Vergoeding bijzondere tandheelkunde vaak niet toegekend aan kankerpatiënten

Vergoeding bijzondere tandheelkunde vaak niet toegekend aan kankerpatiënten

Het televisieprogramma Radar berichtte onlangs over kankerpatiënten met gebitsproblemen, die de tandheelkundige kosten niet vergoed krijgen. De vergoeding bijzondere tandheelkunde, die in de basisverzekering is opgenomen, wordt vaak niet toegekend. Gebrek aan bewijs van een causaal verband tussen de gebitsproblemen en de ziekte lijkt hiervan de oorzaak te zijn.

Gebitsproblemen kankerpatiënten

Na een behandeling met chemotherapie ervaren kankerpatiënten vaak problemen met hun mond of gebit. Volgens de Nederlandse Federatie voor Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) gaat het om ruim twee derde van de kankerpatiënten. Het gaat dan vooral om problemen die optreden door een droge mond tijdens de chemotherapie. Door de droge mond ontstaan heel snel gaatjes die zich snel uitbreiden, waardoor vaak kiezen afbrokkelen. Ook hebben deze patiënten veel sneller last van schimmelinfecties.

Vergoeding bijzondere tandheelkunde

Uit een onderzoek van de NFK bleek dat voor 79% van de patiënten met gebitsproblemen een tandheelkundige behandeling nodig was. Slechts 6% van hen kregen de kosten hiervan terugbetaald vanuit de vergoeding bijzondere tandheelkunde in de basisverzekering.

Probleem is dat van de patiënten verwacht wordt dat zij zelf het causaal verband tussen de chemotherapie en de gebitsproblemen aantonen. Dat een patiënt altijd twee keer per jaar naar de tandarts is geweest, is hiervoor niet voldoende. Er moet sprake zijn van een nulmeting het liefst vergezeld van foto’s. Patiënten die net de diagnose kanker hebben gekregen, hebben echter meestal wel wat anders aan hun hoofd.

Toetsingskader

De beoordeling gebeurt nu door de zorgverzekeraars. In de praktijk blijkt de ene zorgverzekeraar de vergoeding sneller toe te kennen dan de andere. Een toetsingskader ontbreekt. Ook als de behandelend arts aangeeft dat er een causaal verband is, worden de tandheelkundige kosten vaak niet vergoed.

Reactie Zorginstituut Nederland

Volgens Zorginstituut Nederland zijn de regels wel duidelijk. In een reactie laat Zorginstituut Nederland het volgende weten: “Voor medisch gecompromitteerden geldt dat de tandheelkundige behandeling noodzakelijk moet zijn voor het succes van de behandeling van een medische, niet tandheelkundige aandoening. Ook wanneer de verzekerde aantoonbaar tandheelkundige schade heeft opgelopen door de niet tandheelkundige aandoening of door de behandeling daarvan, behoort compensatie van deze schade tot de aanspraak op bijzonder tandheelkundige hulp. Schade die al vóór de aandoening of behandeling aanwezig was kan niet in dit kader worden hersteld.”

Om dit te kunnen bepalen is een nulmeting noodzakelijk.

Opgenomen aandoeningen en therapieën

In 2010 heeft Zorginstituut Nederland in Tandheelkundige zorg voor medisch gecompromitteerden al opgenomen welke aandoeningen en therapieën voor de vergoeding bijzondere tandheelkunde in aanmerking komen.

Aandoeningen:

  • hartaandoeningen;
  • diabetes mellitus;
  • lichen planus;
  • multiple sclerose;

Therapieën:

  • radiotherapie in het hoofd-halsgebied;
  • chemotherapie;
  • intraveneuze bisfosfonaten;
  • Calcium-antagonisten;
  • Diphantoine-achtige preparaten.

 

Verder is het ontstekingsvrijmaken van de mond geïndiceerd:

  • bij oncologische patiënten bij wie de algemene weerstand gevaar loopt;
  • bij parodontitis als complicatie van immuun-, bloed-, of stofwisselingsziekte;
  • in het kader van de preventie van systematische complicaties bij endocarditis, hartklepaandoeningen, stamceltransplantatie, nierinsufficiëntie en orgaantransplantatie.

Reactie KNMT

De KNMT steunt de oproep van het Centraal Overleg Bijzondere Tandheelkunde (Cobijt) tot het maken van betere afspraken met de zorgverzekeraars over de vergoeding. Volgens Cobijt-voorzitter Rick van der Pas moet er meer uniformiteit komen in de vergoeding, zodat ook zorgverleners hun patiënten duidelijkheid kunnen verschaffen over de kosten en de vergoeding. De KNMT wil dit aan de orde stellen bij Zorginstituut Nederland en het College van Adviserend Tandartsen van de gezamenlijke zorgverzekeraars

Bronnen:
Radar
ANT
KNMT

Lees meer over: Tarieven, Thema A-Z