Milou Schraverus wint NVvK- Elmex © scriptieprijs

Milou Schraverus wint NVvK Elmex scriptieprijs

Tijdens het lustrumcongres van de Nederlandse Vereniging voor Kindertandheelkunde (NVvK) congres is de NVvK- Elmex® scriptieprijs voor de beste scriptie op het gebied van de kindertandheelkunde uitgereikt aan Milou Schraverus.

Effect of GIC sealants

Milou Schraverus gaf tijdens het congres een presentatie over haar scriptie: ‘Preventive effect of GIC sealants in first permanent molars affected by molar-incisor-hypomineralization (MIH): preliminary results of randomized clinical trial’.
Volgens de resultaten van de scriptie hebben GIC sealants een preventieve werking op de ontwikkeling van cariës in MIH molaren. Helaas werd het preventieve en beschermende effect niet waargenomen bij post eruptief glazuurverlies (PEG). Het is belangrijk dat tandartsen zich bewust zijn van de kleur van MIH molaren. MIH molaren met een geelbruin gekleurde opaciteit hebben meer kans om PEG te ontwikkelen dan MIH molaren met een wit-roomkleurige opaciteit. Daarnaast lijkt er ook een associatie te zijn tussen MIH molaren met PEG en de kans op cariës laesies. GIC sealants appliceren kan een goed alternatief zijn wanneer het niet mogelijk is om een kunsthars sealant te vervaardigen.

Scriptieprijs

De NVvK- Elmex® scriptieprijs wordt jaarlijks alternerend uitgereikt aan de beste Masterscriptie van de opleidingen tandheelkunde en de beste Bachelorscriptie van de opleidingen mondzorgkunde. Dit jaar was tandheelkunde aan de beurt.
De prijs bestaat uit een bedrag van 1000 euro (beschikbaar gesteld door Elmex/Colgate) en een jaar gratis lidmaatschap van de Nederlandse Vereniging voor Kindertandheelkunde. Er waren inzendingen van alle opleidingen, volgens de jury allen van hoge kwaliteit. Milou Schraverus (ACTA, Amsterdam) heeft de eerste prijs gewonnen, de tweede prijs ging naar Kim Vlaanderen (ACTA, Amsterdam) en de derde prijs was voor Sofie van Dijk (Radboud, Nijmegen).

Inzenden scriptie voor deelname in 2021/2022

Dit studiejaar (2021/2022) kunnen scripties van studenten mondzorgkunde (afgerond na 9 juli 2020 en voor 10 juli 2022) meedingen naar de prijs! Meedoen? Stuur je scriptie naar secretariaat@nvvk.org.

Foto:
Monique Kooijmans

Lees meer over: Cariës, Thema A-Z