Mogelijk gezondheidseffecten door titanium-nanodeeltjes in tandpasta

tandpasta

Het kan niet volledig worden uitgesloten dat blootstelling aan titaniumdixide nanodeeltjes gezondheidseffecten met zich mee kan brengen. Er kan in aanraking worden gekomen met deze deeltjes via voeding, voedingssupplementen en tandpasta. Het RIVM hoopt op verder onderzoek, om de mogelijke effecten beter onder de loep te krijgen.

Onderzoek
Het is inmiddels bekend dat nanodeeltjes zich anders kunnen gedragen dan opgeloste stoffen en grotere deeltjes. Om deze reden werden de gezondheidseffecten van de nanodeeltjes in de veelgebruikte titaniumdioxide, een witte kleurstof, bekeken. De resultaten hiervan werden vervolgens geproduceerd in het tijdschrift Nanotoxicology. RIVM heeft het onderzoek uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Titaniumdioxide
Titaniumdioxide is een veelgebruikte poedervormige, witte kleurstof, die in voedselproducten vaak wordt aangeduid als E171 of als titaniumdioxide. In tandpasta is de stof te herkennen als CI 77891. Er is geen algemeen erkende grens van de maximum hoeveelheid wat een mens van deze stof binnen zou moeten mogen krijgen.

Inname van de deeltjes
In dit onderzoek heeft het RIVM ten eerste een schatting gemaakt van hoeveel titaniumdioxide de gemiddelde Nederlander binnenkrijgt, door te kijken naar de hoeveelheden van de stof in verschillende producten en naar de inname hiervan. Het blijkt dat het meeste titaniumdioxide wordt ingenomen via tandpasta, snoep, koffiecreamer, bak- en taartdecoratieproducten en witte sauzen.

Risicofactor
Ook keek het RIVM naar de risicofactor van titaniumdioxide, door middel van testen waarbij de concentratie van de stof in de lever van een mens wordt geschat en vergeleken met de nadelige effecten hiervan in de lever van proefdieren. Hierbij werd ook gelet op het stapelen van deeltjes over tijd. Uit deze testen is gebleken dat levereffecten zeker niet worden uitgesloten. Om dit te kunnen verifiëren is verder onderzoek nodig.

Tegensprekende conclusies
De European Food Safety Autorithy (EFSA) heeft echter een soortgelijk onderzoek uitgevoerd in september 2016, waaruit de conclusie voortkwam dat er geen reden is tot zorg. Hierbij zijn de resultaten van de RIVM meegenomen. Het verschil tussen deze twee conclusies is te verklaren door het feit dat in de twee beoordelingen op een andere manier rekening is gehouden met de stapelingen van de deeltjes in organen.

Bron: RIVM

Lees meer over: Medisch | Tandheelkundig, Thema A-Z