Studie tandheelkunde biedt 93% kans op baan en hoogste startsalaris

Studie

Het moet afgelopen zijn met die subjectieve informatie in voorlichtingsfolders. Vanaf 2013 weten studenten ook of ze kans hebben op een baan. Een studiebijsluiter met objectieve informatie moet dan verplicht in het voorlichtingsmateriaal worden opgenomen.
De Pers gaf een voorproef van de kansen. De studie tandheelkunde scoort het best met het hoogste startsalaris en 93% kans op een baan.

Mooie folders
Glimmende folders die bol staan van dolgelukkige, knappe studenten die in het gras, buiten in de zon of in een strakke studieruimte achter hun hippe laptop studeren. Uit alles blijkt: hier is het geweldig, hier moet JIJ ook komen studeren.

En die studie? Die biedt je alle mogelijkheden je breed en diep te ontwikkelen. Omdat je veel kennis opdoet over verschillende aspecten van … (zelf willekeurige studie invullen), en je voldoende ruimte hebt om je studie aan te vullen met vakken van andere opleidingen.

Verplichte studiebijsluiter
Juist. Behalve dat je je breed en diep in het gras gaat liggen ontwikkelen, weet je dankzij deze generieke informatie nog niet veel. Vorige week hakte onderwijsstaatssecretaris Halbe Zijlstra de knoop door: een studiebijsluiter (zie kader) met objectieve informatie die verplicht in het voorlichtingsmateriaal wordt opgenomen, moet hier een einde aan maken.

De onderwijskoepels nemen het plan juichend in ontvangst, en ook de altijd kritische studentenvakbonden zijn opvallend positief. De voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg, Sebastiaan Hameleers, vergelijkt de bijsluiter met een verliefde blik in zijn ogen met de groene energielabels op wasmachines. Maar ja, de bijsluiter is in Zijlstra’s woorden ”zo’n exercitie” dat studenten deze niet voor januari 2013 moeten verwachten. Tut tut, kan dat niet wat sneller? Jawel hoor. Lees maar.

1 Beste keus: studie tandheelkunde
Stel, je bent zo slim dat je zowel alfa, beta als gamma aankunt. Wat is dan de beste studiekeuze? Volgens het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit van Maastricht, dat maandag met zijn tweejaarlijkse arbeidsmarktonderzoek komt, is het duidelijk: tot 2016 ontstaan baankansen als mensen met pensioen gaan, niet omdat de werkgelegenheid groeit. Die zogenoemde ”vervangingsvraag” is het grootst in de zorg. Daar neemt het aantal banen zowel op (v)mbo-, hbo- als wo-niveau toe. Het hoogste startsalaris verdien je echter na een studie tandheelkunde (4.147 euro bruto per maand). Bovendien heb je dan maar liefst 93,1 procent kans op een baan, en 96,3 procent kans dat die baan ook nog eens op het juiste niveau is.

Studenten farmacie mogen zichzelf ook gelukkig prijzen. De kans op een baan op niveau is 100 procent en -eenmaal afgestudeerd- verdien je meteen meer dan 3.000 euro bruto per maand. De studie wordt aangeboden op de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit Utrecht. Aangezien de laatste zowel door hoogleraren als de Times Higher Education World University Rankings het beste scoort, brengt de keuze Farmacie in Utrecht de minste risico’s met zich mee. Voor tandheelkunde kun je volgens de Keuzegids Universiteiten 2011 het beste naar de Radboud Universiteit in Nijmegen.

2 Ook prima!
Tot 2016 worden door het ROA meerdere ”knelpunten” verwacht. Zo wordt een tekort verwacht aan (mannelijke) leraren in het basisonderwijs, docenten exacte, medische en verzorgende vakken, landbouw, techniek, talen en letteren. Ook in de agrarische sector vallen gaten, omdat veel boeren de komende jaren met pensioen gaan.

Maar ja, je wilt natuurlijk ook een fors salaris. In de techniek zit je dan toch beter. Daar komt grote vraag naar technisch analisten en werktuig-, weg- en waterbouwkundigen. Nog specifieker: met de studies technische aardwetenschappen en maritieme techniek heb je weinig kans op een werkloos bestaan. Volgens gegevens van Studiekeuze123 heb je met beide studies honderd procent kans op een baan en iets meer dan 80 procent kans op een baan op het juiste niveau. Na een studie technische aardwetenschappen verdien je wel wat meer: 3.264 euro bruto per maand tegenover 2.900 euro. Beide opleidingen zijn alleen te volgen aan de TU Delft, dus daar kunnen geen foute keuzes worden gemaakt.

Hoewel niet alle lerarenopleidingen een garantie zijn voor succes, geldt dat wel voor de universitaire opleidingen docent exacte wetenschappen. Na deze opleiding heb je 96 procent kans op een baan, en begin je met 2.710 euro bruto per maand. Aan de universiteit Utrecht (volgens de Keuzegids Masters 2011) word je het beste opgeleid.

3 Opgepast!
Het klinkt logisch: kies een lekker brede studie als economie, want dat kun je in heel Nederland studeren. En welk bedrijf wil nou geen econoom?

Helaas, het is een onjuiste gedachte. Volgens het ROA worden er de komende jaren juist weinig baanopeningen verwacht voor hbo economie en w.o. economie en recht. Op het hbo zijn het vooral de studies accountancy en bedrijfseconomie waarin minder werk wordt verwacht. Ook daalt de vraag naar boekhouders en verzekeringsagenten.

Fiscale economie is wel nog een goede optie. Op dit moment heb je volgens Studiekeuze123 89,5 procent kans op een baan en verdien je 2.985 euro bruto per maand. Deze studie is onder meer te volgen in Groningen, Maastricht, Amsterdam, Rotterdam en Tilburg. Aangezien de Universiteit van Amsterdam volgens de Times Higher Education ranglijst het beste scoort, loop je daar de minste kans op nare bijwerkingen.

Eenzelfde gevaar lopen studenten die kiezen voor communicatie. Vooral hbo-studenten communicatie lopen het risico op een werkloos bestaan óf een baan te moeten accepteren die helemaal niets met communicatie te maken heeft. Gevaar loop je helemaal als je deze studie op Inholland of op de Hogeschool van Amsterdam volgt. De diploma’s zullen de komende jaren nog wel besmeurd zijn door de fraudeschandalen.

4 Doe het niet!
Of je nu studeert in Tilburg, Utrecht, Leeuwarden of Leiden, als een baan waarvoor jij wordt opgeleid niet meer bestaat, ben je nergens. Dit najaar kwamen de ongeveer 850 studenten omgangskunde er achter dat zij na hun afstuderen niet in meer dan tien vakken les kunnen geven, zoals hen was voorgehouden. Wel zouden ze aan de slag kunnen als leraar omgangskunde, als dat op middelbare scholen op het rooster stond. Maar ook dat was niet het geval, geen enkele middelbare school biedt het vak namelijk aan. Staatssecretaris Zijlstra noemde het afgelopen donderdag, toen hij in gesprek ging met de studentenvakbonden, ”niet zo’n lekker verhaal”.

Ook afgestudeerden aan de zogenoemde ”groene opleidingen” krijgen het de komende jaren moeilijk. Zo voorspelt het ROA een negatieve vraag naar studenten voeding, natuur en milieu, ook studenten milieukunde en landbouw zijn bij dezen gewaarschuwd. Bovendien verwachten wij na het fraudeschandaal op hogeschool InHolland in combinatie met het vernietigende Inspectierapport van dit voorjaar, voor de opleidingen media en entertainment management, bedrijfseconomie, commerciële economie en vrijetijdsmanagement, ook niet veel positiefs in de studiebijsluiter. Deze bijsluiter zegt: doe het niet! Verzin een andere studie, nu het nog kan.

Bron:
De Pers

Lees meer over: Carrière, Thema A-Z