Laden agenda

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Bijzondere mond, bijzondere aandacht!

18 november 2017

Gegevens

Datum:
18 november 2017
Tijd:
08:00 - 17:00
Evenement Categorieën:
, ,

Organisator

Ivoren Kruis

Locatie

RAI Amsterdam
Europaplein 24
Amsterdam, 1078 GZ
+ Google Maps
 

Tijdens het wetenschappelijk congres voor mondzorgverleners op zaterdag 19 november 2016 stond het thema Voeding en mondgezondheid centraal. Het Ivoren Kruis organiseerde zijn congres aansluitend aan de Algemene Ledenvergadering bij ACTA te Amsterdam. Tandartsen, mondhygiënisten, (preventie)assistenten, studenten en docenten tandheelkunde/mondzorgkunde volgden een boeiend programma over de relatie tussen voeding en mondgezondheid.

Het definitieve advies Erosieve gebitsslijtage en Voedingsdagboek Ivoren Kruis
Onder leiding van dagvoorzitter prof. dr. Cor van Loveren, voorzitter Adviescollege Preventie Mond- en Tandziekten van het Ivoren Kruis, kwamen vier boeiende sprekers aan het woord. Allereerst presenteerde prof. dr. Marie-Charlotte Huysmans, hoogleraar Cariologie en Endodontologie bij de afdeling Tandheelkunde van het Radboudumc in Nijmegen het definitieve advies Erosieve gebitsslijtage (ontwikkeld o.b.v. het eerder uitgegeven conceptadvies in 2013). Ze ging onder andere in op de relatie voeding en erosieve gebitsslijtage. Als er sprake is van erosieve gebitsslijtage kunnen mondzorgverleners hun patiënten over voeding adviseren. Als er geen erosieve slijtage is, zijn extra voedingsadviezen veelal overbodig. Een voedingsdagboek kan een praktisch hulpmiddel zijn om de relatie tussen voedselinname en gebitsklachten van de patiënt te onderzoeken. Congresdeelnemers ontvingen een exemplaar van het nieuw ontwikkelde voedingsdagboek van het Ivoren Kruis. Daarnaast kregen de bezoekers het definitieve advies Erosieve gebitsslijtage mee naar huis.

De nieuwe Schijf van Vijf; kansen voor een gezonder eetpatroon én een gezonder gebit
Het nieuwe voedingsdagboek wass de opmaat naar het betoog van dr. ir. Astrid Postma-Smeets, Expert Voeding & Gezondheid van het Voedingscentrum. Ze belichtte de nieuwe Schijf van Vijf en onthulde daarbij de kansen voor een gezonder eetpatroon én een gezonder gebit.

De toekomst van de zorg en de rol van preventie​
Verheugd waren we dat Pia Dijkstra, Tweede Kamerlid D66, een warm pleidooi hield over de stimulans en plicht van de overheid om in de gezondheidzorg een verschuiving te bevorderen van cure naar care.

Het geheim van zoet
Dr. ir. Bob Cramwinckel, voormalig directeur van het Centrum voor Smaakonderzoek, hield tot slot een smaakmakend betoog over smaak. Waardoor laten we ons verleiden door zoet? Wanneer begint een mens eigenlijk met het verzamelen van positieve associaties van zoete smaakindrukken? Cramwinckel ontrafelde tijdens het congres het geheim van zoet.