Medische hulpprogramma’s laten kandidaten vaak berooid achter

Medische hulpprogramma’s laten kandidaten vaak berooid achter

Het medische hulpprogramma Een Nieuw Begin helpt mensen die een dure medische ingreep nodig hebben. Zo ook Donnee, zij werd misleid tot een totaal nieuw gebit met alle gevolgen van dien, schrijft NRC.

NRC onderzocht of televisieprogramma’s die hulp bieden wel echt helpen. “Programma’s claimen te helpen, maar kandidaten blijven vaak berooid achter”, zegt NRC. De krant interviewde deelnemers van de programma’s Een Nieuw Begin, Geef mij nu je angst en Herrie in de Keuken/Herrie in het Hotel  en sprak met twintig deelnemers.

Samenvatting van de ervaringen van een deelnemer aan Een Nieuw Begin over haar gebit, geplaatst in NRC.

Betere tanden
Aan het begin van de aflevering zien we dat de tanden van Donnee er zeer slecht aan toe zijn. Eten gaat haar moeilijk af waardoor ze erg dun is. Aangezien Donnee de kosten van een medische ingreep niet kan opbrengen ziet ze het programma als de ultieme kans. Ze wordt door de camera’s gevolgd naar CDC Tandzorg in Best. Deze tandkliniek staat bekend om tv-operaties en presenteert zich als angsttandarts met een specialisatie in narcosebehandelingen. Het is de directeur, die zelf geen tandarts is, die haar diagnose vaststelt na het maken van röntgen- en digitale foto’s. Zijn conclusie: een totaalextractie. Donnee wordt geopereerd en krijgt in haar bovenkaak een losse prothese en onderin een klikgebit. Daarnaast krijgt ze er ook nog een gratis borstvergroting bij.

Terugblik
Drie jaar later blikt Donnee terug op de ingreep. Het gaat goed met haar maar dat heeft ze niet te danken aan het programma. Haar kunstgebit is allesbehalve beter dan haar voormalige gebit. Bij haar bovenlippen is de dikke rand van haar prothese zichtbaar maar dat is nog maar het begin. Ze moet haar gebit wel drie keer per dag opnieuw vastlijmen en kan niet normaal kauwen.

Donnee heeft meerdere keren contact gezocht met CDC om verhaal te halen, zij geven aan dat de eerste operatie een noodoplossing was. De kosten van een vervolgoperatie zijn voor haar eigen rekening. Volgens hen was er ook sprake van een ondertekend behandelplan, hier weet Donnee echter niets van. Wegens privacyredenen wil CDC deze papieren niet openbaar maken. Donnee is niet de enige die dit heeft meegemaakt, meerdere deelnemers kampen met half of slecht uitgevoerde behandelingen.

RTL zegt onderzoek naar hulp-tv toe
RTL heeft staatssecretaris Sander Dekker (Media) beloofd uit te zoeken of deelnemers van hulpteleviesieprogramma’s zonder fatsoen zijn behandeld, meldt de Telegraaf.

Bron:
NRC en de Telegraaf

 

Lees meer over: Markttrends, Thema A-Z