VPRO uitzending Andere tijden over het volmaakte gebit – Dinsdag 12 mei

VPRO uitzending Andere tijden over het volmaakte gebit - Dinsdag 12 mei

Tegenwoordig bezoeken de meeste mensen een tandarts of mondhygiënist. In de jaren 50 en 60 was dat wel anders. Er was massaal tandbederf in die tijd en daardoor was een kunstgebit op jonge leeftijd heel normaal. Diverse gemeentes deden in die tijd een experiment voor toevoeging van fluoride aan het drinkwater. Dit heeft niet geleid tot landelijke fluoridering maar er kwam zo wel aandacht voor goed tandenpoetsen en tandartsbezoek.

Uitzending: 12 mei, 21.20 uur, NPO-2

Lees ook op gave tanden INFO: Geschiedenis van de tandheelkunde

Uitzending: 12 mei 2015, 21.20 uur – NPO2

In de aanloop naar de nieuwe wetenschapsserie De volmaakte mens (vanaf morgen op NPO 2) komt Andere tijden met een uitzending over het volmaakte gebit. Tegenwoordig gaan de meeste mensen regelmatig naar de tandarts en de mondhygiënist. Dat was in de jaren vijftig en zestig wel anders. Mensen poetsten lang niet altijd hun tanden en gingen alleen naar de tandarts als er iets mis was. Een kunstgebit op jonge leeftijd was normaal. Er moest al met al nodig iets gebeuren tegen tandbederf. In Tiel begon men in 1953 met een experiment: daar werd fluoride aan het drinkwater toegevoegd. Dit had een positief effect. Er gingen dan ook stemmen op om fluoridering landelijk in te voeren. Onderzoeksleider Bert Houwink: „Het bleek effectief, het kon geen kwaad en de gemeentes wilden graag. Toch kwam er ook protest. De tegenstanders wonnen uiteindelijk de strijd en de fluoridering van het drinkwater in Nederland ging niet door. Wel begon de aandacht voor preventie van tandbederf en voor structureel poetsen eindelijk vruchten af te werpen: Nederlandse gebitten werden steeds gezonder.
In de aanloop naar de nieuwe wetenschapsserie De volmaakte mens (vanaf morgen op NPO 2) komt Andere tijden met een uitzending over het volmaakte gebit. Tegenwoordig gaan de meeste mensen regelmatig naar de tandarts en de mondhygiënist. Dat was in de jaren vijftig en zestig wel anders. Mensen poetsten lang niet altijd hun tanden en gingen alleen naar de tandarts als er iets mis was. Een kunstgebit op jonge leeftijd was normaal. Er moest al met al nodig iets gebeuren tegen tandbederf. In Tiel begon men in 1953 met een experiment: daar werd fluoride aan het drinkwater toegevoegd. Dit had een positief effect. Er gingen dan ook stemmen op om fluoridering landelijk in te voeren. Onderzoeksleider Bert Houwink: Het bleek effectief, het kon geen kwaad en de gemeentes wilden graag. Toch kwam er ook protest. De tegenstanders wonnen uiteindelijk de strijd en de fluoridering van het drinkwater in Nederland ging niet door. Wel begon de aandacht voor preventie van tandbederf en voor structureel poetsen eindelijk vruchten af te werpen: Nederlandse gebitten werden steeds gezonder.

Lees meer over: Actueel, Thema A-Z