Relatie tussen migraine en bacterie in mond en darmen

Relatie tussen migraine en bacterie in mond en darmen

Een Amerikaanse studie vond een significante relatie tussen migraine en de aanwezigheid van een grote hoeveelheid nitraat-modificerende bacteriën in de mond en darmen.

Bewerkt voedsel
De onderzoekers van de universiteit van de ‘San Diego School of Medicine’ hebben het onderzoek gestart omdat er tot nu toe nog weinig bekend was over de invloed van microbiomen op migraine. Wel is er al eerder onderzocht of bepaalde soorten voedsel zoals wijn en chocolade invloed hebben op migraine. Met name bewerkt voedsel wordt vaak gerapporteerd als een oorzaak van migraine. Dit bewerkte voedsel bevat nitraten, welke omgezet kunnen worden in nitriet door nitraat-modificerende bacteriën in de mond en darmen. Als deze nitrieten in de bloedsomloop komen kunnen zij op hun beurt worden omgezet in stikstofoxide.

Onderzoek
Het onderzoek werd gefinancierd door het American Gut Project en door middel van crowdfunding. Voor het onderzoek zijn 171 orale monsters en 1.996 monsters van de darmen van gezonde mensen bestudeerd. De deelnemers vulden ook een enquête in om te bepalen welke deelnemers last van migraine hebben.

Resultaten
De meerderheid van de deelnemers die last had van migraine bleek grotere hoeveelheden nitraat-modificerende bacteriën in de mond en darmen te hebben dan de deelnemers zonder migraine. Door het omzetten van de nitraten door de bacteriën in stikstofoxide wordt dus waarschijnlijk de migraine veroorzaakt. De uitkomsten van dit onderzoek zijn in lijn met eerdere onderzoeken waaruit naar voren kwam dat vier op de vijf hart-en vaatziekte-patiënten die medicatie met nitraat innemen, last hebben van heftige hoofdpijn.

De onderzoekers rapporteerden dat nog niet met zekerheid gezegd kan worden op welke manier de factoren precies met elkaar in verband staan. De volgende stap voor toekomstig onderzoek is om te bepalen of migraine een oorzaak of effect is van de aanwezigheid van de bacteriën en of er verschil is in typen migraine.

Bron: CTV News

Lees meer over: Kennis, Onderzoek