Verbeterpunt: eenduidig advies aan patiënt

patient-als-tevreden-klant-

Om te leren van ervaringen van andere mondzorgprofessionals belicht Petra van der Zwan van Invert Innovatie Management een verbeterpunt uit een praktijk. Wat ging er niet helemaal volgens plan, de wetten of regels en wat leren we hiervan? Het verbeterpunt: Tandarts geeft ten onrechte compliment.

Situatieschets

Een patiënt komt voor een halfjaarlijkse controle bij de tandarts. Naar aanleiding van de controle krijgt de vrouw een compliment van de tandarts over de staat van haar gebit. De patiënt is blij verrast dat alles goed is. Tijdens haar vorige bezoek aan de mondhygiënist in de praktijk werden juist zeer diepe pockets gediagnosticeerd, waarna de patiënt doorverwezen werd naar de parodontoloog. Ze heeft uiteindelijk besloten om niet in te gaan op deze verwijzing vanwege de geraamde kosten. Nu de tandarts de diagnose stelt dat alles goed is, is de patiënt blij dat ze niet voor behandeling naar de parodontoloog is gegaan. Ze vindt het echter wel vreemd dat de tandarts geen bijzonderheden signaleert en zegt dat alles goed is.

Maatregel

Tijdens het werkoverleg kaart de mondhygiënist dit aan bij de tandarts. De tandarts bevestigt dat er tijdens de controle geen bijzonderheden waren geconstateerd en vond dus een compliment op zijn plaats. De mondhygiënist toont de historie in het patiëntendossier van de betreffende patiënt en wijst op de DPSI-score. Hieruit blijkt inderdaad dat enkele pockets zeer diep waren en dit de reden was om de patiënt door te verwijzen. De tandarts gaf toe dat hij het dossier niet goed had bekeken, vanwege het feit dat hij al uitliep. Hiermee is een verkeerd signaal afgegeven en is er geen eenduidig advies verstrekt door de verschillende tandheelkundige zorgverleners binnen dezelfde praktijk. Dit is zeer verwarrend voor de patiënt en komt zeker de mondgezondheid van de patiënt niet ten goede. Hiermee is weer aangetoond dat het zeer belangrijk is om het patiëntendossier zowel goed bij te houden als notie te nemen van de behandelhistorie. Alle medewerkers zullen vanaf nu nog zorgvuldiger de historie lezen en zelf aantekeningen maken als verslaglegging van de controle en/of behandeling.

Petra van der Zwan adviseert tandartspraktijken op het gebied van kwaliteitsmanagement, wet- en regelgeving, praktijkmanagement en Lean oplossingen en is Lead Auditor kwaliteitsmanagementsysteem ISO-9001 bij Invert Innovatie Management.

 

Lees meer over: Samenwerken, Thema A-Z/
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *