Onderzoek naar tandartsangst bekroond met Pieter van Foreest publicatieprijs 2017

Onderzoek naar tandartsangst bekroond met Pieter van Foreest publicatieprijs 2017

Maar liefst een half miljoen mensen in Nederland heeft zo’n erge angst voor de tandarts dat dit maakt dat zij gemiddeld meer dan twaalf jaar niet naar een tandarts zijn geweest om hun gebit te laten controleren. Erik Vermaire onderzocht deze groep mensen en keek naar in hoeverre hun levenskwaliteit werd beïnvloed door hun tandartsenangst. Met dit onderzoek won hij de Pieter van Foreest publicatieprijs van 2017.

Patiënten met tandartsfobie lagere levenskwaliteit

Vermaire onderzocht 76 patiënten van 25 jaar of ouder met ernstige tandartsfobie, en keek ook naar een controlegroep die niet in ernstige mate bang was voor de tandarts. Het onderzoek toonde aan dat tandartsangst wel degelijk een grote invloed kan hebben op de kwaliteit van leven. Zo hadden de mensen met fobie significant meer last van dikke darmkanker en infectie aan de onderste luchtwegen. Ook gaf een van de deelnemers aan het onderzoek met angst aan al jaren een baan onder zijn niveau te hebben, om zo contact met klanten en collega’s zoveel mogelijk te kunnen vermijden, aangezien hij zich zo erg schaamde voor zijn gebit.

Wat kunnen tandartsen doen om patiënten met tandartsangst te helpen?

Tandartsen kunnen patiënten helpen bij het verminderen van hun angst, door bijvoorbeeld een goede, duidelijke en rustige uitleg te geven bij alles wat gaat gebeuren. Het is belangrijk dat de patiënten zich zo min mogelijk machteloos voelen en vertrouwen hebben in de handelingen die de tandarts onderneemt.

Pieter van Foreest wetenschapsprijzen

Het onderzoek van Vermaire is gepubliceed in het European Journal of Oral Sciences. Op 3 oktober heeft hij de Pieter van Foreest publicatieprijs van 2017 in ontvangst genomen. Eerder di jaar werd de Pieter van Foreest aanmoedigingsprijs toegekend aan Inge Weemhoff, die verpleegkundig specialist in longziekten is. De Pieter van Foreest posterprijs werd dit jaar gewonnen door maag-, darm- en leverarts Bas van der Spek.

Bron:
Noordwest Ziekenhuisgroep

Lees ook: Help uw patiënt van zijn tandartsangst af 

Lees meer over: Pijn | Angst, Thema A-Z/