Lustrumcongres 20 jaar VBT
Hilton Hotel Antwerpen Groenplaats 32, Antwerpen, BelgiëDonderdag 23 januari 08.00 - 08.30: Inschrijving en onthaal 08.30 - 10.00: 10.00 - 10.30: Koffie- en/of theepauze 10.30 – 12.00: 12.00 - 13.30: Staand koud &...
Donderdag 23 januari 08.00 - 08.30: Inschrijving en onthaal 08.30 - 10.00: 10.00 - 10.30: Koffie- en/of theepauze 10.30 – 12.00: 12.00 - 13.30: Staand koud &...
Een goede kennis van de anatomie van het hoofd- en halsgebied is een basisvoorwaarde voor
iedereen die cone-beam CT beelden wenst te beoordelen. Deze lezing zal aan de hand van cone-
beam CT datasets de anatomie overlopen.
Het digitaal afdrukken is inmiddels voor alle tandartsen wel een bekend begrip, maar welke digitale tandtechnische processen kunt u nog meer makkelijk doorvoeren in uw praktijk? Hoe...
This training is intended for dentists who had obtained their diploma in a country outside of the European Economic Region (EER), run treatments in The Netherlands and don’t have a Dutch Government accepted diploma radiation expertise.
Deze cursus bestaat uit 2 halve dagen. Door motiverende gespreksvoering toe te passen ervaart u als professional grote winst omdat de verantwoordelijkheid niet meer als vanzelfsprekend door de patiënt op uw schouders kan worden gelegd.
Met het volgen van de nascholing tandheelkundige radiologie bent u voldoende geïnstrueerd en daarmee bevoegd tot het, in opdracht van een BIG-geregistreede tandarts, maken van röntgenopnamen.
De toepassing van implantaten kan een oplossing zijn voor veel "protheseleed". Het is de taak van de tandarts om naar de individuele patiënt toe gericht advies te geven in de edentate fase over de verschillende behandelingsmogelijkheden.
Tijdens het vervaardigen van een implantaatkroon moeten er vele keuzes gemaakt worden. Welk abutment kiest u? Wat is het beste materiaal voor het abutment, maar ook van...
In de tandheelkundige praktijk worden dagelijks vele röntgenopnamen gemaakt die, als het goed is, worden gemaakt als aanvulling op of ter bevestiging van de vermoedelijke klinische diagnose....
Naarmate we meer denken te weten over autisme lijkt het ook wel of we er steeds minder over weten. Hoe meer kennis, des te meer vragen. Die verlegenheid heeft mede te maken met het brede spectrum aan verschijningsvormen dat onder de paraplu van het autisme valt. Een behandelaar die vooraf te horen krijgt dat bij een nieuwe patiënt die diagnose is gesteld weet dus helemaal niet wie er de behandelkamer binnen gaat komen.
De afgelopen twee jaar is het gebruik van monolithische materialen meer en meer toegenomen in de tandheelkunde. Dit heeft voor een groot deel te maken met de...
De meeste gebitsproblemen bij kinderen zijn te voorkomen of te beperken door op een gezondere manier met voeding om te gaan. Mondhygiënisten, (kinder)tandartsen en preventieassistenten kunnen ouders en kinderen stimuleren hiermee aan de slag te gaan. Tijdens deze cursus krijgt u een update van de huidige status quo binnen de wetenschap over gezonde voeding van kinderen, maar leert u ook motivational interviewing toe te passen als het gaat om een gezonde eetopvoeding voor kinderen van 0 tot 9 jaar.
Tijdens PIJN2020 komen allereerst de basale aspecten van pijn aan bod, gevolgd door een overzicht van de verschillende soorten pijn die kunnen voorkomen in de mond, het kauwstelsel, het aangezicht en het hoofd. Daarna nemen we u mee op reis langs de meest voorkomende oorzaken van orofaciale pijn, te weten dentoalveolaire pijn (kiespijn), spier- en gewrichtspijn (TMD-pijn), hoofdpijn en neuropatische pijn (zenuwpijn). Zowel de diagnostiek als de behandeling komen aan bod. Ook de gevolgen van orofaciale pijn op de slaapkwaliteit en de wisselwerking tussen pijn en slaap komen aan de orde. We sluiten het congresprogramma af met acute pijn en hoe daar adequaat en veilig mee om te gaan in de mondzorgpraktijk.
De cursus wordt jaarlijks gehouden en is bedoeld voor dermatologen en KNO-artsen en zij die voor deze specialismen in opleiding zijn.
Patiënten met een afwijking van het mondslijmvlies kunnen worden verwezen naar een dermatoloog, KNO-arts of MKA-chirurg. Het doel van de cursus is om inzicht te krijgen in de klinische presentatie van veel voorkomende en minder frequente aandoeningen en afwijkingen van het mondslijmvlies. Er zal aandacht worden besteed aan de mogelijkheden en beperkingen van aanvullend onderzoek bij de diagnostiek van afwijkingen in en rond de mond. Daarnaast zal worden ingegaan op de behandeling hiervan. De cursus is geaccrediteerd door de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (6 punten) en door de Nederlandse Vereniging voor Keel-, Neus-, en Oorheelkunde en Heelkunde van het Hoofd-Halsgebied (6 punten).
De in omvang toenemende oudere generatie zal de komende jaren een golf aan dentale problemen met zich meebrengen. Om de mondzorgprofessional hierop voor te bereiden is er nood aan meer scholing op het gebied van de mondzorg aan kwetsbare ouderen met een complexe gezondheidssituatie.
Op zaterdag 8 februari 2020 organiseert het Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde in samenwerking met Dentsply Sirona een hands-on cursus met dr. Walter Dias. Deze cursus is zo opgezet dat u de geleerde tips & tricks gelijk kunt toepassen in de praktijk.
Op dit moment leven er in Nederland 3,1 miljoen 65-plussers, waarvan 0,7 miljoen 80-plussers.
Over 20 jaar zal het aantal 80-plussers zijn verdrievoudigd tot 2 miljoen.
Van alle 65-plussers heeft ¾ minimaal 1 chronische aandoening en 40% gebruikt dagelijks 5 farmaca of meer. Dat zijn nu al 1,2 miljoen mensen!
De helft van alle 80-plussers gebruikt momenteel meer dan 9 farmaca.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat tandartsen steeds meer te maken krijgen met patiënten die veel pillen slikken.
Deze cursus leert u over de prognose van een endodontisch behandeld element en wat de prognose van de restauratie zal zijn. Ook zult u op de hoogte worden gebracht van de evidence rondom endokronen, de contra-indicaties en zullen er klinische tips en tricks worden gedeeld. Tijdens het tweede deel van het college zult u zelf aan de slag gaan om een endokroon te vervaardigen van Estenia composiet.
De obsessieve-compulsieve stoornis (OCS), ook wel bekend als dwangstoornis, wordt gekenmerkt door zich opdringende, ongewenste gedachten en/of zich herhalende handelingen om gevoelens van angst en spanning te verminderen of een nare gebeurtenis te voorkomen. OCS werd lang gezien als een niet of nauwelijks te behandelen stoornis. Met exposure met responspreventie (ERP), een vorm van cognitieve gedragstherapie, is het merendeel van de patiënten goed geholpen, al is slechts een minderheid klachtenvrij na de behandeling.
Zowel het aantal als het aandeel ouderen in de Nederlandse samenleving zal de komende decennia stijgen en dit zal gevolgen hebben voor de gezondheidszorg, waaronder ook de...