Wat moet je weten van de nieuwe wet Wtza?

De Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) is op 1 januari 2022 in werking getreden. Wat deze wet inhoudt en wat dat voor mondzorgpraktijken betekent, vertelde Gabie Bouman van de KNMT tijdens Mondzorgpraktijk Anno Nu.

Achtergrond

Met de Wtza is er voor zorgaanbieders een nieuw stelsel gekomen van toelating. Deze wet vervangt de Wet toelating zorginstellingen (Wtzi). Een groot verschil met de oude wet is, dat zorgaanbieders in de mondzorg op grond van die vorige wet een toelating van rechtswege hadden. Met de Wtza vervalt deze toelating van rechtswege, wordt de reikwijdte vergroot en komt er meer focus te liggen op de kwaliteit van zorg.

Verplichtingen Wtza

Het doel van de Wtza is om het toezicht door IGJ te verbeteren en de bewustwording van de kwaliteitseisen te vergroten. Er komen een aantal nieuwe verplichtingen voor zorgaanbieders uit voort, namelijk:
• een meldplicht;
• een vergunningplicht;
• eisen rondom de bestuursstructuur;
• een jaarverantwoordingsplicht.

Deze verplichtingen gelden voor nieuwe én bestaande zorgaanbieders. Zorgaanbieders zijn instellingen én solistisch werkende zorgverleners. Met andere woorden: deze wet geldt voor alle personen, rechtspersonen en entiteiten die beroeps- of bedrijfsmatig zorg aanbieden.

Meldplicht

De meldplicht houdt in dat een zorgaanbieder zich voorafgaand aan het verlenen van zorg meldt. De meldplicht uit zich in de vorm van een vragenlijst. De vragen hebben o.a. betrekking op de soorten zorg, de organisatie en de kwaliteit.
Nieuwe zorgaanbieders kunnen zich niet eerder dan drie maanden voor aanvang van hun zorgverlening melden. Bestaande zorgaanbieders moeten zich uiterlijk 1 juli 2022 aanmelden. Voor de melding heb je e-herkenning nodig.
Als je als bestaande zorgaanbieder voor 1 januari 2022 in het Landelijk Register Zorgaanbieders (LRZa) stond, dan hoef je je niet te melden. Meer informatie.

Vergunningplicht

Zoals hierboven gemeld, is met de Wtza een nieuw systeem van toelating geïntroduceerd. Mondzorgpraktijken hebben niet langer een toelating van rechtswege. Zij zullen dus, als ze vergunningplichtig zijn, actief een vergunning aan moeten vragen.
De vergunningplicht uit de Wtza geldt voor een grote groep zorgaanbieders. Wanneer een zorgaanbieder medisch specialistische zorg levert, is altijd een vergunning nodig. Verder geldt de vergunningplicht voor mondzorgpraktijken waar meer dan tien zorgverleners werken.

Wie telt mee als zorgverlener?

Onder die zorgverleners worden alle medewerkers gerekend die zorg verlenen, of ze nu wel of niet BIG-geregistreerd zijn. Wie geen zorg verleent, telt niet mee. Denk bijvoorbeeld aan assistenten zonder zorgverlenerstaken, praktijkmanagers, balie-assistenten, administratieve medewerkers en schoonmakers.
De juridische grondslag (werkzaam als werknemer of zzp’er) is niet van belang. Gekeken wordt of er feitelijk gewerkt wordt als zorgverlener. Personen die slechts zeer incidenteel zorg verlenen, zoals vrijwilligers en stagiairs tellen niet mee. Een stoelassistent die röntgenfoto’s neemt of een poetsinstructie geeft, telt wel mee als zorgverlener.

Vergunningaanvraag

Nieuwe zorgaanbieders hebben een vergunning nodig voordat ze met zorgverlening starten. Voor hen kost de vergunning € 725. Bestaande zorgaanbieders die vergunningplichtig zijn, moeten uiterlijk 1 januari 2024 een vergunning aanvragen. Bij bestaande zorgaanbieders worden hiervoor geen kosten in rekening gebracht.
Bestaande zorgaanbieders die groeien en daardoor op een bepaald moment in aantal zorgverleners boven de tien uitkomen, moeten binnen zes maanden na die groei een vergunning aanvragen. Hiervoor betalen zij, net als nieuwe zorgaanbieders, €725.
Ook voor de vergunningaanvraag is e-herkenning nodig. Meer informatie is te vinden op www.toetredingzorgaanbieders.nl.

Kwaliteitscheck

Voor het verkrijgen van een vergunning dient een vragenlijst ingevuld te worden. De vragen hebben o.a. betrekking op kwaliteitseisen uit de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz), financiële transparantie en correct declareren.
Tip: voorafgaand aan de aanvraag kun je een kwaliteitscheck doen om te zien of je al aan alle eisen voldoet.

Eisen rondom bestuursstructuur

In de Wtza worden ook eisen gesteld aan de bestuursstructuur. Zo worden de volgende eisen aan de bedrijfsvoering gesteld:
• Er moet een eenduidige verdeling van taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden zijn met betrekking tot de financiële bedrijfsvoering. Deze verdeling moet schriftelijk worden vastgelegd.
• De zorgaanbieder moet zijn activiteiten op het gebied van zorgverlening in financiële zin onderscheiden van andere beroeps-of bedrijfsmatige activiteiten.
• In de financiële administratie moeten ontvangsten, betalingen en aangetrokken financiële derivaten traceerbaar zijn naar bron en bestemming.
Deze eisen zien we terug in de jaarverantwoordingsplicht.

Interne toezichthouder

Voor zorgaanbieders die medisch specialistische zorg leveren, is een interne toezichthouder verplicht. Voor mondzorgpraktijken geldt dat zij een interne toezichthouder moeten hebben wanneer er meer dan 25 zorgverleners werkzaam zijn.

Eisen aan interne toezichthouder

Aan de interne toezichthouder worden de volgende eisen gesteld:
• De interne toezichthouder moet bestaan uit minstens drie natuurlijke personen.
• Een lid van de interne toezichthouder mag geen andere financiële vergoeding van de instelling ontvangen dan een passende vergoeding.
• Een lid van de interne toezichthouder (of diens echtgenoot/levensgezel, pleegkind, bloed- of aanverwant tot in de tweede graad):
• mag de voorgaande drie jaar geen lid van de leiding of werknemer van de instelling zijn geweest;
• mag geen aandelen in de instelling hebben;
• mag geen lid zijn van de interne toezichthouder van een rechtspersoon die aandelen in de instelling heeft;
• mag geen lid zijn van een interne toezichthouder van een vergelijkbare instelling binnen het verzorgingsgebied van de instelling.

De dagelijkse leiding moet er voor zorgen dat de interne toezichthouder zijn taak zo goed mogelijk kan uitvoeren. Daartoe dient men de toezichthouder noodzakelijke gegevens te verschaffen en moet de dagelijkse leiding minstens 1x per jaar de interne toezichthouder schriftelijk informeren over belangrijke ontwikkelingen en het strategisch beleid.

Jaarverantwoordingsplicht

Het doel van de jaarverantwoordingsplicht is risicogericht toezicht op alle zorgaanbieders.
Het grootste deel van de zorgaanbieders zal jaarverantwoording moeten gaan afleggen. De jaarverantwoording bestaat uit een openbaar en een niet-openbaar deel. De openbare verantwoording is voor iedereen in te zien.

Openbare jaarverantwoording

Bij het openbare deel wordt gevraagd naar financiële gegevens en inhoudelijke informatie over de organisatie. Welke gegevens aangeleverd moeten worden is afhankelijk van de rechtsvorm en de omvang van de organisatie. Een zzp’er hoeft geen jaarverantwoording af te leggen tenzij de zzp’er een bv voert, dan dient er wel jaarverantwoording afgelegd te worden. Een eenmanszaak legt vereenvoudigd jaarverantwoording af door het aanleveren van financiële kerngetallen en het beantwoorden van een beperkt aantal vragen.

Niet-openbare jaarverantwoording

Het niet-openbare deel van de jaarverantwoording bevat vragen over onder andere de uitstroom van personeel, de inhuur van zorgverleners, het aantal patiënten per zorgsoort en de zorgopbrengsten per financieringsstroom. Welke vragen je krijgt is ook hier afhankelijk van de rechtsvorm.

Uitvoering

Voor de jaarverantwoordingsplicht geldt een overgangsjaar. Mondzorgpraktijken moeten voor het eerst jaarverantwoording afleggen over het boekjaar 2022. De jaarverantwoording over 2022 moet voor 1 juni 2023 ingediend te zijn.

De KNMT en de Eerstelijnscoalitie leggen zich niet neer bij deze jaarverantwoordingsplicht en oriënteren zich op dit moment hoe nu verder.

Verslag door Yvette in ’t Velt voor dental INFO van de presentatie ‘Wat u moet weten van de nieuwe wet Wtza’ tijdens Mondzorgpraktijk Anno Nu door Gabie Bouman, jurist gezondheidsrecht bij de KNMT.

Lees ook: De Wtza is sinds 1 januari 2022 een feit: Ga er mee aan de slag

 

 

Lees meer over: Financieel, Ondernemen