Vertrouwen in de arts beïnvloedt pijnbeleving

vertrouwensrelatie

Pijn wordt door veel meer factoren beïnvloed dan alleen maar weefselschade. Onderzoekers van de universiteit van Miami hebben onderzocht in hoeverre de vertrouwensrelatie tussen behandelend arts en patiënt van invloed is op de pijnbeleving.

Pijnbeleving

In de studie is de hypothese onderzocht dat patiënten die denken dat de arts hun geloof en waarden deelt, minder pijn ervaren dan patiënten die dat niet doen. Ook is gemeten of het van invloed is op de pijn als de patiënten denken dat ze overeenkomsten hebben met de arts en vertrouwen hebben in de arts.

Proefpersonen

Het onderzoek werd uitgevoerd met proefpersonen. Deelnemers werden in twee groepen ingedeeld op basis van de antwoorden die ze hadden gegeven op een vragenlijst over hun persoonlijke overtuigingen en waarden. Binnen de groepen kreeg de helft van de proefpersonen de rol van arts en de andere helft die van patiënt.

De ‘patiënten’ werden zowel door een ‘arts’ uit de eigen groep als door een ‘arts’ uit de andere groep behandeld. In het laatste geval was de enige overeenkomst tussen de proefpersonen het geslacht. De behandeling bestond uit het gieten van warm water over de onderarm. Het pijngevoel moest daarbij overeenkomen met het geven van een injectie.

Minder angst en pijn

De uitkomsten van het onderzoek bevestigden het vermoeden van de onderzoekers. De proefpersonen gaven aan dat ze de deelnemers uit de eigen groep meer vertrouwden dan die uit de andere groep. Bovendien ervaarden ze minder angst en pijn wanneer ze door groepsgenoten behandeld werden.

Met de studie werd dus bewezen dat de relatie tussen arts en patiënt een belangrijke rol speelt in de angst- en pijnbeleving van patiënten. Verder onderzoek moet uitwijzen hoe deze resultaten naar de praktijk vertaald kunnen worden.

Bron:
The journal of pain 

Lees meer over: Pijn | Angst, Thema A-Z