Inkomen orthodontisten hoger dan normtarief

Geld, pot

Orthodontisten verdienen vermoedelijk veel meer dan het gemiddelde norminkomen van euro 140.000, dat de overheid heeft vastgesteld. Het is voor de PvdA aanleiding om een spoeddebat te vragen in de Tweede Kamer.

Het Financieele Dagblad meldt na eigen onderzoek dat orthodontisten vermoedelijk veel meer dan het norminkomen verdienen. Toezichthouder de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft onderzoeksbureau Conquaestor ingeschakeld om te achterhalen hoeveel orthodontisten precies verdienen.

Kamervragen PvdA
De Tweede-Kamerfractie van de Partij van de Arbeid heeft om een spoeddebat in de Tweede Kamer gevraagd.
Eelke van der Veen, woordvoerder Zorg van de PvdA, noemt de winsten die orthodontisten maken ‘schandalig.’ ‘Dit is echt onaanvaardbaar. En dat in een tijd dat we elke euro om moeten draaien in de zorg.’ De PvdA maakt zich al langer grote zorgen over de hoge inkomens die worden verdiend door sommige medisch specialisten. ‘Er kan niet genoeg onderzoek worden gedaan naar de inkomens van specialisten,’ aldus Van der Veen.

Kamervragen SP
Ook de Socialistische Partij (SP) gaat mondelinge vragen stellen aan demissionair minister Klink. SP-Tweede-Kamerlid Henk van Gerven: ‘Wij staan op het standpunt dat in de publieke sector niemand meer mag verdienen dan de minister-president behoort te verdienen. Dat geldt ook voor orthodontisten die verzekerde zorg bieden. Inmiddels heb ik mondelinge vragen aangemeld voor morgen voor minister Klink. Hij moet zo snel mogelijk ingrijpen om dergelijke zelfverrijkingspraktijken tegen te gaan.’

Balanstotaal
De meesten van de naar schatting 250 orthodontisten hebben hun praktijk ondergebracht in een besloten vennootschap(bv). Daarboven staat vaak een holding. Het FD bekeek van 130 orthodontisten de jaarverslagen van hun bv’s en holdings.
Het gemiddelde balanstotaal bedroeg bijna euro 2 mln. Vijfentwintig bv’s hebben een totaalbalans van meer dan euro 3 mln. Dat vermogen kan deels worden gebruikt voor de pensioenopbouw; er zijn echter ook orthodontisten met een aparte pensioenbv.

Uit gesprekken met enkele (ex)orthodontisten blijkt dat in de sector veel meer wordt verdiend dan het gemiddelde norminkomen van euro 140.000. Volgens de NZa en de Nederlandse Maatschappij voor Tandheelkunde kan dat inkomen inderdaad substantieel stijgen door efficiënter te werken in grotere praktijken met meer dan drie stoelen, waarbij een groot deel van de handelingen wordt verricht door assistenten. Volgens (ex)orthodontisten zijn inkomens van euro 250.000 tot euro 600.000 niet uitzonderlijk.

Algemene reserves
Naast die reguliere inkomsten groeien de algemene reserves van de onderzochte bv’s met bedragen die jaarlijks kunnen oplopen van euro 50.000 tot wel euro 200.000 en meer. Een aantal vennootschappen keert bovendien dividend uit. FD onderzocht de jaarrekeningen van zeventien van die bv’s. Die keerden de afgelopen drie jaar hun grootaandeelhouder (de orthodontist) jaarlijks gemiddeld een kleine euro 200.000 uit.

De Wet Marktordening Gezondheidszorg, sinds 2006 van kracht, biedt de NZa voor het eerst de bevoegdheid om het aanleveren van gegevens door orthodontisten af te dwingen. Orthodontisten die niet aan het onderzoek van de NZa en Conquaestor willen meewerken kunnen een dwangsom opgelegd krijgen die kan oplopen tot een maximum van euro 500.000. De NZa verwacht in april het onderzoek af te ronden.

Bron:
fd.nl

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wat is je functie?

Lees meer over: Actueel, Thema A-Z
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *