Laden agenda

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Röntgendiagnostiek uitgelicht

2 juli

Gegevens

Datum:
2 juli
Tijd:
19:00 - 22:00
Evenement Categorie:
Website:
https://www.knmt.nl/academy/studie/rontgendiagnostiek-uitgelicht

Organisator

KNMT

Locatie

BCN Rotterdam
Barbizonlaan 25
Rotterdam, 2908 MB Nederland
+ Google Maps
 

Inhoud cursus

Röntgenopnamen worden frequent gebruikt in de tandheelkunde. Ze bieden informatie over de tandheelkundige gezondheidssituatie van de patiënt die op een andere wijze niet verkregen kan worden. Deze informatie dient te worden gebruikt als aanvulling op de klinische informatie ter ondersteuning van de diagnostiek en de behandelplanning. Naar schatting worden er in Nederland per jaar tussen de 8 en 10 miljoen röntgenfoto’s (intraorale en panoramische opnamen) vervaardigd in de tandheelkunde. Het is bekend dat blootstelling aan röntgenstraling nadelige effecten kan hebben. Per tandheelkundige opname is de blootstelling aan röntgenstraling (effectieve dosis) voor de individuele patiënt weliswaar gering, maar de hoge frequentie van de opnamen in de praktijk maakt het noodzakelijk een optimale werkwijze bij de toepassing van röntgenstraling in acht te nemen.

De tandarts is als regisseur van het zorgproces en als Toezichthoudend Medewerker Stralingsbescherming – tandheelkunde basis daarbij de eerst verantwoordelijke voor een goede uitvoering van de procedures die betrekking hebben op zowel een effectieve toepassing van de stralingsbescherming als een adequate röntgendiagnostiek.

Om röntgenfoto’s te mogen blijven indiceren en maken, moet je je kennis over radiologie op peil houden. In de richtlijn Tandheelkundige Radiologie staat daarom een nascholingseis van 4 uur in 5 jaar. Met de cursus Röntgendiagnostiek uitgelicht en een aanvullende kennistoets Radiologie voldoe je aan deze scholingseis. In deze cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • de algemene principes van rechtvaardiging in de tandheelkundige radiologie
  • de laatste wijzigingen uit de richtlijn Tandheelkundige radiologie
  • herkennen van regelmatig voorkomende afwijkingen op röntgenfoto’s

Meer informatie en inschrijven Röntgendiagnostiek uitgelicht

Partnernieuws