Afweergedrag bij mondzorg bij ouderen

afweergedrag

Het kan voorkomen dat oudere patiënten thuis of in verpleeghuizen afweergedrag vertonen wat betreft mondzorg. Mocht dit zo zijn, dan is het belangrijk om methodisch te werk te gaan. Het volgende stappenplan, gemaakt door Archipel Zorggroep, kan hierbij van pas komen:

STAP 1: Kijk of het afweergedrag structureel is
Mocht een patiënt meerdere malen per week afweergedrag vertonen, of vier of meer dagen geen mondzorg toelaten, dan is de kans groot dat er sprake is van structureel afweergedrag. Mocht dit zo zijn, dan wordt het aangeraden om vooral rustig de tijd te nemen om de mondzorg toe te passen en ook vooral om niet te blijven aandringen. Dit kan averechts werken. Probeer het daarentegen liever later nog eens.

STAP 2: Bespreek het afweergedrag met anderen
Het is belangrijk om uit te vinden waar het afweergedrag vandaan komt. Vaak is het hiervoor goed om te overleggen met zowel de patiënt en familie, als met andere tandartsen, artsen of een psycholoog. Dit kan meer inzicht geven in de situatie.

STAP 3: Onderzoek het afweergedrag
Het is goed om een patroon te proberen ontdekken in het afweergedrag. Dit gaat het makkelijkst door middel van observatie van het gedrag, en door te kijken naar symptomen, situaties, contact tussen u en de patiënt, en dergelijke. De uitkomst van de observaties kan worden besproken met anderen.

STAP 4: Plan toepasbare interventies
Door het nemen van verschillende stappen kan het afweergedrag worden aangepakt. Specifieke oorzaken of situaties vragen om bepaalde interventies. Kijk daarom goed naar welke interventie het beste bij de patiënt past.

STAP 5: Resultaat
Na het toepassen van bepaalde maatregelen, is het belangrijk om te kijken welk resultaat dit heeft gehad op de patiënt. Bekijk en bespreek de uitkomsten en eventuele vooruitgang en leg dit vast in het zorgdossier.

Bron: Zorgvoorbeter.nl

Lees meer over: Ouderentandheelkunde, Thema A-Z