Laden agenda

« Alle Evenementen

Paro Open 2024: ‘Rumble in the Jungle’

27 september

Locatie

Leonardo Hotel Vinkeveen Amsterdam
Groenlandsekade 1
Vinkeveen, 3645 BA Nederland
+ Google Maps
 

‘Rumble in the Jungle’ is de titel van de fameuze bokspartij in 1974 tussen Mohammed Ali en George Foreman. Letterlijk vertaald betekent het ‘gerommel in het oerwoud’. Welke relatie heeft dit met parodontologie? Kom naar Paro Open, 27 september 2024 en ga mee op expeditie!

De complexiteit van parodontologie neemt voortdurend toe, waarbij de keuzes er niet eenvoudiger op worden. Nazorg, chirurgie, antibiotica, implantologie… het pad door zo’n jungle aan therapieën ligt niet altijd gebaand voor u. Soms wordt u verrast door nieuwe, onbekende geluiden: moet u daar iets mee en zo ja, hoe bereikt u dan uw bestemming? Misschien laat u zich liever niet afleiden. Kunt u dan toch enigszins genieten van de schoonheid die de jungle u te bieden heeft?!

Tijdens Paro Open 2024 betreden diverse ervaren gidsen samen met u de arena. Zonder bokshandschoenen, maar wel super getraind in het delen van de nieuwste inzichten in de parodontologie. Hoe kunnen richtlijnen bijvoorbeeld helpen bij het bepalen van de juiste route? Welke plaats nemen aandachtsgebieden – zoals microbiologie en chirurgie – in op uw kompas? En hoe kan AI van toegevoegde waarde zijn bij diagnostiek?!

Dit programma is geaccrediteerd met 4,5 KRT / KRM punten

Schrijf je in

Programma Paro Open 2024

Navigeren door de jungle van de wetenschap in de algemene praktijk

8.30 – 9.00 Inloop

9.00 – 9.45 Prof. dr Egija Zaura: Geef ons duidelijkheid over microbiologie begaanbaar pad door de jungle

9.45 – 10.30 Dr. David Ansari Moin: AI in de tandheelkunde: No jungle of fear dankzij intelligente gids

10.30 – 11.00 Pauze —-

11.00 – 11.45 Prof. dr.Fridus van der Weijden: Navigeren door de jungle van de wetenschap in de algemene praktijk

11.45 – 12.30 Louise van der Loo-Spruijt: Offroad naar stabiel parodontitium

12.30 – 14.00 Lunch

14.00 – 14.45  Prof. dr. Mark Timmerman: Door de bomen het bos weer zien: het juiste pad in beeld?

14.45 – 15.30 Drs. Haakon Kuit: Welcome to the jungle of implants in the esthetic zone

15.30 – 16.30 mystery quest …

16.30 – 17.00 Afsluiting & Borrel …

Schrijf je in

Dr. Wijnand Teeuw (moderator)

“Het eindpunt van je behandeling is een stabiel parodontium en de route die je daarvoor met je team moet afleggen verschilt per patiënt,” zegt parodontoloog dr. Wijnand Teeuw, moderator van Paro Open 2024. “Gezien alle factoren die daarbij komen kijken, kan dat soms een lastig pad opleveren. Waarbij je, net als in de jungle, te maken krijgt met mooie, maar ook onverwachts spannende momenten. Rumble in the Jungle wordt een zinderend congres!”

Ons microbioom – een jungle om van te houden

door prof. dr. Egija Zaura, hoogleraar orale microbiële ecologie en hoofd van de sectie Preventieve Tandheelkunde van ACTA

De jungle is een complex ecosysteem, dat haar bestaansrecht ontleent aan een enorme, uitgebalanceerde diversiteit aan flora en fauna. Een treffender link met de mondgezondheid is nauwelijks denkbaar. Ook in onze mond immers speelt de juiste balans in het orale microbioom een fundamentele rol voor de mondgezondheid. Maar hoe bepaal je of de samenstelling van dat microbioom gezond is en hoe benut je deze kennis in de algemene praktijk?

Tijdens Paro Open 2024 belicht prof. dr. Egija Zaura de nieuwste wetenschappelijke inzichten betreffende het orale microbioom en de relatie daarvan met onder andere parodontitis. Vervolgens bespreekt zij welke tools er zoal beschikbaar zijn om de samenstelling van een microbioom te bepalen. Enkele grote vragen hierbij zijn dan: wat voor informatie kun je daaruit halen en krijg je daarmee het totaalbeeld dat je zoekt?

De relatie tussen een gezond darmmicrobioom en systemische gezondheid krijgt de laatste tijd binnen de gezondheidszorg alle aandacht. Hoog tijd om nu het belang van het orale microbioom voor de algehele gezondheid onder de loep te leggen. Kom op 27 september 2024 naar Vinkeveen en kijk mee!

AI in de tandheelkunde: No jungle of fear dankzij intelligente gids

door David Anssari Moin: Co-founder @ Promaton Artificial Intelligence / Co-founder @ DC Altman

We beseffen het misschien nog niet, maar Artificial Intelligence is al niet meer weg te denken uit de tandheelkunde. En dat is geen wonder, gezien de vele voordelen die AI ook voor ons werk biedt.

Neem de diagnostiek: het automatisch analyseren van röntgenopnamen is – qua objectiviteit en doeltreffendheid – door menselijke beoordeling niet te evenaren. Tandarts-implantoloog David Anssari Moin gaat een stap verder: het door hem opgestarte bedrijf Promaton levert geautomatiseerde 3D behandelplanning, toe te passen bij bijvoorbeeld orthodontie of implantologie. De voordelen? De behandeling verloopt veel efficiënter, is aanzienlijk effectiever en een razendsnelle 3D-virtualisatie van de patiënt maakt de communicatie niet alleen leuker, maar ook veel doeltreffender.

Navigeren door de jungle van de wetenschap in de algemene praktijk

door prof. dr. Fridus Van der Weijden

De nieuwe EFP/AAP-classificatie van parodontitis uit 2018, de richtlijn ‘Parodontale Screening, Diagnostiek en Behandeling in de Algemene Praktijk’ van de NVvP uit 2020, de EFP-richtlijn ‘Behandeling van stage I tot III’ uit 2020 en de EFP-richtlijn ‘Behandeling van stage IV’ uit 2022: hoe vergaar je de juiste kennis, in deze jungle van nationale en internationale wetenschap? Voor een adequate implementatie van al deze richtlijnen in de algemene praktijk kan meer inzicht in achtergronden en behandeleffecten wenselijk zijn.

Tijdens zijn voordracht op Paro Open 2024 integreert prof. dr. Fridus van der Weijden deze richtlijnen en bespreekt hij welke effecten een structurele aanpak van de parodontale behandeling in de algemene praktijk oplevert. Practice based research maakt behandelresultaten meetbaar én geeft een interessante reflectie op eigen handelen.

Off-road naar een stabiel parodontium

door Louise van der Loo, mondhygiënist

Op het pad naar een stabiel parodontium moet je als mondhygiënist soms onverwachts zelf de route invullen. Bijvoorbeeld als je het idee hebt ‘het oerwoud te worden ingestuurd’, waarna jij zelf moet bepalen hoe je daar weer uitkomt. Hoe pak je die uitdaging op, om toch de door jou gewenste kwaliteit te kunnen leveren?

Tijdens haar voordracht op Paro Open 2024 laat mondhygiënist Louise van der Loo – werkzaam in algemene én verwijspraktijk – zien welke risico’s onverwacht het behandelplan kunnen beïnvloeden. Vervolgens geeft ze aan hoe je ook via een off-road traject de gewenste bestemming kunt bereiken. Wie neemt welke verantwoordelijkheid? Hoe ga je het gesprek met de betrokkenen aan? En hoe zorg je er vervolgens voor dat iedereen gemotiveerd blijft?!

Een inspirerende presentatie, geïllustreerd door interessante casuïstiek en natuurlijk voorzien van diverse tips and tricks.

Off-road naar een stabiel parodontium?

Zo kom je goed uit de jungle…

Door de bomen het bos weer zien: het juiste pad in beeld?

door prof. dr. Mark Timmerman

In 2020 lanceerde de NVvP de richtlijn ‘Parodontale Screening, Diagnostiek en Behandeling in de Algemene Praktijk’. Binnen de parodontale behandeling vormen optimale zelfzorg, gecombineerd met professionele gebitsreiniging, de basis voor welslagen van de behandeling. Hoe borgen we daarna de parodontale gezondheid in een recall-regime, passend bij de patiënt?

Parodontale chirurgie is daarbij van oudsher ook een een belangrijke behandelmogelijkheid. Welke plaats neemt de chirurgie vandaag de dag in binnen het totale spectrum van behandelopties?

Wil je door alle bomen in de jungle het bos weer zien, dan is het zaak om de juiste pad goed in beeld te houden. Immers, op de route kun je de nodige obstakels tegenkomen. En herhaling van het proces is niet altijd even effectief. De richtlijn suggereert ‘verwijzen’ op een aantal ijkpunten. Welke zijn dat? Welke routes zijn daarna mogelijk?

Tijdens Paro Open 2024 belicht prof. dr. Mark Timmerman dit onderwerp op zijn onnavolgbaar unieke wijze. Natuurlijk met veel aandacht voor interessante casuïstiek, waar nodig stevig onderbouwd met actuele wetenschap. Nieuwsgierig? Reserveer vrijdag 27 september 2024 in de agenda en kom naar Vinkeveen!

Welcome to the jungle of implants in the esthetic zone

door Haakon Kuit, implantoloog NVOI

Zo lang als de implantologie bestaat, wordt gestreefd naar optimaal behoud van de harde- en zachte weefselstructuur. Met name bij extracties van elementen in de esthetische zone levert de onherroepelijke resorptie van de processus alveolaris hierbij een pittige uitdaging op.

Een zeer succesvolle benadering, waarbij de buccale botkam behouden wordt, is Partial Extraction Therapies (PET). Een onderdeel van deze PET is de Socket-Shield-techniek, waarbij een deel van de wortel via een speciale techniek verwijderd wordt. Vervolgens kan het implantaat geplaatst worden en op een specifieke manier worden voorzien van tijdelijke kroon of individueel abutment.

Waarom is deze PET-filosofie een superieur alternatief voor de conventionele technieken? Wat kunt u ermee in de algemene praktijk, ook als u zelf niet implanteert? Implantoloog NVOI Haakon Kuit heeft het pad door deze implantologie-jungle al ruimschoots voor u geëffend en deelt zijn tips and tricks graag met u. Hij pakte PET in 2010 als eerste in Nederland op en beschikt derhalve over ruim dertien jaar ervaring, ook inzake follow- up. Zijn grote hoeveelheid toegepaste kennis én uitgebreide collectie casuïstiek maakt hem tot één van de inspirerende reisleiders tijdens Paro Open 2024.

Schrijf je in