Coronafilter voor gebouwen in de maak in Nederland

Het Nederlandse bedrijf Formula Air biedt een filter aan dat het coronavirus uit de lucht haalt. De verwachtingen zijn hoog.

 Nu het coronavirus COVID-19 onderdeel is geworden van ons ‘normale’ leven, wordt er gezocht naar structurele oplossingen om het virus mee in te dammen. Zolang er geen vaccin is, kunnen we niet anders. Dat begrijpt ook Formula Air. Het Nederlandse bedrijf heeft een filter ontwikkeld waarmee corona uit de lucht in gebouwen gefilterd kan worden.

Het innovatieve filter werkt via positieve ionisatie. Dat geeft de COVID-deeltjes die door het filter passeren een positieve elektrische lading. Zo wordt het virus onschadelijk gemaakt. Volgens salesmanager Rob van Brug, haalt het filter “ruim 99 procent van het coronavirus en andere virussen uit de lucht.” Dat vertelt hij tegen het Parool.

Geschikt voor een tandartspraktijk

De filters van Formula Air kunnen zo’n 400 kubieke meter lucht per uur zuiveren. Volgens het Parool is dat genoeg om een tandartspraktijk of een klein café coronavrij te houden. Dit kan dus een mooie oplossing bieden voor tandartsen die er alles aan willen doen om corona buiten de deur te houden. De kosten zijn wel hoog: de prijs ligt tussen de 2.000 en 30.000 euro.

Concurrentie

Formula Air is niet de enige speler op de markt. Ze krijgen onder andere concurrentie van luchtfiltratiespecialist Deltrian. Dit Belgische bedrijf ontwikkelde een filter dat in bestaande ventilatiesystemen kan worden geïnstalleerd. De filters van Deltrian slagen erin om het coronavirus te doden zonder dat er (voor mensen) schadelijke stoffen aan te pas komen, zoals ozon.

“Onze filters doden direct 100 procent van alle virusdeeltjes”, onthult Paul Borst, business development manager bij Deltrian, tegenover het Parool. De Belgische concurrent van Formula Air zegt al veel bestellingen te hebben liggen, en filters al te kunnen leveren vanaf zo’n 200 euro. Dat maakt het ook direct interessanter voor mondzorgpraktijken die iets minder te besteden hebben.

Bron:
Het Parool

 

 

Lees meer over: Corona, Thema A-Z