Spaanse tandheelkundige keten iDental na verdenking van frauduleuze praktijken gesloten

Spaanse tandheelkundige keten iDental na verdenking van frauduleuze praktijken gesloten

In Spanje zijn op 15 juni plotseling alle 24 vestigingen van de Spaanse tandheelkundige keten iDental gesloten. Deze keten werd er al langer van verdacht slechte kwaliteit mondzorg te verlenen en patiënten te verplichten financieringsregelingen af te sluiten.

Frauduleuze praktijken

iDental is in 2014 opgericht en is met 24 vestigingen de grootste keten van Spanje. Vooral Spanjaarden met lagere inkomens waren patiënt bij iDental.

De keten wordt verdacht van frauduleuze praktijken. Zo zouden er zonder toestemming gezonde tanden getrokken zijn om implantaten te kunnen plaatsen. Ook werden de patiënten onder druk gezet om dure behandelingen te laten uitvoeren. Door snel te beslissen konden de patiënten een aanzienlijke korting krijgen, maar dan nog kostte de behandeling vaak een paar duizend euro. Omdat de patiënten dit over het algemeen niet konden betalen, werd dan gelijk een financieringsregeling aangeboden, die ongunstig uitpakte voor de patiënt.
Daarnaast zouden er tandartsen in dienst zijn die op papier een masteropleiding hebben gevolgd bij universiteiten die helemaal geen tandheelkundige faculteit hebben.

Gedupeerden

Waarschijnlijk zijn duizenden patiënten gedupeerd door de handelswijze van iDental. Klachten worden ingezameld door het Spaanse college van tandartsen en het ministerie van volksgezondheid. Het ministerie geeft op zijn website aan wat gedupeerde patiënten het beste kunnen doen.
Ook de consumentenorganisatie Facua en de Facebookgroep Adafi zetten zich in voor de gedupeerden. Volgens Adafi waren er 170.000 patiënten in behandeling bij iDental toen de keten gesloten werd.

Werknemers iDental

Overigens werden ook de werknemers door de keten benadeeld. Er zijn meldingen dat werknemers verplicht werden in de tandartsenpraktijk te eten en slapen om meer productie te kunnen leveren en dat ze hun loon niet of te laat uitbetaald kregen.

Bron:
www.inspanje.nl

Lees meer over: Opmerkelijk, Thema A-Z/