Robin de Robot helpt kinderen in de behandelkamer

Robin de Robot helpt kinderen in de behandelkamer

Robin de Robot heeft grote, nieuwsgierige ogen, houdt van spelletjes spelen, en kan in de toekomst kinderen troosten in de behandelkamer. Een test in een kinderkliniek in Armenië resulteerde in een toename van de eetlust en opgewektheid van jonge patiënten na interacties met de robot. Vanaf juli moet Robin kinderen troosten in een tandheelkundige kliniek in de VS.

Sociale robotica in de zorg

De robot is bedacht door het bedrijf Expper Technologies van oprichter en CEO Karén Khachikyan. “We staan aan het begin van het gebied van sociale robotica, en het kan een enorme impact hebben op de gezondheidszorg, met name de tandheelkunde”, zegt hij over het gebruiken van robots in de zorg. “Tandheelkundige behandelingen omvatten vaak invasieve behandelingen, meerdere injecties en het gebruik van scherpe snij-instrumenten met hoge snelheid, vaak verspreid over meerdere bezoeken.”

Psychologische aspecten van een tandartsbezoek

Volgens Khachikyan ervaren kinderen “vaak angst, onrust en stress die de kwaliteit van de behandeling kunnen beïnvloeden en traumatische ervaringen kunnen veroorzaken die latere bezoeken verhinderen. Daarom is het belangrijk dat tandheelkundige behandelingen ook focussen op de psychologische aspecten van het bezoek van een kind, waardoor pijnlijke en traumatische ervaringen worden voorkomen.”

Kunstmatige intelligentie

Dat is waar Robin om de hoek komt kijken: de van recyclebaar bioplastic gemaakte robot van ruim een meter hoog gebruikt op kunstmatige intelligentie gebaseerde technologie om emotionele interacties met kinderen op te bouwen. De technologie analyseert gezichtsuitdrukkingen en de context van gesprekken. Het beweegt met een omnidirectioneel wielsysteem en gebruikt zijn gezicht om een verscheidenheid aan emoties uit te drukken.

Spelen en leren

Zo kan de robot op natuurlijke wijze reageren op situaties en interacties met kinderen. Maar
Robin is meer dan een schattig gezicht. Naast het maken van vrienden, spelletjes spelen en liedjes zingen leert Robin kinderen ook over de tandartspraktijk door cartoonanimaties van tandheelkundige instrumenten te laten zien en de tandheelkundige ingrepen op een kindvriendelijke manier uit te leggen.

Meer vreugde en minder stress

Tijdens een twee maanden durende pilotstudie met meer dan honderd kinderen in Armenië bleek volgens Expper dat de strategie werkt. Ze verzamelden gedrags-, observatie- en proceduregegevens en informatie over stress- en pijnniveaus bij jonge patiënten. Kinderen die met Robin omgingen hadden 43% minder stress, 26 % meer vreugde en meer eetlust. Ook was de voorbereidingstijd voor tandheelkundige ingrepen 40% korter.

Positieve emoties

“Kinderen gaan met positieve emoties naar de behandelkamer, wat de tijd verkort”, zegt Khachikyan. Kinderen spelen graag met Robin, en de robot is al snel een marketingtool geworden voor tandartspraktijken die er gebruik van maken, volgens de CEO. Ook is het een veilige manier om kinderen op afstand emotionele steun te bieden tijdens de COVID-19-pandemie.

Bekijk de onderstaande video om Robin in actie te zien.

Bron:
Expper technologies
Forbes
Foto van Expper technologies

 

 

Lees meer over: Opmerkelijk, Thema A-Z