Fiscale gevolgen nieuw huwelijksvermogenrecht

geld

Op 1 januari 2012 is de wet ‘Aanpassing van de wettelijke gemeenschap van goederen’ in werking getreden. Hoewel deze wet formeel hoofdzakelijk tot wetsaanpassingen leidt in het Burgerlijk Wetboek, kan deze wetswijziging wel degelijk fiscale gevolgen hebben. Dit meldt PwC Belastingnieuws.

Situaties
PwC zet de mogelijke fiscale gevolgen op een rijtje. Het betreft onder meer situaties van ondernemers met een eenmanszaak of een eigen bv die buiten gemeenschap van goederen gehuwd zijn en waarbij de echtgenoot-niet-ondernemer als medefinancier fungeert van de onderneming. Hetzelfde geldt voor bepaalde aanmerkelijkbelangsituaties met de echtgenoot wederom in de rol van co-financier. Daarnaast is het wetsvoorstel -civielrechtelijk en fiscaalrechtelijk- van belang bij echtscheiding. Ook als het gaat om ‘estateplanning’ biedt het wetsvoorstel interessante fiscale mogelijkheden.

‘Economisch belang-benadering’
Een belangrijk element in de wetswijziging betreft de ‘economisch belang-benadering’ bij financiële verstrengeling tussen gehuwden buiten gemeenschap van goederen. Dit houdt -kort gezegd- in dat als de ene echtgenoot de andere echtgenoot financieel in staat stelt om bijvoorbeeld een woning op eigen naam te kopen, de eerstgenoemde echtgenoot in beginsel (civielrechtelijk) meedeelt in de waardeontwikkeling van die woning, zowel in positieve als in negatieve zin. Tot 1 januari 2012 was de geldstrekkende echtgenoot veelal alleen gerechtigd tot een terugbetaling van de geldsom (het vergoedingsrecht). Hoewel deze wet formeel alleen tot wetsaanpassingen leidt in het Burgerlijk Wetboek, de Faillissementswet en de Wet conflictenrecht huwelijksvermogensregime kan deze wetswijziging in voorkomende situaties wel degelijk fiscale gevolgen hebben.
Mede-financier

Notarissen wijzen op financiële risico’s samenwonen
Het betreft onder meer situaties van ondernemers in de inkomstenbelasting die gehuwd zijn buiten gemeenschap van goederen en waarbij de echtgenoot-niet-ondernemer met eigen vermogen als medefinancier optreedt om de echtgenoot-ondernemer in staat te stellen om bijvoorbeeld een bedrijfspand op eigen naam te kunnen. Hetzelfde geldt voor de situatie van co-financier van de verbouwing van een bestaand pand van de echtgenoot-ondernemer. Zelfs het verstrekken van middelen aan de onderneming van de ondernemende echtgenoot zonder dat het daarbij gaat om een specifiek vermogensbestanddeel van de onderneming heeft voortaan andere fiscale gevolgen.

Aanmerkelijkbelangregeling
Andere fiscale gevolgen per 1 januari 2012 betreffen de aanmerkelijkbelangregeling waarbij bijvoorbeeld de ene echtgenoot de andere echtgenoot financieel in staat stelt om een aanmerkelijk belang te verwerven of uit te breiden of waarbij de ene echtgenoot de echtgenoot met een aanmerkelijk belang geldmiddelen verstrekt om daarmee een bedrijfspand voor de bv te kopen.

Echtscheiding
Het wetsvoorstel regelt daarnaast een aantal zaken die vooral van belang zijn in geval van echtscheiding. De civielrechtelijke regeling die het mogelijk maakt de huwelijkse voorwaarden te wijzigen of op te heffen zonder tussenkomst van de rechter, kan interessante fiscale mogelijkheden bieden bij echtscheiding of in het kader van estateplanning.

Bron:
PwC

Lees meer over: Financieel, Ondernemen
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *