Mogelijk ernstigere COVID-19 bij patiënten met alveolair botverlies en tandverlies

bot

Patiënten met alveolair botverlies en tandverlies, de gevolgen van parodontitis hebben mogelijk een verhoogd risico op ernstigere klinische progressie en uitkomst van COVID-19, volgens een nieuwe studie die is gepubliceerd in Advances in Oral and Maxillofacial Surgery.

Verband mondgezondheid en systemische ziekten

Het is algemeen bekend dat er verbanden bestaan tussen een slechte mondgezondheid en systemische ziekten. Tijdens de huidige pandemie is uit onderzoek gebleken dat er meerdere risicofactoren en comorbiditeiten samenhangen met COVID-19. Zo werd in juli aangetoond dat patiënten met een door parodontitis veroorzaakte ontsteking ernstigere COVID-19-complicaties kunnen ervaren.

Relatie blijft onduidelijk

Ook toonde eerder onderzoek aan dat een slechte mondgezondheid de ernst van COVID-19 kan verergeren, met name bij hartpatiënten. Omdat de precieze relatie tussen mondgezondheid en COVID-19 onduidelijk blijft, blijven onderzoekers risicofactoren en associaties onderzoeken.

Onderzoek met röntgenfoto’s

Zo ook een groep onderzoekers van het Isala Ziekenhuis in Zwolle. Ze voerden een retrospectief cohortonderzoek uit waarin extraorale röntgenfoto’s van 133 COVID-19-patiënten werden beoordeeld om alverolair botverlies en tandverlies te analyseren. Alle patiënten in de studie hadden een tandheelkundige röntgenfoto gekregen binnen een periode van vijf jaar.

Klinische progressieschaal

De ernst van COVID-19 werd gemeten met behulp van de klinische progressieschaal van de Wereldgezondheidsorganisatie die de volgende niveaus omvat: licht/ambulant, matig/gehospitaliseerd en ernstig/opgenomen op een intensive care of overlijden. Om associaties te beoordelen werd regressiemodellering uitgevoerd, schreven de auteurs.

Patiënten met botverlies overlijden vaker

De resultaten toonden een significant verband tussen alveolair botverlies en de ernst van de ziekte. Patiënten met alveolair botverlies hadden een 5.6 keer hogere kans om te worden opgenomen op de IC of te overlijden.

Ernstigere ziekte bij meer tandverlies

Ook was meer tandverlies significant geassocieerd met de ernst van COVID-19. Voor elke verloren tand hadden patiënten 4,2% meer kans op het ontwikkeling van ernstige COVID-19 versus een milde uitkomst, en 6% meer kans op ernstige dan matige COVID-19. Bij correctie voor confounders in multivariate analyses waren de significante associaties van COVID-19 met alveolair botverlies en tandverlies niet langer aanwezig, dus de risicofactoren zijn niet onafhankelijk.
“Tandartsen moeten zich ervan bewust zijn dat patiënten met tandverlies een verhoogd risico kunnen hebben op ernstigere klinische progressie en uitkomst van COVID-19”, schreven de auteurs.

Kleine steekproefomvang

Beperkingen van de studie waren onder meer de kleinere steekproefomvang. Hoewel het ideaal zou zijn geweest om meer gebitsgegevens en röntgenfoto’s van bevestigde COVID-19-patiënten te hebben, was dit volgens de onderzoekers onmogelijk vanwege de snel ontwikkelende aard van de pandemie.

Gedeelde risicofactoren

Er moeten meer onderzoeken worden uitgevoerd om de relatie tussen een slechte mondgezondheid en de ernst van COVID-19 beter te begrijpen. Desalniettemin dragen de bevindingen bij aan de groeiende hoeveelheid onderzoeken “die de relatie tussen mondgezondheid en algemene gezondheid aantonen, wat waarschijnlijk het resultaat is van gedeelde risicofactoren en onderliggende aandoeningen”, concluderen de onderzoekers.

Bron:
Advances in Oral and Maxillofacial Surgery

Lees meer over: Corona, Thema A-Z