Probiotica voor betere mondgezondheid

Probioticum Weissella cibaria-stam CMU, een melkzuurbacterie, kan tandvleesbloeding verbeteren wanneer er dagelijks een tablet van wordt ingenomen. Ook vermindert de bacterie het aantal parodontale ziektekiemen, aldus een recente studie in BMC Oral Health.

Bacteriën parodontale pockets kunnen tandvlees koloniseren

Wanneer normale gingivale sulcus transformeert in pathologische parodontale pockets treden er veranderingen op in het orale microbioom en groeit het aantal bacteriën met pathogene eigenschappen. Deze bacteriën kunnen het tandvlees koloniseren, het afweersysteem van de gastheer ontwijken en weefsels beschadigen.

Probiotica met antimicrobiële effecten

Probiotica kunnen de aanhechting en groei van pathogenen competitief remmen, het metabolisme van de omgevings-pH verlagen en directe antimicrobiële effecten hebben. Ze kunnen dus voordelig zijn bij het voorkomen of behandelen van bijvoorbeeld cariës, gingivitis of parodontitis door het bacteriële milieu in de mondholte te verbeteren.

1. cibaria-tabletten voor mondverzorging

Wetenschappers van OraPharma en Kangwon National University in Zuid-Korea onderzochten de effecten van verbetering van de mondgezondheid op de gezondheid van het tandvlees en microbiële veranderingen in de mond. Ze maakten hiervoor gebruik van W. cibaria CMU-tabletten die in Zuid-Korea commercieel verkrijgbaar zijn als probioticum voor mondverzorging.

Studie met probioticum en placebo

92 volwassenen tussen de 20 en 39 jaar zonder parodontitis deden mee aan een gerandomiseerde, dubbelblinde, placebogecontroleerde studie. Alle deelnemers ondergingen SCALING AND ROOT PLANING en kregen een probioticum of placebo. De tabletten moesten gedurende 8 weken dagelijks vlak voor het slapengaan worden opgezogen. Onder andere bloeden bij sonderen, sondediepte, gingivale en plaque-indexen, en de microbiota in de gingivale sulcus werden geanalyseerd.

Minder bloeden en orale bacteriën

Gedurende 8 weken verbeterde het bloeden bij sonderen significant in de probiotische groep. Ook vertoonden deelnemers uit deze groep minder bloedingen in hun maxillaire buccale en linguale plaatsen. Verder hadden ze minder orale bacteriën waaronder een grote vermindering in hun niveaus van Fusobacterium nucleatum. Deze parodontale kiem houdt verband met andere zieken zoals bacteriële vaginose.

Niet te generaliseren naar alle patiënten

Het moet worden opgemerkt dat alle proefpersonen gezonde monden hadden en dat het resultaat dus niet kan worden gegeneraliseerd naar mensen met tandvleesaandoeningen. Meer studies zijn nodig om beter te bepalen of probiotica gunstig zijn voor alle patiënten. Desondanks schrijven de auteurs dat “W. cibaria CMU wordt beschouwd als een probioticum voor mondverzorging dat de mondgezondheid kan verbeteren en mondaandoeningen kan voorkomen”.

Bron:
BMC Oral Health 

 

 

Lees meer over: Thema A-Z, Voeding en mondgezondheid