgestelde topiclijsten en de interviewguides hebben de onderzoekers de interviews uitgevoerd.

De interviews zijn woordelijk getranscribeerd, vervolgens is zijn deze open, axiaal en selectief gecodeerd en thematisch geanalyseerd met aspecten van de Grounded Theory. Het onderzoek was een cyclisch-iteratief proces waarbij dataverzameling en data-analyse elkaar afwisselden.  De transparantie en geldigheid van het onderzoek zijn verhoogd door triangulatie, een observator en de membercheck in te zetten

Resultaten

Gevonden hoofdthema’s in het onderzoek waren: moeilijkheidsgraad PPS, bereidheid consistent gebruik, haalbaarheid in tijd, kennis en/of vaardigheid na gebruik, voordelen en nadelen, verschillen ten opzichte van de DPSI en verbeterpunten.

De participanten vonden dat zij over voldoende kennis en/of vaardigheid beschikken en voelen zich hierdoor bekwaam om de PPS te gebruiken. De deelnemers geven aan dat de PPS sneller en eenvoudiger is in gebruik dan de DPSI. Zij ervaren de PPS als een geschikt meetinstrument.

Opvallend is dat een aantal deelnemers de PPS als te globaal ervaren, waardoor het screeningsinstrument volgens hen voor een vertekend beeld kan zorgen. Deze participanten zien daarom nog mogelijke verbeterpunten voor de PPS.

De ervaring van mondhygiënisten met de PPS als vervanger van de DPSI
Klik hier voor een vergrote versie

Conclusie

Uit dit kwalitatieve onderzoek kan voorzichtig geconcludeerd worden dat de mondhygiënisten de PPS ervaren als een geschikt screeningsinstrument.

Poster ontwikkeld door:

Viktória Pap en Suzanne Nisan, studenten mondzorgkunde, Hogeschool Utrecht

Bekijk ook andere posters ontwikkeld door studenten Mondzorgkunde

Deze posters werden beoordeeld met een cijfer 7 of hoger en zijn een selectie uit de gemaakte posters die interessant zijn voor werkzame mondhygiënisten.

Lees meer over: Parodontologie, Thema A-Z