Herziene richtlijn handschoenen van LCHV RIVM

Het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid van het RIVM herziet momenteel de richtlijnen voor hygiëne met nieuw beleid voor handschoenen. Met een overgangsperiode van een jaar geldt dit beleid voor tatoeëren, permanente make-up en piercen. Het nieuwe beleid wordt ook gefaseerd ingevoerd in verschillende overige LCHV-richtlijnen in de zorg.

Tandheelkunde
De tandheelkunde valt niet onder de LCHV-richtlijnen maar ontwikkelaars van mondzorgrichtlijnen zullen ontwikkelingen in andere zorgsectoren mogelijk in de gaten houden.

Nieuwe beleid voor handschoenen
In het vernieuwde beleid voor handschoenen geeft het LCHV aan:

‘Gebruik alleen handschoenen:

  • Die gemaakt zijn van poedervrije latex of nitril
  • Die voldoen aan de NEN-normen EN 420, EN 455 en EN 374. Deze normen moeten zichtbaar zijn op de verpakking.
    Dit zijn de Europese normen die voortvloeien uit de Medical Device Directive, ofwel de Europese Richtlijn Medische Hulpmiddelen.
  • Uit een verpakking waarop de CE-markering is voorzien van het 4-cijferige nummer van de controlerende instantie.
    Bijvoorbeeld, de nummers kunnen verschillen
  • Uit een verpakking waarop de naam en het adres van de producent staat. Als dit geen adres binnen de EU is, moet ook de naam en het adres van de EU-vertegenwoordiger vermeld zijn.’

Bij vermoeden van een latexallergie type I, adviseert het LCHV nitril handschoenen te gebruiken.

Oude beleid
Het oude beleid stond alleen gebruik van nitril handschoenen toe die voldeden aan NEN normen EN 420, EN 455 en EN 374 maar vroeg geen nummer van de controlerende instantie op de verpakking. Hiermee was het toezicht op naleving dus beperkt.

Het vernieuwde beleid wordt nu naast het oude beleid gehanteerd. Het oude beleid geldt tot 31 december 2014. Daarna zal alleen het nieuwe beleid gelden.

Uitleg over handschoenenbeleid
Op de website van het RIVM vindt u een checklist voor het gebruik van handschoenen. De checklist geeft de volgende informatie over de materiaalkeuze, allergie, de houdbaarheidsdatum en de Europese richtlijnen:

Materiaalkeuze
Er zijn handschoenen in verschillende materialen zoals latex of (soft) nitril. De keuze van het materiaal is afhankelijk van verschillende factoren zoals comfort, pasvorm, beoogd gebruik, de doorlaatbaarheid van stoffen/chemicaliën en uw eventuele gevoeligheid voor het materiaal. De minimale treksterkte van een onderzoekshandschoen is 6 Newton. Hoewel dunnere handschoenen ook aan deze eis moeten voldoen bieden deze niet automatisch dezelfde bescherming tegen stoffen van buitenaf. De bestendigheid en doorlaatbaarheid van handschoenen zijn dus sterk afhankelijk van de dikte en het type materiaal. Kies op basis van uw persoonlijke wensen en eisen ten aanzien van draagcomfort, treksterkte, pasvorm en bekijk of u latex (strikt poedervrij) of (soft)nitril handschoenen gaat gebruiken.

Allergie
Zowel latex (Natural Rubber Latex/ NRL) als (soft)nitril handschoenen kunnen een allergische reactie veroorzaken. Allergenen in Natural Rubber Latex handschoenen kunnen een type I allergie veroorzaken en residuen van chemicaliën gebruikt in het productieproces van zowel (soft)nitril als latex handschoenen kunnen leiden tot een allergische reactie type IV (contact dermatitis). De type IV allergie wordt met name veroorzaakt door versnellers zoals Thiuramen en Mercapto-benzothiazolen. Voor alle handschoenen geldt dat het niveau van latex eiwitten en chemicaliën zo laag als praktisch mogelijk moet zijn.

Indien u latex handschoenen gebruikt kies dan uit voorzorg ALTIJD poedervrije latex handschoenen. De poeder is de belangrijkste vector van de allergene latex partikels. Kies bij voorkeur een fabricaat dat een speciale nabehandeling ondergaan heeft om eiwitten en chemische residuen te reduceren. Controleer de verpakking en vermijd contact met latex indien u of uw cliënt/ patiënt een type I allergie heeft.

Latex handschoenen dienen een zo laag mogelijk niveau eiwitten te bevatten volgens norm EN 455, 3. Latex en nitril handschoenen dienen een zo laag mogelijk niveau chemicaliën te bevatten volgens norm EN 455,3.

De houdbaarheidsdatum
Handschoenen hebben een beperkte levensduur. Fabrikanten geven deze aan middels een einddatum op de verpakking.

 

Lees meer over: Praktijkhygiëne, Thema A-Z