Uit de media: hoop op medicijn en vaccin in de coronacrisis

vaccin corona in de media

Nu het coronavirus zich blijft verspreiden in dit gedeelte van de wereld lijkt het enige dat de pandemie echt kan stoppen een vaccin. Maar hoe ver is men momenteel met de ontwikkeling hiervan? Dit is wat de media erover schreven.

Snelle test

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is er één ding erg belangrijk: testen, testen en nog eens testen. In Nederland wordt dit echter alleen gedaan bij mensen met ernstige symptomen omdat er simpelweg een tekort aan tests is. Ook duurt het enige tijd voordat de uitslag bekend is. Er is daarom een nieuwe test ontwikkeld die binnen dertig minuten de uitslag geeft. De methode van onderzoekers van Oxford University is ook nog eens zeer gevoelig en op locatie te gebruiken, meldt Skipr

Bestaande medicatie wordt getest, maar geen bewijs dat het werkt

Onder andere de NOS en Skipr berichtten over het gebruik van medicijnen tegen andere infectieziektes zolang er nog geen specifiek middel tegen dit coronavirus is ontwikkeld. Zo zou chloroquine, een stokoud malariamedicijn, “de hoeveelheid virusdeeltjes sterk naar beneden kan brengen, waardoor mensen minder besmettelijk zijn”, aldus microbioloog Rosanne Hertzberger.

Daarnaast onderzoeken het Radboudumc in Nijmegen en UMC Utrecht of een tbc-vaccin het immuunsysteem van zorgmedewerkers kan verhogen. Ze hopen dat het personeel zo beter beschermd is tegen het virus. Skipr publiceerde echter ook een artikel waarin de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care vertelt dat er geen bewijs is dat bestaande antivirale medicatie een positief effect heeft op de toestand van ernstig zieke patiënten.

Antilichaam ontdekt in Nederland biedt hoop

Terwijl men ‘oude’ medicijnen probeert zijn verschillende bedrijven en academische instellingen hard aan het werk om een medicijn te ontwikkelen, rapporteert de NOS. Onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum en de Universiteit Utrecht claimen dat ze een antilichaam hebben ontdekt tegen COVID-19. Hoogleraar celbiologie Frank Grosveld zegt dat er “een goede kans [is] dat dit ook een medicijn wordt dat op de markt komt”. Voordat het zover is moet het onderzoek echter worden gepeerreviewd en moet het antilichaam worden getest op mensen. Het proces zal nog maanden duren, maar “het is een eerste veelbelovende stap”.

Veel partijen werken aan ontwikkeling van een vaccin

Voorkomen dat mensen ziek worden is natuurlijk uiteindelijk het grootste doel. Volgens de NOS zijn wereldwijd ongeveer 35 partijen bezig met ontwikkelingen van een vaccin, maar kan het nog anderhalf jaar duren voordat een vaccin op grote schaal beschikbaar is.
Twee bedrijven die samen het vaccin willen ontwikkelen zijn het Amerikaanse Pfizer en het Duitse BioNTech. Zij willen het vaccin uiteindelijk overal ter wereld verkopen, behalve in China waarvoor BioNTech een samenwerkingsovereenkomst heeft met een Chinees farmaceutisch concern.

Eerder werd er al gespeculeerd dat Trump het farmabedrijf CureVac wilde overnemen om een vaccin exclusief voor Amerika te ontwikkelen. Dit werd echter geblokkeerd, en inmiddels is bekend geworden dat de Europese Unie 80 miljoen euro in CureVac investeert om de ontwikkeling van een vaccin te bespoedigen.

Het Amerikaanse farmaceutisch bedrijf Johnson & Johnson investeert samen met de Amerikaanse regering een miljard dollar (zo’n 900 miljoen euro) in de productie van een mogelijk vaccin tegen Covid-19, maakte het bedrijf op 30 maart bekend volgens NRC. Johnson & Johnson hoopt het vaccin in september op mensen te kunnen testen zodat het begin 2021 gereed is.

Skipr weet tenslotte nog te melden dat ze ook in China niet stilzitten. Volgens het ministerie van Defensie in Peking zijn ze daar begonnen met het testen bij mensen. Ook wordt er daar nog aan acht andere vaccins gewerkt.

Lees meer over: Corona, Thema A-Z