Hogere premies voor tandartsverzekeringen België

berekenen - premie

De premies voor dentale verzekeringen gaan volgend jaar flink omhoog. In Vlaanderen geeft het liberale ziekenfonds nu na marktleider CM ook aan dat het met de huidige premies van verplichte ziekteverzekeringen niet meer mogelijk is om de tandarts voor iedereen betaalbaar te houden.

De Vlaamse ‘Liberale Mutualiteit’ kan nog niet zeggen met welk percentage de premie dit jaar precies zal verhogen. Wel is bekend dat de premie op dit moment al 18 procent hoger is dan dat vijf jaar geleden het geval was, waar de inflatie in deze periode slechts 7 procent was.

Weinig investering tandzorg

De oorzaak hiervan is niet verrassend. Frank Herrebout van de Vlaamse Beroepsvereniging voor Tandartsen (VBT): ‘Vanuit de verplichte ziekteverzekering is de afgelopen tien jaar weinig geïnvesteerd in tandzorg. Er zijn zelfs extra beperkingen ingevoerd, zoals voor extracties. Volwassenen onder de 53 jaar oud krijgen het trekken van een tand nu bijvoorbeeld over het algemeen niet meer terugbetaald, en betalen de volle 40 euro, in plaat van 7 of 14 euro. Een medische logica zit daar niet achter.’

Ziekteverzekeringen in België

In België werkt de vergoeding van mondzorg op zo’n manier dat een deel van de tandartsbezoeken en -behandelingen wordt terugbetaald door de wettelijke ziekteverzekering. Voor veel behandelingen is dit echter ook niet het geval. Om een deel van die kosten toch te dekken kan een tandzorgverzekering worden afgesloten. Ook deze aanvullende verzekering dekt echter slechts 57 procent van de behandelingen. Dit is dus anders dan in Nederland, waar alle volwassenen zelf voor hun mondzorg moeten betalen of zich hier aanvullend voor moeten verzekeren.

Meer inspanning noodzakelijk

Wat betreft Herrebout is de bodem bereikt. Hij vindt dat de overheid per direct toenemende inspanningen moet doen om tandzorg voor iedereen betaalbaar te kunnen houden. Volgens Maggie de Block, de Vlaamse Minister van Volksgezondheid zijn er, los van de algemene besparingen binnen de gezondheidszorg, de afgelopen jaren geen extra inspanningen gevraagd aan tandartsen, en is er tussen 2014 en 2018 zelfs €100 miljoen extra geïnvesteerd. Toch moeten verzekeraars hun polissen noodgedwongen steeds duurder maken.

Bron:
Nieuwsblad.be

Lees meer over: Tarieven, Thema A-Z