Lachgas als nieuwe narcose bij de kaakchirurg

Lachgas als nieuwe narcose bij de kaakchirurg

Het toepassen van lachgas is in de Verenigde Staten een veelvoorkomend fenomeen. De medische wereld in Nederland is hier nog wat huiverig over, maar daar komt langzaam verandering in. Kaakchirurg Sandy Hundepool verwacht dat het de komende jaren steeds meer opkomt, zegt hij tegen het AD.

Nieuwe methode

Bij het horen van het woord ‘kaakchirurg’ duiken de meeste mensen al ineen. Sommige mensen zijn zo bang dat een behandeling niet eens mogelijk is. Voorheen was de enige oplossing voor dit geval het gebruik van volledige narcose. Sinds kort is er ook een minder ingrijpende methode: lachgas.

Lachgas

Het lachgas maakt de patiënt ontspannen en loom, zonder dat deze onder narcose krijgt. Het voordelige van lachgas is dat deze behandeling niet uitgeslapen hoeft te worden in een ziekenhuis. In Nederland zijn er pas twee ziekenhuizen waar de kaakchirurg lachgas gebruikt.

Angstige patiënten

Hundepool is de enige kaakchirurg die lachgas mag gebruiken in het HMC Bronovo ziekenhuis. Zij volgde hier een speciale opleiding voor. Ze besloot de opleiding te doen omdat ze veel te maken krijgt met angstige patiënten.

Veilig gebruik

Volgens Hundepool is het middel dat het ziekenhuis gebruikt volkomen veilig aangezien het met zuurstof wordt gemengd. Het heeft dus niet de eventuele negatieve gevolgen van de pure drug.

Bekijk de richtlijnen voor veilig gebruikt van lachgas.
Bron:
AD.nl

Lees meer over: Pijn | Angst, Thema A-Z/