Vermijden van musculoskeletale pijn door slecht postuur

Vermijden van musculoskeletale pijn door slecht postuur

Veel mondzorgprofessionals krijgen op een gegeven moment in hun carrière te maken met musculoskeletale pijn: pijn in de onderrug, nek en schouders. Deze symptomen ontwikkelen zich op een bijna onmerkbare wijze, als gevolg van een slecht postuur. In dit artikel worden het probleem en preventieve maatregelen besproken.

Vermijden van musculoskeletale pijn door slecht postuur

De wervelkolom

Over het algemeen wordt een goed postuur gezien als de positie van het lichaam waarbij de wervelkolom zich in neutrale positie bevindt, en niet naar voren, achteren of opzij is gebogen. Als dit wel het geval is zullen de spieren zich hierop aanpassen en raakt het lichaam uit balans.

De wervelkolom heeft, vanaf de zijkant gezien, vier natuurlijke rondingen, de cervicale en lumbale lordose, en de thoracale en sacrale kyfose, die van essentieel belang zijn voor het opvangen van schokken. Een verandering in de ene ronding zal automatisch de andere rondingen veranderen. Hoe meer de wervelkolom afwijkt van de normale positie, hoe meer de positie van de wervelkolom afhankelijk wordt van spieren en weefsel, waardoor spanning ontstaat. Op de lange termijn kan dit leiden tot letsel aan de wervelkolom.

Hyperkyfose

Overmatige flexibiliteit van de thoracale wervelkolom is normaliter te herkennen aan opgetrokken schouders, een naar voren staand hoofd en naar achter gebogen bekken. Dit komt regelmatig voor bij tandartsen, aangezien deze een groot deel van de dag in een voorovergevouwen houding staan met opgetrokken schouders.

Hyperlordose

Het tegenovergestelde geval van hyperkyfose komt ook regelmatig voor bij tandartsen: hyperlordose. Hierbij staat de rug holler, en zijn de bekken juist iets naar voren gekanteld. Dit leidt meestal met name tot last van de onderrug.

Houdingsdisfunctie voorkomen

Om houdingsdisfunctie te voorkomen is het belangrijk om ten eerste bewust te zijn van uw houding tijdens de werkuren en daarbuiten. Verbeter uw postuur bewust op het moment dat deze niet in de juiste houding staat, net zo lang totdat het goede postuur ‘normaal’ gaat worden.

Verbeteren van postuur

Ook is het belangrijk om te zorgen voor een goede, ergonomische werkstoel. Deze kan assisteren bij het behouden van een neutrale wervelkolom. Probeer daarnaast niet te lang achter elkaar stil te zitten, aangezien dit tot vaste heupen en verzwakte bilspieren kan leiden. Deze zijn op zijn beurt weer belangrijk voor het stabiliseren van de bekken, en het voorkomen van last aan de onderrug. Zorg hiernaast dat de patiënt op een comfortabele hoogte ten opzichte van de stoel ligt, zodat u de nek niet overmatig hoeft te buigen. Ten slotte kunnen er verschillende oefeningen worden uitgevoerd om het postuur te verbeteren.

Bron:
Dentistry.co.uk

Lees meer artikelen over ergonomie in de tandheelkunde 

Lees meer over: Ergonomie, Thema A-Z