Casus: Bovenfront esthetiek zonder ortho, soms is het eenvoudiger dan het lijkt….

Casus: Bovenfront esthetiek zonder ortho, soms is het eenvoudiger dan het lijkt....

De patiënt, een vrouw van 35 jaar, verscheen in de praktijk met de vraag of ik wat aan het bovenfront kon doen. Ze had in het verleden orthodontie gehad en daarna was met composiet het resterende probleem behandeld. Er was een draadretainer geplaatst.

Behandelvoorstel

Ik maakte een aantal mondfoto’s en kwam tot het volgende behandelvoorstel:

Mijn plan zou zijn, en dat besprak ik reeds met u, om toch eerst een bezoek te brengen aan onze orthodontist om met hem te bespreken wat en hoe de mogelijkheden liggen om de stand van de tanden eerst wat te verbeteren. Deze is nu niet goed. Ook kan dan in de onderkaak een kleine correctie plaatsvinden. Kosten en behandelduur kan hij met u bespreken.

Voorafgaand aan de orthodontie zullen we eerst de draadspalk en oude vullingen moeten verwijderen. Er komt dan wat ruimte tussen de tanden. Tijdens de orthodontie kunnen dan de tanden goed worden neergezet. Na deze behandeling zullen de resterende ruimtes worden gecorrigeerd met composietvullingen. Ik gaf daarvan een voorbeeld. Ik wil daartoe dan wel eerst middels een digitale scan een mock-up van maken. 

Als alternatief kan ik bieden om eerst de draadspalk en oude vullingen te verwijderen en dan zo goed en kwaad als het kan de tanden weer op te bouwen. Ik wil daartoe dan eerst middels een digitale scan een mock-up van maken.

Tot slot is het wellicht verstandig een nieuwe draadspalk aan te brengen. Bleken is een optie en dat kan eventueel na de orthodontie plaatsvinden.

Graag verneem ik van u. Mochten er nog vragen zijn hoor ik dat graag.

Casus - mondcasus - draadretainer

Geen orthodontie

De discussie met de patiënt daarna kwam er op neer dat zij absoluut niets meer met orthodontie wilde. Het alternatief werd dus gekozen.

Zij wilde haar gebit ook wat witter hebben en een To Go methode werd gebruikt voor Home bleaching (Opalescense, Ultradent) gedurende 2 weken. De draadretainer werd hiertoe eerst verwijderd evenals het oude composiet.

Zij liep ongeveer twee maanden rond zonder retainer en daarna werd er een scan gemaakt. Met behulp van deze scan werd een DSD gemaakt. Het voordeel was nu dat de tanden hun positie hadden gezocht die stabiel was.

Casus: Bovenfront esthetiek zonder ortho, soms is het eenvoudiger dan het lijkt....

Met composiet werd uiteindelijk deze digitale mock-up direct overgebracht in de mond.

Met flowable werden de outlines met een “eggshell” techniek neergezet en daarna met een composiet opgevuld.

Gebruikte materialen

  • Composiet: IPS Empress Direct Enamel A1E, Tetric Evoflow A1 (Ivoclar Vivadent).
  • Ets: Ultra-Etch Fosforzuur (Ultradent).
  • Bonding: Adhese Universal (Ivoclar Vivadent).
  • Afwerken: Gladgepolijst met Brownie Polishers (Shofu); de high polish werd bereikt met TWIST DIA polishing wheels (Kuraray).
  • Matrix: Adapt Sectional Matrix (Hawe Neos)
Casus - na behandeling

De situatie direct na behandeling.

Gezien het feit dat de tanden stressless in de kaak stonden en er goede contactpunten waren bereikt, zag ik af van een retainer. Ik heb haar wel gevraagd de positie goed in de gaten de houden.

Na 3 maanden zag ik haar terug voor eindcontrole. Zij had een prachtig gezonde gingva, een stabiele stand: een bevredigende esthetische situatie en dat zonder retainer…

Ik ben achteraf blij dat we deze weg hebben gevolgd.

casus - 3 maanden

Na 3 maanden

 Voor en Na

casus - voor

Voor behandeling

casus - na

Na behandeling

Door: A. van den Akker, moderator en cursusleider bij Academia Aesthetica, voor training over o.a. DSD, bleken, esthetic layering, scanning en orthoaligners.

 

 

Lees meer over: Casus, Kennis