Onderzoek: Loodschort niet nodig bij zwangere patiënten

Het gebruik van een loodschort bij verschillende tandheelkundige röntgenopnames van zwangere patiënten is niet nodig. Dit blijkt uit onderzoek gepubliceerd in Dentomaxillofacial Radiology.



Straling
Het is niet duidelijk of lage stralingsdoses gezondheidsschade bij de mens veroorzaakt. Daardoor is het moeilijk te bepalen wanneer bescherming voor deze dosis straling nodig is. Het huidig onderzoek richt zich dan ook op het nut van het gebruik van een loodschort.

Onderzoek
Met behulp van een vrouwelijk antropomorfe fantoom en vier verschillende tandheelkundige röntgenopnames (intra orale, panoramische, cephalometrische en Cone-Beam röntgen) hebben de onderzoekers de stralingsdoses geschat die de foetus en de borsten van de zwangere vrouw ontvangen. Zowel met als zonder loodschort.

Resultaten
Het verschil in de stralingsbelasting bij het gebruik van een loodschort en geen loodschort, is verwaarloosbaar. De stralingsdosis blijft in beide gevallen ongeveer hetzelfde. De dosis tijdens de foetale periode zonder loodschort is minder dan 1% van de dosislimiet van 1 mSv per jaar. De onderzoekers concluderen dan ook dat het gebruik van een loodschort niet nodig is. De onderzoekers willen vooral benadrukken dat zwangerschap dus geen reden hoeft te zijn om tandheelkundig radiografisch onderzoek te vermijden.

Bron: NCBI 

Lees meer over: Kennis, Onderzoek
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *