Zwangerschapsuitkering voor vrouwelijke zelfstandigen

Zwanger

Uitkering zwangere zelfstandig ondernemers
In tegenstelling tot zwangere werkneemsters hadden zelfstandige ondernemers geen enkele uitkering wanneer zij zwanger waren. Sinds vorig jaar hebben zij ook recht op een uitkering op basis van de regeling Zelfstandig en Zwanger (ZEZ). Hoe werkt dat?

Hoe lang krijgt u een ZEZ-uitkering?
Gedurende de periode van zwangerschap en bevalling heeft u minimaal zestien weken recht op een uitkering. Elke week krijgt u recht op een uitkering voor vijf werkdagen. Die uitkering kan tussen de zes en vier weken vóór de bevalling ingaan. U heeft altijd recht op een uitkering tien weken ná de bevalling. Maar dat kan onder omstandigheden ook langer zijn.

Hoe hoog is de uitkering?
De uitkering die u krijgt, hangt af van uw inkomen in het voorafgaande kalenderjaar. Die uitkering is echter nooit hoger dan het minimumloon. U krijgt daarnaast ook nog eens 8 procent vakantietoeslag over de ZEZ-uitkering. Dat bedrag krijgt u als de ZEZ-uitkering eindigt, tenzij uw ZEZ-periode in de maand mei valt. In dat geval wordt de vakantie-uitkering uitbetaald dat u tot en met april hebt opgebouwd.

Minstens 1.225 uur?
Zelfstandigen die in het voorafgaande jaar minstens 1.225 uur werken, krijgen een uitkering van maximaal het wettelijk minimumloon. Voor zelfstandigen die minder dan 1.225 uur werken, hangt de uitkering af van de winst/inkomsten in het jaar voordat de uitkering wordt uitgekeerd.

Heeft mijn vrijwillige verzekering invloed op de hoogte van de uitkering?
In principe krijgt u alleen een ZEZ-uitkering als deze hoger is dan de uitkering uit de vrijwillige verzekering. Als u vrijwillig verzekerd bent voor een bedrag van 65 euro per dag, krijgt u geen ZEZ-uitkering. De polisvoorwaarden en wachttijden van de vrijwillige verzekering zijn per verzekeringsmaatschappij verschillend.

Baby te vroeg geboren?
Is de baby te vroeg geboren (zelfs nog voordat de uitkering is ingegaan), dan houdt u toch recht op zestien weken uitkering in totaal. Die uitkering gaat dan de dag ná de bevalling in.

Baby komt later dan uitgerekend
Komt de baby later dan de uitgerekende datum, dan heeft u toch nog recht op tien weken uitkering ná de dag van de bevalling. Op deze manier kunt u dus langer dan zestien weken een uitkering krijgen.

Hoe vraag je de ZEZ-uitkering aan?
De ZEZ-uitkering kunt u twee weken vóór de gewenste ingangsdatum aanvragen bij het UWV via het formulier Aanvraag ZEZ-uitkering voor zwangere zelfstandigen. Dit formulier is te downloaden op uwv.nl.
Met de aanvraag moet u een zwangerschapsverklaring van de huisarts of verloskundige meesturen. Daarnaast stuurt u een kopie van de aanslag inkomstenbelasting over het afgelopen belastingjaar op.

Bescherming moeder en kind
De belangrijkste reden voor de wetgever om tot deze regeling te komen is de bescherming van moeder en kind. Veel vrouwelijke zelfstandigen verzekerden zich niet tegen inkomensverlies door zwangerschap en bevalling. De nieuwe regeling vermindert de financiële noodzaak voor zelfstandigen om tijdens de zwangerschap lange tijd door te werken en na de bevalling weer snel te beginnen. Eerder heeft de rechter vastgesteld dat de regering op grond van internationale verplichtingen geen plicht heeft om met een regeling te komen voor zwangere zelfstandigen. De regeling geldt ook voor de meewerkende echtgenoot van een zelfstandige.

Wet arbeid en zorg
Het recht op een zwangerschaps- en bevallingsuitkering voor zelfstandigen is geregeld in de Wet arbeid en zorg. De regeling wordt uitgevoerd door de UWV.

Bronnen: Ministerie WVS, Zibb.nl

Lees meer over: Financieel, Ondernemen
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *