Armsteunen: weinig gebruikt maar wel aan te raden

bqe-halter-90

In Nederland gebruikt slechts een kleine 10% van de tandartsen, mondhygiënisten en assistenten armsteunen tijdens het werk in de praktijk. Maar waarom is deze groep zo klein? Veel mondzorgprofessionals vinden armsteunen onhandig: ze zitten te veel in de weg. Althans zo wordt er vaak gedacht. Onbekend maakt onbemind. En dat is niet terecht. Een armsteun kan namelijk veel schouder-, nek- en armklachten voorkomen.



Hoe werkt een armsteun?
Het gewicht van één arm vormt 5% van uw lichaamsgewicht. Gedurende de hele dag heeft uw nek/schouder zo een fysieke belasting van 3 tot 4 kg, die vaak ook asymmetrisch is. Bovendien hangt uw arm niet steeds loodrecht naar beneden: het steunpunt ligt niet altijd loodrecht onder het ophangpunt. De kracht op uw schoudergewricht en nek is hierdoor vele malen groter. Door gebruik van een armsteun, verdeelt u het gewicht en vermindert u de belasting van uw schouder en nek.

Een voorbeeld
Stel het gewicht van een halterje is 3 kg. Wat gebeurt er als u de arm opzij brengt? Juist, de 3 kg wordt al snel vele malen hoger. En zo werkt het dus ook tijdens uw werk in de praktijk.



Armsteun voor assistenten
Voor assistenten is een armsteun aan te raden bij gebruik van het afzuigsysteem (zie foto). De assistent houdt deze boven de mond van de patiënt vast, waardoor de arm op afstand van het lichaam is, net als in het voorbeeld met de gewichten hierboven. Het gewicht van de arm neemt zo vele malen toe. Een goede oplossing is het gebruik van twee-dimensionale armsteunen die kunnen roteren en naar voren kunnen glijden, zie de foto links hieronder.

 
Armsteun gebruik door                 Beste steun is loodrecht
assistent


Foto’s: Universiteit Leuven

Drie-dimensionale armsteunen
Er bestaan ook drie-dimensionale armsteunen met een opwaartse kracht. Onderzoek laat echter zien dat dit minder effectief is omdat de gebruiker vaak onbewust veel tegenkracht naar beneden uitoefent. Dit kan dan een overbelasting tot gevolg hebben.


Door:
Ernst Haaksma, fysiotherapeut, Back Quality Ergonomics, www.BQE.nl


Lees meer over: Ergonomie, Thema A-Z
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *