6 manieren waarop nanodeeltjes de toekomst van tandheelkunde verbeteren

6 manieren waarop nanodeeltjes de toekomst van tandheelkunde verbeteren

Nieuw onderzoek uit Maleisië claimt dat nanodeeltjes potentie hebben om bijna elk aspect van de tandheelkunde te verbeteren: van het maken van radiografische beelden tot gebitsbehandelingen en -restauraties. In dit artikel worden zes manieren toegelicht waarom nanodeeltjes de toekomst zijn.

‘Recente ontwikkelingen in nanodeeltjes en nanobuisjes en operationele tandheelkunde, endodontie en parodontologie zullen een cruciale rol gaan krijgen in de tandheelkunde,’ aldus Ranjeet Bapat en zijn team van onderzoekers van de International Medical University School of Dentistry in Kuala Lumpur, Maleisië.

Ze denken dat nanodeeltjes op de volgende zes manieren de operatieve tandheelkunde kunnen verbeteren:

  1. Betere vulmaterialen

Met behulp van nanodeeltjes kunnen vulmaterialen worden gemaakt die sterker en flexibeler zijn dan traditionele composieten. Daarnaast heeft een ander onderzoek aangetoond dat hydroxyapatiete nanodeeltjes kunnen worden gebruikt om het effect van glasionomeer te verbeteren.

  1. Kunstgebitten die infecties voorkomen

Meerdere soorten nanodeeltjes hebben antibacteriële en antimicrobiële eigenschappen, die van pas kunnen komen bij biofilm formatie. De auteurs denken bijvoorbeeld dat zilveren nanodeeltjes (AgNP’s) kunnen helpen voor de lokale toediening van geneesmiddelen. Hiernaast zouden deze deeltjes ook van pas kunnen komen bij de behandeling van stomatitis bij protheses. De deeltjes kunnen dus helpen bij het voorkomen van infecties bij mucosale weefsels.

  1. Efficiënter toedienen van medicijnen

Naast zilveren deeltjes, bevatten goude nanodeeltjes ook antimicrobiële, antibacteriële en antifungale eigenschappen. Deze kunnen worden gebruikt voor zowel medische als dentale toepassingen, bijvoorbeeld om wonden sneller te laten helen. Daarnaast werd bevonden dat chitosan nanodeeltjes gedurende 48 uur chlorexidine langzaam los kunnen laten komen, en dat polymeren nanodeeltjes dit zelfs over een periode van vier weken kunnen doen. Hiernaast zouden calcium fluoride nanodeeltjes (CaF2) ook fluoride beter kunnen laten aankomen dan conventionele systemen.

  1. Betere beelden

Naast dat nanodeeltjes een positieve invloed kunnen hebben op de directe orale omgeving, kunnen ze ook worden gebruikt om tandheelkundige beelden te verbeteren. Zo kunnen de deeltjes bijvoorbeeld worden gebruikt in de vorm van een coating die op het gebit kan worden aangebracht, waardoor op (radiografische) beelden het contrast tussen tanden, het tandvlees en andere structuren beter kan worden onderscheiden.

  1. Betere implantaten

Hiernaast kunnen nanodeeltjes worden gebruikt om een coating aan te brengen over implantaten, waardoor de vorming van bacteriën kan worden voorkomen en integratie met het bot wordt gestimuleerd. Zowel zilveren, ijzer oxide en koperen nanodeeltjes hebben antibacteriële eigenschappen, waardoor deze allemaal als effectieve coating kunnen worden ingezet. Gouden deeltjes stimuleren ook de bot integratie.

  1. Remineraliseren

Naast de vijf bovengenoemde toepassingen, zijn nanodeeltjes ook in staat om het gebit te helpen aan mineralen. Een van de studies vond namelijk dat de silica en siliconen dioxide deeltjes kunnen helpen om gedemineraliseerde dentine weer terug te brengen naar maar liefst 20 procent van het originele fosfaat niveau. Daarnaast werd in dit onderzoek ook gevonden dat de deeltjes kunnen helpen bij het verminderen van de scheiding van mineralen. Met deze ontdekking zouden bijvoorbeeld remineraliserende tandpasta’s kunnen worden ontwikkeld.

Bron:
Drug Discovery Today
DrBicuspid

Lees meer over: Markttrends, Thema A-Z/