ANT en KNMT pleiten voor taaltoets buitenlandse tandartsen

Buitenlandse tandartsen die in Nederland willen werken, moeten verplicht Nederlands leren. Dat zeggen ANT en KNMT in het Radio 1 programma ‘De Ochtend’ en in het NCRV tv-programma ‘Altijd Wat Monitor’. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt het plan van de beroepsverenigingen voor een taaltoets.

In het Radio 1 programma ‘De Ochtend’ pleit ANT-voorzitter Jan Willem Vaartjes voor een verplichte taaltoets voor buitenlandse tandartsen en meer opleidingsplaatsen Tandheelkunde.

Controle BIG-register
Het NCRV tv-programma ‘Altijd Wat Monitor’ ontdekte dat meerdere buitenlandse tandartsen zich in Nederland konden registreren, ondanks een schorsing of beroepsverbod in eigen land. De controle op het BIG-register bleek niet goed te functioneren. Op maandagavond 27 oktober liet het programma een vervolg zien over dit onderwerp.

Taaltoets
Tijmen Hiep, vice-voorzitter en penningmeester van de KNMT: “Wij denken dat het van belang is dat er getoetst wordt op het moment dat tandartsen hier geregistreerd worden, dat ze het Nederlands machtig zijn.”

Vaartjes: “Het is vreemd dat het mogelijk is dat je in Nederland je BIG-registratie kunt krijgen terwijl je in het buitenland bent berispt. De overheid moet randvoorwaarden scheppen zodat er veilige tandhulp wordt gegeven.”

“Taal is een essentieel onderdeel van je beroep als tandarts. Wij zijn in Nederland heel erg gericht op preventie en we werken in teams. En als je de taal niet beheerst dan kan je hier niet de tandheelkunde uitoefenen zoals je dat zou willen in Nederland.“

“Met een verplichte taaltoets moet een tandarts zich meer committeren aan het land en daardoor kan je de ergste uitwassen verminderden”, aldus Vaartjes.

‘Ik vind het echt een interessant voorstel en ik zal de minister ook vragen of ze samen met de tandartsenorganisaties om de tafel wil gaan zitten om te kijken of zo’n taaltoets mogelijk is’, zegt Hanke Bruins Slot, Tweede Kamerlid voor het CDA.

Meer opleidingsplaatsen
Volgens Vaartjes moeten er ook meer opleidingsplaatsen voor Tandheelkunde komen: “Al jarenlang leiden we te weinig tandartsen op in Nederland. De afgelopen jaren stromen er meer buitenlandse tandartsen Nederland in dan dat er hier afstuderen.”

 

 

Lees meer over: Actueel, Thema A-Z
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *